Zacier z kukurydzy i zbóż

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
S3beq23
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2022-02-25, 21:16

Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: S3beq23 » 2022-05-08, 20:47

Zrobiłem w sobotę zacier z kukurydzy i zboża(kukurydza, słód jęczmienny, pszenica, żyto). Nalałem do beczki wpierw gorącej wody i dodałem zboże i kukurydzę. Drożdże dodałem dopiero dzisiaj rano ponieważ zacier był jeszcze zbyt gorący żeby dodać drożdże wczoraj. Dałem drożdże Safspirit USW-6. Ale wczoraj jeszcze ładnie pachniało zbożami a dzisiaj już jak by było skiśnięte. I teraz moje pytanie czy zostawić to do sfermentowania czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.

kwik44
100%
100%
Posty: 1515
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: kwik44 » 2022-05-09, 09:25

Co to znaczy skiśnięte? Powinno pachnieć kwaśnym bo zacier sam się naturalnie zakwasza. Daj temu dofermentować i tyle ;)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6930
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: magas » 2022-06-18, 20:34

Może więcej napisz jak robiłeś ten zacier, bo wsypanie kukurydzy, słodu, pszenicy i żyta do wody o jakiejś tam x temperaturze to raczej nie koniec, napisz coś więcej, od początku, kukurydza i reszta puszczona przez nie wiem, śrutownik, czy inny sprzęt itd jak zacierałeś, wszystko do momentu dodania drożdży.

Awatar użytkownika
erp.
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-10-04, 11:43

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: erp. » 2023-02-28, 12:49

Tak zboża przez śrutownik jak na paszę dla zwierząt - polecam. A jakie proporcje kukurydzy, słodu i innych dodatków?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1147
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

Post autor: Doody » 2023-02-28, 13:19

Proporcje zbóż to jak kto lubi i co chce uzyskać. Woda w stosunku do śruty to 3 - 3,5 do jednego.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Krakus i 1 gość