Kukurydzianka - co ze słodem?
: 2021-07-13, 14:10
Witam kolegów! Przyszedł czas na kolejne eksperymenty, tym razem będzie to level wyżej czyli kukurydzianka. Przepis następujący:
6 kg śruty kukurydzianej
3 kg mąki żytniej
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 gram drożdże
30 litrów wody Woda ma 70 stopni dodajemy kukurydzę następnie mąkę mieszamy i Odstawiamy na półtorej godziny a następnie do całej mieszaniny dodajemy słód jęczmienny.
I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
W przepisach nie jest to ujęte a w sklepach znalazłem również słód śrutowany i stąd moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie gdyż nie chciałbym Czegoś tu popsuć.
Z góry Pięknie dziękuję za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi!
6 kg śruty kukurydzianej
3 kg mąki żytniej
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 gram drożdże
30 litrów wody Woda ma 70 stopni dodajemy kukurydzę następnie mąkę mieszamy i Odstawiamy na półtorej godziny a następnie do całej mieszaniny dodajemy słód jęczmienny.
I tu moje pytanie czy słód zostawiamy cały czy wypada go śrutować jak kukurydzę
W przepisach nie jest to ujęte a w sklepach znalazłem również słód śrutowany i stąd moje pytanie do ekspertów w tej dziedzinie gdyż nie chciałbym Czegoś tu popsuć.
Z góry Pięknie dziękuję za odpowiedzi i wszelkie podpowiedzi!