Strona 1 z 1

Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2022-05-08, 20:47
autor: S3beq23
Zrobiłem w sobotę zacier z kukurydzy i zboża(kukurydza, słód jęczmienny, pszenica, żyto). Nalałem do beczki wpierw gorącej wody i dodałem zboże i kukurydzę. Drożdże dodałem dopiero dzisiaj rano ponieważ zacier był jeszcze zbyt gorący żeby dodać drożdże wczoraj. Dałem drożdże Safspirit USW-6. Ale wczoraj jeszcze ładnie pachniało zbożami a dzisiaj już jak by było skiśnięte. I teraz moje pytanie czy zostawić to do sfermentowania czy co innego?
Z góry dzięki za pomoc.

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2022-05-09, 09:25
autor: kwik44
Co to znaczy skiśnięte? Powinno pachnieć kwaśnym bo zacier sam się naturalnie zakwasza. Daj temu dofermentować i tyle ;)

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2022-06-18, 20:34
autor: magas
Może więcej napisz jak robiłeś ten zacier, bo wsypanie kukurydzy, słodu, pszenicy i żyta do wody o jakiejś tam x temperaturze to raczej nie koniec, napisz coś więcej, od początku, kukurydza i reszta puszczona przez nie wiem, śrutownik, czy inny sprzęt itd jak zacierałeś, wszystko do momentu dodania drożdży.

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-02-28, 12:49
autor: erp.
Tak zboża przez śrutownik jak na paszę dla zwierząt - polecam. A jakie proporcje kukurydzy, słodu i innych dodatków?

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-02-28, 13:19
autor: Doody
Proporcje zbóż to jak kto lubi i co chce uzyskać. Woda w stosunku do śruty to 3 - 3,5 do jednego.

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-11-26, 13:13
autor: Denver85
Witam. Ja robiłem ostatnio zacier ze śruty kukurydzianej (50kg) i słodu jęczmiennego wędzonego torfem(5kg). Zacierałem z enzymami utrzymując temperature ok. 65 °C aż do uzyskania pozytywnej próby jodowej. Na koniec calosc podgrzalem do 80 °C i zostawilem na ok godzine by ulozylo sie zloze filtracyjne.. Zacierałem w wynalazku własnego projektu zespawanego z dwóch kegow z fałszywym dnem. Po odkreceniu zaworu spustowego w dnie uzyskałem ładny klarowny zacier. Żeby maksymalnie wyslodzic wszystko nad kotłem umieściłem destylator z deszczownica fi 30cm zamontowana do zaworu spustowego i puszczałem wodę o temp 80°C Z podanej ilości zboża uzyskałem w ten sposób ok 160l zacieru. Blg ok 16. Mam zamiar dodać ok 20kg cukru w porcjach po 5kg w odstępach co drugi dzień tak by zapełnić beczkę ok 220l. Mógłby ktoś wskazać ewentualne błędy? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-11-26, 15:48
autor: Doody
Pierwszy błąd to chęć dodanie cukru.. Zboża zaciera się po to aby cały cukier biorący udział z tworzeniu zacieru pochodził z zamiany ze skrobi. Dodając cukier wprowadzisz ducha buraka do świetnego zbożowego alkoholu. Fermentuj tak jak jest. Drugi raz jak będziesz zacierał to dodaj glukoamylazy w temp. około 62 anie 65 stopni. Reszta ok.

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-11-27, 10:44
autor: Denver85
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-11-29, 16:53
autor: drgranatt
Denver85 pisze:
2023-11-26, 13:13
...Mam zamiar dodać ok 20kg cukru w porcjach po 5kg w odstępach co drugi dzień tak by zapełnić beczkę ok 220l. Mógłby ktoś wskazać ewentualne błędy? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
Jak zacierasz zboża to zapominasz o cukrze, po prostu nie wiesz że taka substancja w ogóle istnieje.

Re: Zacier z kukurydzy i zbóż

: 2023-12-05, 19:45
autor: Denver85
Tak wiem, słyszałem. Dzięki