Zrobiłem w sobotę zacier z kukurydzy i zboża(kukurydza, słód jęczmienny, pszenica, żyto). Nalałem do beczki wpierw gorącej wody i dodałem zboże i kukurydzę. Drożdże dodałem dopiero dzisiaj rano ponieważ zacier był jeszcze zbyt gorący żeby dodać drożdże wczoraj. Dałem drożdże Safspirit USW-6. Ale wczoraj jeszcze ładnie pachniało zbożami a dzisiaj już jak by było skiśnięte. I teraz moje pytanie czy zostawić to do sfermentowania czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.
Zacier z kukurydzy i zbóż
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Co to znaczy skiśnięte? Powinno pachnieć kwaśnym bo zacier sam się naturalnie zakwasza. Daj temu dofermentować i tyle 

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Może więcej napisz jak robiłeś ten zacier, bo wsypanie kukurydzy, słodu, pszenicy i żyta do wody o jakiejś tam x temperaturze to raczej nie koniec, napisz coś więcej, od początku, kukurydza i reszta puszczona przez nie wiem, śrutownik, czy inny sprzęt itd jak zacierałeś, wszystko do momentu dodania drożdży.
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Tak zboża przez śrutownik jak na paszę dla zwierząt - polecam. A jakie proporcje kukurydzy, słodu i innych dodatków?
Re: Zacier z kukurydzy i zbóż
Proporcje zbóż to jak kto lubi i co chce uzyskać. Woda w stosunku do śruty to 3 - 3,5 do jednego.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Krakus i 1 gość