Zacier z kukurydzy i zbóż
Zacier z kukurydzy i zbóż
Zrobiłem w sobotę zacier z kukurydzy i zboża(kukurydza, słód jęczmienny, pszenica, żyto). Nalałem do beczki wpierw gorącej wody i dodałem zboże i kukurydzę. Drożdże dodałem dopiero dzisiaj rano ponieważ zacier był jeszcze zbyt gorący żeby dodać drożdże wczoraj. Dałem drożdże Safspirit USW-6. Ale wczoraj jeszcze ładnie pachniało zbożami a dzisiaj już jak by było skiśnięte. I teraz moje pytanie czy zostawić to do sfermentowania czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Co to znaczy skiśnięte? Powinno pachnieć kwaśnym bo zacier sam się naturalnie zakwasza. Daj temu dofermentować i tyle
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Może więcej napisz jak robiłeś ten zacier, bo wsypanie kukurydzy, słodu, pszenicy i żyta do wody o jakiejś tam x temperaturze to raczej nie koniec, napisz coś więcej, od początku, kukurydza i reszta puszczona przez nie wiem, śrutownik, czy inny sprzęt itd jak zacierałeś, wszystko do momentu dodania drożdży.
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Tak zboża przez śrutownik jak na paszę dla zwierząt - polecam. A jakie proporcje kukurydzy, słodu i innych dodatków?
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Proporcje zbóż to jak kto lubi i co chce uzyskać. Woda w stosunku do śruty to 3 - 3,5 do jednego.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Witam. Ja robiłem ostatnio zacier ze śruty kukurydzianej (50kg) i słodu jęczmiennego wędzonego torfem(5kg). Zacierałem z enzymami utrzymując temperature ok. 65 °C aż do uzyskania pozytywnej próby jodowej. Na koniec calosc podgrzalem do 80 °C i zostawilem na ok godzine by ulozylo sie zloze filtracyjne.. Zacierałem w wynalazku własnego projektu zespawanego z dwóch kegow z fałszywym dnem. Po odkreceniu zaworu spustowego w dnie uzyskałem ładny klarowny zacier. Żeby maksymalnie wyslodzic wszystko nad kotłem umieściłem destylator z deszczownica fi 30cm zamontowana do zaworu spustowego i puszczałem wodę o temp 80°C Z podanej ilości zboża uzyskałem w ten sposób ok 160l zacieru. Blg ok 16. Mam zamiar dodać ok 20kg cukru w porcjach po 5kg w odstępach co drugi dzień tak by zapełnić beczkę ok 220l. Mógłby ktoś wskazać ewentualne błędy? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Pierwszy błąd to chęć dodanie cukru.. Zboża zaciera się po to aby cały cukier biorący udział z tworzeniu zacieru pochodził z zamiany ze skrobi. Dodając cukier wprowadzisz ducha buraka do świetnego zbożowego alkoholu. Fermentuj tak jak jest. Drugi raz jak będziesz zacierał to dodaj glukoamylazy w temp. około 62 anie 65 stopni. Reszta ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Jak zacierasz zboża to zapominasz o cukrze, po prostu nie wiesz że taka substancja w ogóle istnieje.
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Tak wiem, słyszałem. Dzięki
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości