Cześć
Potrzebuję przygotować nieduży nastaw na cukrówkę, drożdze Alcotec Turbo Yeast 48 (135gr), które używam po raz pierwszy.
Z instrukcji na opakowaniu Alcotec-ów czytam że dajemy 9kg cukru na 25l nastawu + opakowanie Alcoteców i w ok 7-10 dni powinny przerobić cały cukier (temp 18-24 st C).
Przy powyższych ilościach na 25 l nastawu wychodzą mi następujące proporcje:
* 9kg cukru = 5.4l objętościowo
* 19.6l wody
* opakowanie Alcotec-ów
Z moich wyliczeń, startowe BLG powyższego nastawu będzie wynosić 36 co z doświadczenia wiem że jest zabójcze dla drożdży.
Robiąć inne trunki, nauczyłem się że startowe BLG nastawu nie powinno wynosić więcej niż 25 aby drożdże mogły funkcjonować (namnażać się i przerabiać cukier).
1. Możecie napisać czy jak zrobię nastaw 25l wg proporcji z opakowania (9kg cukru) to ruszy to z fermentacją? Czy te Alcotec-i są tak odporne na słodkość nastawu i potrafią startować w BLG = 36?
Nie chciałbym przesłodzić nastawwu.
2. Czy ktoś próbował robić w/w nastaw na połowie opakowania Alcoteców? Czytam że niektórzy nastawiali większe nastawy na mniejszej ilości drożdży niż wynika z opakowania i było OK.
Cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
Re: cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
Wg mnie ruszy, ale będzie się pod koniec kisił. Ja nie robię więcej niż 22 blg, a za to powiększony. 15kg cukru, jedna paczka turbo 24 jadła 2-3 dni. Mniej stresu dla drożdży czystszy produkt. To hobby jest a nie przemysłówka...
Re: cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
Tak jak pisze @kwik44, na nastaw 25l raczej 6 - 6,5kg cukru. Drożdżom łatwiej i mniej nieporządanych substancji w nastawie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
Eeee, nie dostałem odpowiedzi na konkretne pytania, szkoda 
Niestety, nie zaryzykowałem startu z pełną planowaną miarą cukru. Poczytałem że co niektórzy tak robią i przechodzi (będzie dłużej, co jest dla mnie akceptowalne), na początek nastawiłem z pomniejszoną ilością cukru, na połowie opakowania drożdży ze wzmocnieniem w postaci pożywki (drożdże się rozmnożą).
Słabsza matka drożdzowa (którą notabene zawsze można wzmocnić na początku) czy coś innego? Bo im większe stężenie alko w nastawie tym drożdże mają ciężej to jasne ale to występuje zawsze i zakładam że nie miałeś tego myśli.

Niestety, nie zaryzykowałem startu z pełną planowaną miarą cukru. Poczytałem że co niektórzy tak robią i przechodzi (będzie dłużej, co jest dla mnie akceptowalne), na początek nastawiłem z pomniejszoną ilością cukru, na połowie opakowania drożdży ze wzmocnieniem w postaci pożywki (drożdże się rozmnożą).
Możesz napisać co będzie tego przyczyną?
Słabsza matka drożdzowa (którą notabene zawsze można wzmocnić na początku) czy coś innego? Bo im większe stężenie alko w nastawie tym drożdże mają ciężej to jasne ale to występuje zawsze i zakładam że nie miałeś tego myśli.
Re: cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
Po prostu zbyt wysokie stężenie alkoholu.
Re: Cukrówka na Alcotec Turbo Yeast 48 - wysokie BLG startowe z instrukcji
1. Tak
2. Tak. Pracuje dłużej, ale przerobi. Napewo nie 9 kilo ale 6 spokojnie. Ja robilem z 11 na 45litry i jedna paczka wystarczyla.
2. Tak. Pracuje dłużej, ale przerobi. Napewo nie 9 kilo ale 6 spokojnie. Ja robilem z 11 na 45litry i jedna paczka wystarczyla.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość