Problem z BLG

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Problem z BLG

Post autor: Tomasz76 » 2022-09-22, 10:24

Witajcie
Może ktoś podpowie co jest nie tak?
Zacieram słód jęczmienny (próbowałem róźne rodzaje słodu) w proporcji 1-3 w temp 64st (próbowałem też w 60-61) zacieram w zbiorniku do gotowania z plaszczem olejowym. Początkowe Blg 16-17. Próba jodowa negatywna. pH w granicach 5,5 Chlodze spirala do 25st, dodaję drożdże fermentis lub coobra whiskey. Już któryś raz z kolei BLG staje na 9 Dlaczego?
Raz tylko udało mi się że zeszło do 3blg .

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Problem z BLG

Post autor: kwik44 » 2022-09-22, 11:55

No bo masz za mało cukrów fermentowalnych, a dużo dekstryn. Jak długo zacierasz?

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Problem z BLG

Post autor: jurii » 2022-09-22, 11:59

Jak zacierasz i chłodzisz w jednym zbiorniku, to pewnie nie napowietrzona brzeczka i słabe namnożenie drożdży.
Za: https://wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

Kod: Zaznacz cały

Napowietrzenie brzeczki
Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%). Każdy szczep drożdży ma inne wymaganie, ale zwykle wystarcza 8 ppm tlenu w brzeczce (dla lagerów lepiej by było trochę więcej - 10 ppm).

W praktyce domowej stosujemy metody napowietrzania ręczne, pompkę akwaryjną, lub tlen.

Metody ręczne to: nalewanie z pewnej wysokości przy dekantacji (rozchlapywanie), mieszanie w fermentorze łyżką cedzakową, przelewanie kilkukrotne z fermentora do fermentora, i wreszcie kołysanie zamkniętym fermentorem. Ta ostatnia metoda daje najlepsze i najszybsze rezultaty i jest godna polecenia. Należy kołysać fermentorem przez 5 minut, dla ułatwienia można pod fermentor podłożyć np. piłkę. Trzeba pamiętać o dezynfekcji pokrywki!

Pompka akwaryjna jest eleganckim sposobem, ale wymaga inwestycji w sprzęt i jej efektywność wcale nie jest wyższa od metod ręcznych (szczególnie kołysania).

Użycie tlenu jest jedyną metodą na prawidłowe natlenienie niektórych piw (przy pomocy powietrza nie da się uzyskać lepszego natlenienia niż 8 ppm, a w piwach mocnych jeszcze mniej). Wadą tlenu jest koszt inwestycji (choć nie jest tak bardzo wysoki, butla kosztuje ok. 200 zł, można poradzić sobie bez reduktora - wystarczy przewiercony korek od wina, wężyk i kamień napowietrzający), konieczność zachowania BHP - tlen jest bardzo palny, czasem wręcz wybuchowy (np. jeżeli stosujemy reduktor musi on być dopuszczony do kontaktu z tlenem!) i możliwość nadmiernego natlenienia brzeczki. Natleniamy przy pomocy kamienia akwaryjnego, 1-3 minuty niewielkiego przepływu. Kamień akwaryjny szybko się zużywa i łatwo infekuje, należy go wymieniać co kilka napowietrzeń; ideałem jest nowy kamień dla każdej warki.

Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Re: Problem z BLG

Post autor: Tomasz76 » 2022-09-22, 12:05

Sprawa wyjaśniona

Blg sprawdzam refraktometrem. Pokazuje zawsze 9blg. Po korekcie jest 1.

Tomasz76
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-04-23, 19:14

Re: Problem z BLG

Post autor: Tomasz76 » 2022-09-22, 12:07

kwik44 pisze:
2022-09-22, 11:55
No bo masz za mało cukrów fermentowalnych, a dużo dekstryn. Jak długo zacierasz?

Zacieram ok 1,5 h do negatywnej próby jodowej

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Problem z BLG

Post autor: jurii » 2022-09-22, 14:08

Refraktometrem nie zmierzysz, jeżeli masz alkohol w brzeczce (piwie). Musisz sprawdzać spławikiem.

rastro
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2013-02-15, 23:10
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z BLG

Post autor: rastro » 2022-09-22, 14:54

Nie musi mierzyć spławikiem... natomiast dobrze sobie zdawać sprawę że refraktometr będzie inaczej fałszował pomiar niż spławik.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Problem z BLG

Post autor: jakis1234 » 2022-09-22, 17:21

Po to są przeliczniki i kalkulatory do refraktometru. Znając Blg początkowe, przelicza się końcowe. Inaczej pomiar nie ma sensu.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.

rastro
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2013-02-15, 23:10
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z BLG

Post autor: rastro » 2022-09-22, 17:29

E tam zaraz nie ma sensu, zarówno ten spławikowy jak ten refraktometrem ma o tyle sens, że zmienny w czasie daje informację, że ciągle coś się dzieje, a niezmienny wskazuje na zakończoną fermentację.

W przypadku wina czy piwa można sobie policzyć przybliżoną moc trunku, co w przypadku zacieru/nastawu jest mniej istotne.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Problem z BLG

Post autor: kwik44 » 2022-09-22, 21:39

No to jak mierzysz refraktometrem to tak będzie. Zmyliło mnie bo pisałeś BLG a nie BRIX. Zmierz spławikiem i napisz ile wychodzi ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości