Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Post autor: Tomasz76 » 2021-11-02, 10:33

Witajcie

Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (sruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L wlałem do fermentatora,dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 Blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8 Blg i nic...

Jaka może być przyczyna?
Warto taki przerabiać? Czy nie warto?

Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1147
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Post autor: Doody » 2021-11-02, 10:55

Powodów może być kilka.
Nieprawidłowe zatarcie słodu, czyli powstanie niefermentowalnych cukrów, które "dają" Blg ale nie są do przerobienia przez drożdże. Może być też kwestia słabej siły diastatycznej słodu i enzymy nie scukrzyły prawidłowo upłynnionej skrobi. Na tą drugą ewentualność można jeszcze zaradzić dolewając do zacieru enzymu scukrzającego. Nawet w niskiej temp. ten enzym jest w stanie scukrzyć upłynnioną skrobię. Jeżeli zatem masz ten enzym, dolej połowę zalecanej dawki i po 2 - 3 godzinach drożdże powinny podjąć pracę. Jeżeli przyczyna tkwi w niefermentowalnych cukrach niestety trzeba będzie destylować to co jest z mniejszą wydajnością. Oczywiście mogło również coś zabić drożdże w fermentującym zacierze (np. niska temp.) ale zakładam, że problem dotyczy zatarcia. Przykład z enzymem przećwiczyłem u siebie i zadziałał.
Pozdrawiam
Darek

Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Post autor: Tomasz76 » 2021-11-02, 10:58

Ok sprubuję. Dziękuję

rastro
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2013-02-15, 23:10
Lokalizacja: Polska

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Post autor: rastro » 2021-11-02, 16:04

A ostatecznie problem był w przyrządzie do pomiaru blg ;) jak to zostało na czarnym ustalone :cheers

Refraktometr działa trochę inaczej ;)

Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

Post autor: Tomasz76 » 2021-11-02, 16:24

Tak jest :cheers

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość