Fermentacja w niskiej temp
Fermentacja w niskiej temp
Cześć,
Sparzony ostatnią akcją gdzie musiałem zutylizować 100 litrów nastawu wolę zapytać doświadczonych
Mam beczkę 100 litrów, do tego 25kg cukru, i na to by poszły Alcotecki Mega Pack 100l
I teraz pytanie, czy beczkę mogę pozostawić w pomieszczeniu w którym jest około 15 stopni ciepła czy w tak niskiej drożdze nie wyrobią?? Nie chciałbym zniszczyć kolejnego nastawu.....
Sparzony ostatnią akcją gdzie musiałem zutylizować 100 litrów nastawu wolę zapytać doświadczonych
Mam beczkę 100 litrów, do tego 25kg cukru, i na to by poszły Alcotecki Mega Pack 100l
I teraz pytanie, czy beczkę mogę pozostawić w pomieszczeniu w którym jest około 15 stopni ciepła czy w tak niskiej drożdze nie wyrobią?? Nie chciałbym zniszczyć kolejnego nastawu.....
Re: Fermentacja w niskiej temp
Powinny dać radę, ale lepiej kupić grzałkę akwariową z termostatem taką że 150W i ustawić ją 22 stopnie. Wiele prądu nie zużyje a będziesz miał spokój na zawsze.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Fermentacja w niskiej temp
Byłem w podobnej sytuacji.
Drożdże w okolicach 15 C będą pracować, ale wolniej.
Jak nastaw ma być na szybko, to można ocieplić beczkę (polecam piankę do paneli i styropian 50 mm pod dno).
Temperatura startu nastawu 25- 30 C i powinno się udać.
Na nastaw 100l potrzeba beczki 120l, bo piana wyjdzie rurką fermentacyjną. Miejsca na pianę od szczytu beczki tak 10 -15 cm.
Można burzliwą fermentację prowadzić w 2 pojemnikach
Drożdże w okolicach 15 C będą pracować, ale wolniej.
Jak nastaw ma być na szybko, to można ocieplić beczkę (polecam piankę do paneli i styropian 50 mm pod dno).
Temperatura startu nastawu 25- 30 C i powinno się udać.
Na nastaw 100l potrzeba beczki 120l, bo piana wyjdzie rurką fermentacyjną. Miejsca na pianę od szczytu beczki tak 10 -15 cm.
Można burzliwą fermentację prowadzić w 2 pojemnikach

"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy 

Re: Fermentacja w niskiej temp
Zrobiłem dziś cukrówke 25kg cukru na 100l nastawu (łącznie mam 100 litrów cieczy w beczce) czekam aż troszkę przestygnie i wrzucam Alcotecki mega pack, w to wrzuciłem zgodnie z zaleceniem grzałkę akwariową AquaEl 50watt ustawioną na max 25 stopni, blg idealnie równo 25 i zobaczymy....
-
- 30%
- Posty: 45
- Rejestracja: 2020-08-01, 10:50
Re: Fermentacja w niskiej temp
Teraz to się uda. 

-
- 40%
- Posty: 62
- Rejestracja: 2020-04-17, 19:05
Re: Fermentacja w niskiej temp
Nastawiłem 220l beczkę z cukrówka. Fermentuje już 2msc, temperatura otoczenia 13st C. Plus ważny fakt, że dodałem tylko 2 standardowe paczki drożdży, więc mocno zaniżony udział drożdży. Póki utrzymywały sobie temperaturę, to jakoś szło, ale teraz przy 2blg ledwo ledwo idzie. Na szczęście to nie problem. Im wolniejsza praca, tym lepszy destylat.
Re: Fermentacja w niskiej temp
Ja, w mniejszych nastawach, bo 50l (12kg) daję 1 paczkę T3 (na 25l) i 1 pożywkę "winną". 10 dni i do kotła. Sprawdza się, a jednak trochę taniej. Startuję przy ~27*C.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Fermentacja w niskiej temp
Radekt51
Ja już koledze też podałem jak ja robię nastaw na 220l w jednym z poprzednich tematów. Kolega szybciej tematy zakłada niż ja jestem w stanie przeglądać forum.
Ja mam temperaturę podłogi 19° w miejscu gdzie stoi beczką, aczkolwiek temperatura pomieszczenia waha się pomiędzy 19-23°. I wszystko jest ok. W niższych temperaturach może być problem, ale znajomy jak nastawia beczkę na dworze lub w szklarni to zawsze opatula kołdrą jakąś starą i jest git. Drożdże zawsze rozgrzewają nastaw na początku, więc jak uzyskasz większa temperaturę i okryjesz czymś beczkę to będzie ok.
Ja już koledze też podałem jak ja robię nastaw na 220l w jednym z poprzednich tematów. Kolega szybciej tematy zakłada niż ja jestem w stanie przeglądać forum.

Ja mam temperaturę podłogi 19° w miejscu gdzie stoi beczką, aczkolwiek temperatura pomieszczenia waha się pomiędzy 19-23°. I wszystko jest ok. W niższych temperaturach może być problem, ale znajomy jak nastawia beczkę na dworze lub w szklarni to zawsze opatula kołdrą jakąś starą i jest git. Drożdże zawsze rozgrzewają nastaw na początku, więc jak uzyskasz większa temperaturę i okryjesz czymś beczkę to będzie ok.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości