Wódka z grochu.
Wódka z grochu.
Ta wódka jest ostatnio dość popularna w Kraftowej produkcji, nie sądziłem i dalej wydaje mi się to mało prawdziwe, że groch ma tak dużą wydajność, ale jeśli to prawda to można się zabawić raz czy więcej jeśli posmakuje, ale te dane że z tony uzyskuje się 250-300l spirytusu to moja zmęczona dyńka nie przyjmuje, jak ktoś ma wolny czas poszperajcie w prawdziwej literaturze, mamy też na forum tabelki, ja naprawdę nie mam kiedy, jestem spóźniony, wciąż spóźniony, jak się budzę i otwieram oczy to wiem, że zaspałem z miesiąc, a końca spóźnienia nie widać. Oczywiście mowa o zacieraniu bez dodatku cukru, więc przepisy na cukrówkę z groszkiem nie są tu potrzebne.
Re: Wódka z grochu.
Tabelka https://i.imgur.io/a0EgAOV_d.webp?maxwi ... ity=medium podaje 190-240 litrów spirytusu z tony grochu.
Re: Wódka z grochu.
Z internetu: "głównym składnikiem nasion jest skrobia, która występuje w ilości 36,9-49,0%." W zależności od odmiany mamy jeszcze max 7% cukrów prostych. Ja nigdy skrobi nie zacierałem, może ktoś się pokusi o przeliczenie
nawet z założeniem, że tej skrobi jest 35%.

Re: Wódka z grochu.
1kg skrobi = 0.6l spirytusu netto. Więc teoretycznie może być do 56% cukrów, co daje jakieś 330l max z tony grochu.
Re: Wódka z grochu.
Bardziej od wydajności ciekawi mnie smak. Tak samo planowałem zrobić kiedyś z marchwi,. Plany się skomplikowały ale jak wrócę do hobby to podejmę próbę.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Wódka z grochu.
Smak można sprawdzić u kraftowych producentów, ja na samplowanie się nie piszę, ale sam sampla bym przygarnął, są dostępne czysta i z różnych beczek tylko krótko maturowane bo 12 miesięcy ale widziałem też beczkę po PX.
Re: Wódka z grochu.
Nie piłem ale rozmawiałem z gościem co pił i mówił, że zacna. Więc czemu nie spróbować.

Re: Wódka z grochu.
Żeby wódka nazywała się wódką, musi mieć co najmniej 96,0% alkoholu (i są jeszcze inne warunki do spełnienia). I jest duża różnica w smaku przy rozcięczeniu spirytusu 96,0 % a 96,6% oczywiście w tej samej, w miarę neutralne wodzie. Nigdy nie robiłem z grochu, ale chętnie spróbowałbym „grochówkowego” smaku 
Pozdrówko

Pozdrówko
Re: Wódka z grochu.
Tak dla ścisłości:
"Żeby wódka nazywała się wódką, musi mieć co najmniej 96,0% alkoholu..." - nieprawda - to będzie spirytus.
Wódka ma raczej max 50% alkoholu, inna sprawa, z jakiego spirytusu ją popełniono...
"Żeby wódka nazywała się wódką, musi mieć co najmniej 96,0% alkoholu..." - nieprawda - to będzie spirytus.
Wódka ma raczej max 50% alkoholu, inna sprawa, z jakiego spirytusu ją popełniono...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...
Re: Wódka z grochu.
Można eksperyment zrobić z gruchu co nie nadaje się do siewu typu połówki i uszkodzone ziarka, tylko taka zagadka czy ładować to w parnik i jak zboża przy 4 atm parować i liczyć się ze stratą cukrów prostych bo się skarmelizują, czy bezciśnieniowo i próbować to śrutować i tu zagadka jak groch będzie ze śrutownikiem na kamienie współpracował? Jakieś pomysły porady?
Pędzę bo lubię to zajęcie 

Re: Wódka z grochu.
Ja bym rozgotował groch łuskany jak do grochówki
Powstaje jednolity rzadki humus. Do takiej brei dodałbym enzymu upłynniającego w temp. powiedzmy 75-80 stopni i mieszał przez 40minut. Po ostygnięciu zacieru do 62 stopni, zakwasiłbym kwaskiem cytrynowym albo innym i dodał enzym scukrzający + ewentualnie enzym redukujący lepkość. Mieszanie przez godzinę i studzenie. Przy 30 stopniach drożdże. Pożywki w takim grochu raczej nie potrzeba. Kluczowy jest stosunek ilości grochu do wody, ale na początek spróbowałbym w większą ilością wody, żeby było rzadsze. Może spróbuję ale to dopiera za jakieś 2 miesiące.

Powstaje jednolity rzadki humus. Do takiej brei dodałbym enzymu upłynniającego w temp. powiedzmy 75-80 stopni i mieszał przez 40minut. Po ostygnięciu zacieru do 62 stopni, zakwasiłbym kwaskiem cytrynowym albo innym i dodał enzym scukrzający + ewentualnie enzym redukujący lepkość. Mieszanie przez godzinę i studzenie. Przy 30 stopniach drożdże. Pożywki w takim grochu raczej nie potrzeba. Kluczowy jest stosunek ilości grochu do wody, ale na początek spróbowałbym w większą ilością wody, żeby było rzadsze. Może spróbuję ale to dopiera za jakieś 2 miesiące.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Wódka z grochu.
Łuskanego nie mam, mam odmiame Tarchalska bo taka uprawiam, jak nic mi nie wyskoczy to za tydzien zrobie próbę 

Pędzę bo lubię to zajęcie 

Re: Wódka z grochu.
Witam dzisiejsza moja próba zacierania ześrutowanego grochu zakończyła się wynikiem 13 blg - zatarłem 1 kg I 3 l wody
Wydaje mi się że średnio to się opłaca
Wydaje mi się że średnio to się opłaca
Re: Wódka z grochu.
Bo groch nie ma dużej wydajności, podobna do pyrów.
Ale tu nie o wydajność chodzi tylko o walory smakowe.
Ale tu nie o wydajność chodzi tylko o walory smakowe.
Ostatnio zmieniony 2023-01-28, 20:56 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wódka z grochu.
No ja rozumiem, jakby ktoś był chętny na groch to mogę odsprzedać 24 kg
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość