Zapach jak by rozpuszczalnik

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Piter.
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2008-02-10, 21:33

Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: Piter. » 2021-11-26, 14:26

Witam, Dawno mnie tu nie było :D Pytanie dotyczy nastawu z winogron ciemnych. Po pierwsze nastaw stał ponad rok ! Kilka razy był przecedzany. Przed samą destylacją na kolumnie ok 1,2m z wypełnieniem miedzianym na górze zacieru była taka grubawa żóltawo-biała czapa. Podczas destylacji przedgony odebrane ok 100ml, destylowane do 80­°C
1.Zastanawiam się czy w ogóle po takim czasie taki nastaw nadaję się do destylacji ?!
2.Skąd bierze się ten zapach jakby rozpuszczalnika do farb i smak też jest nie za ciekawy ?

Pako23
101%
101%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-06-24, 22:00
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: Pako23 » 2021-11-26, 22:55

Rozpuszczalnik to przedgony zresztą piszesz, że odebrałeś 100 ml, to bardzo mało...

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 317
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: degu » 2021-11-26, 23:20

Piter. pisze:
2021-11-26, 14:26
... nastaw stał ponad rok ! Kilka razy był przecedzany. Przed samą destylacją na kolumnie ok 1,2m z wypełnieniem miedzianym na górze zacieru była taka grubawa żóltawo-biała czapa.
Zakaziłeś nastaw, stał długo, jeszcze przecedzany... pewnie miałeś dodatkowe "frukty" wyprodukowane przez bakterie, o czym świadczy obecność czapy.
destylowane do 80­°C
Nie rozumiem... na kolumnie... robiłeś destylację prostą czy rektyfikację?
Na prostej się nie znam, ale jak na rektyfikację to mało tych przedgonów, poza tym brak stabilizacji, co daje taki efekt - przedgony zostają i mieszają się z urobkiem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: Dudasz » 2021-11-27, 10:35

Co to znaczy
Piter. pisze:
2021-11-26, 14:26
destylowane do 80­°C
:?:
Jaką masz aparaturę? Napisałeś, że kolumnę, więc:
Na kegu? To za mało.
Na 10 półce? To ja to już dawno odbieram w pogon, żeby nie tracić walorów smakowych.
Na górze kolumny? Ja kończę w tym momencie grzanie i czekam aż wszystko co już leci skapie w pogon (w tym momencie odkręcam odbiór na maksa).
Pako23 pisze:
2021-11-26, 22:55
rozpuszczalnik to przedgony zresztą piszesz , że odebrałeś 100 ml to bardzo mało ....
Zgadzam się. Ja ze "świeżego" nastawu odbieram 200-250 dla pewności.
Nie jestem pewien jak się zachowuje nastaw, który stał tak długo, ale chyba warunki są najważniejsze. Chłód i szczelne zamknięcie, jak mi się wydaje, są tu kluczowe. Ja trzymałem jesienią, przez 3 miesiące, odfiltrowany nastaw i zupełnie nic mu nie było. To znaczy stał na balkonie "pod chmurką". Nie wiem co się działo przy twoim mieszaniu, ale jest duże prawdopodobieństwo, że tak jak mówi degu:
degu pisze:
2021-11-26, 23:20
Zakaziłeś nastaw, stał długo, jeszcze przecedzany... pewnie miałeś dodatkowe "frukty" wyprodukowane przez bakterie...
Spróbuj przedestylowac jeszcze raz, z lepszym podziałem na frakcje. Może to podziała. A jak nie to kanał. :roll:
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Piter.
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2008-02-10, 21:33

Re: Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: Piter. » 2021-11-27, 19:57

Już sam nie wiem chyba po prostu na tym sprzęcie który mam sam nie wiem co i jak robić ?!

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Zapach jak by rozpuszczalnik

Post autor: Dudasz » 2021-11-28, 10:44

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie jaki masz sprzęt? Z czego się składa? Nie mamy jak pomóc, jeżeli nie wiemy czym dysponujesz i co robisz źle. :?
Pozdrawiam. :jude

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości