Witajcie
Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (sruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L wlałem do fermentatora,dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 Blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8 Blg i nic...
Jaka może być przyczyna?
Warto taki przerabiać? Czy nie warto?
Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi
Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Powodów może być kilka.
Nieprawidłowe zatarcie słodu, czyli powstanie niefermentowalnych cukrów, które "dają" Blg ale nie są do przerobienia przez drożdże. Może być też kwestia słabej siły diastatycznej słodu i enzymy nie scukrzyły prawidłowo upłynnionej skrobi. Na tą drugą ewentualność można jeszcze zaradzić dolewając do zacieru enzymu scukrzającego. Nawet w niskiej temp. ten enzym jest w stanie scukrzyć upłynnioną skrobię. Jeżeli zatem masz ten enzym, dolej połowę zalecanej dawki i po 2 - 3 godzinach drożdże powinny podjąć pracę. Jeżeli przyczyna tkwi w niefermentowalnych cukrach niestety trzeba będzie destylować to co jest z mniejszą wydajnością. Oczywiście mogło również coś zabić drożdże w fermentującym zacierze (np. niska temp.) ale zakładam, że problem dotyczy zatarcia. Przykład z enzymem przećwiczyłem u siebie i zadziałał.
Nieprawidłowe zatarcie słodu, czyli powstanie niefermentowalnych cukrów, które "dają" Blg ale nie są do przerobienia przez drożdże. Może być też kwestia słabej siły diastatycznej słodu i enzymy nie scukrzyły prawidłowo upłynnionej skrobi. Na tą drugą ewentualność można jeszcze zaradzić dolewając do zacieru enzymu scukrzającego. Nawet w niskiej temp. ten enzym jest w stanie scukrzyć upłynnioną skrobię. Jeżeli zatem masz ten enzym, dolej połowę zalecanej dawki i po 2 - 3 godzinach drożdże powinny podjąć pracę. Jeżeli przyczyna tkwi w niefermentowalnych cukrach niestety trzeba będzie destylować to co jest z mniejszą wydajnością. Oczywiście mogło również coś zabić drożdże w fermentującym zacierze (np. niska temp.) ale zakładam, że problem dotyczy zatarcia. Przykład z enzymem przećwiczyłem u siebie i zadziałał.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Ok sprubuję. Dziękuję
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A ostatecznie problem był w przyrządzie do pomiaru blg
jak to zostało na czarnym ustalone 
Refraktometr działa trochę inaczej

Refraktometr działa trochę inaczej