Strona 1 z 1

Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: 2021-11-02, 10:33
autor: Tomasz76
Witajcie

Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (sruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L wlałem do fermentatora,dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 Blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8 Blg i nic...

Jaka może być przyczyna?
Warto taki przerabiać? Czy nie warto?

Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: 2021-11-02, 10:55
autor: Doody
Powodów może być kilka.
Nieprawidłowe zatarcie słodu, czyli powstanie niefermentowalnych cukrów, które "dają" Blg ale nie są do przerobienia przez drożdże. Może być też kwestia słabej siły diastatycznej słodu i enzymy nie scukrzyły prawidłowo upłynnionej skrobi. Na tą drugą ewentualność można jeszcze zaradzić dolewając do zacieru enzymu scukrzającego. Nawet w niskiej temp. ten enzym jest w stanie scukrzyć upłynnioną skrobię. Jeżeli zatem masz ten enzym, dolej połowę zalecanej dawki i po 2 - 3 godzinach drożdże powinny podjąć pracę. Jeżeli przyczyna tkwi w niefermentowalnych cukrach niestety trzeba będzie destylować to co jest z mniejszą wydajnością. Oczywiście mogło również coś zabić drożdże w fermentującym zacierze (np. niska temp.) ale zakładam, że problem dotyczy zatarcia. Przykład z enzymem przećwiczyłem u siebie i zadziałał.

Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: 2021-11-02, 10:58
autor: Tomasz76
Ok sprubuję. Dziękuję

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: 2021-11-02, 16:04
autor: rastro
A ostatecznie problem był w przyrządzie do pomiaru blg ;) jak to zostało na czarnym ustalone :cheers

Refraktometr działa trochę inaczej ;)

Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru

: 2021-11-02, 16:24
autor: Tomasz76
Tak jest :cheers