Pleśń na winie z ryżu.

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Krakus
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2023-03-25, 14:34

Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Krakus » 2023-03-25, 14:44

Witam.
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu pleśni we winie ryżowym.
Staram się zrobić wino z ryżu o proporcjach :
2 kg ryżu , 16 l wody, 5 kg cukru, 300 g rodzynek i 14 g drożdży winiarskich. Balon 54 l ( być może za duży ), temperatura 21,8 *C. Ryż płukany i wysuszony, rodzynki sparzone. Balon umyty, przepłukany roztworem siarczynu oraz gorąca woda. Zatkany korkiem z rurka z woda.
I już drugi raz po tygodniu od zalania wino zajmuje się pleśnią.
Dlaczego? Jakie błędy popełniam?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marian Naworski
50%
50%
Posty: 137
Rejestracja: 2020-09-10, 22:27

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Marian Naworski » 2023-03-25, 18:16

Daruj sobie wino z ryżu, jeśli nie zatrzesz ryżu to nic on nie wnosi do wina. Równie dobrze możesz zamiast ryżu kamieni tam nawalić efekt smakowy będzie podobny. A co do pleśni to obstawiam, właśnie ryż jako nosiciela pleśni.

Krakus
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2023-03-25, 14:34

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Krakus » 2023-03-25, 21:53

Ok. Dziękuje za radę.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: jakis1234 » 2023-03-26, 08:53

Marian, z doświadczenia to napisałeś?
Co roku robię wino z ryżu i po dodaniu przypraw jest to jedno z najlepszych win na grzańca zimą.
Ryż dużo daje, kamienie zdecydowanie go nie zastąpią.
A co do pleśni, to trudno powiedzieć, w którym momencie zakaziłeś wino. Nie suszę ryżu. Przepłukany zimną wodą i potem zalany gorącą, dodatki też przelane wrzątkiem i to wszystko. Nigdy nie spleśniało.


Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika
Marian Naworski
50%
50%
Posty: 137
Rejestracja: 2020-09-10, 22:27

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Marian Naworski » 2023-03-26, 10:50

jakis1234 pisze:Marian, z doświadczenia to napisałeś? .
Oczywiście posiłkuję się tylko na podstawie Własnych doświadczeń.
O gustach się nie dyskutuje , jeden zrobi ala wino-wodzianke, dowali mac cukru i twierdzi że rodzina i znajomi lepszego nie pili.
Dla mnie ryż nie wnosi nic sensownego do smaku i aromatu. Co innego może gdyby go rozgotować. Osobiście dla mnie wino to ZERO WODY
Minimalna ilość cukru najlepiej glukoza.
I mały %
Jak ktoś szuka trunku do wieczornego upodlenia to nie jest to wino.
A jak ktoś chce spróbować dobrego winka polecam winnice Bogu Miła.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: jakis1234 » 2023-03-26, 11:44

Marian Naworski pisze:
2023-03-26, 10:50
jakis1234 pisze:Marian, z doświadczenia to napisałeś? .
O gustach się nie dyskutuje , jeden zrobi ala wino-wodzianke , dowali mac cukru i twierdzi że rodzina i znajomi lepszego nie pili .
Dla mnie ryż nie wnosi nic sensownego do smaku i aromatu .
Jak ktoś szuka trunku do wieczornego upodlenia to nie jest to wino .
A jak ktoś chce spróbować dobrego winka polecam winnice Bogu Miła .
Odpisałem Ci grzecznie, a Ty piszesz takie bzdury i mówisz, że to trunek do wieczornego upodlenia, a nie wino?
To odpowiem w Twoim tonie - g... wiesz o winach.
Pozdrawiam z opolskiego.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: kwik44 » 2023-03-26, 12:47

Krakus, powiedziałbym, że za duży balon. Też tak kiedyś miałem. Albo zmień na mniejszy, albo zwiększ ilość. Druga opcja to zadać wszystko siarczynem niech ubije co się da, a następnie zapodać silnej matki. Poczytaj u winiarzy jak sobie z tym radzić, tam będziesz miał na pewno więcej informacji niż u nas.

Awatar użytkownika
Marian Naworski
50%
50%
Posty: 137
Rejestracja: 2020-09-10, 22:27

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Marian Naworski » 2023-03-26, 19:43

@jakis1234
Zgadzam się z tobą, gówno wiem o syfie z ryżu które raczysz nazywać z winem. Może zwolennicy malinowego nosa lubują się w tak mało przyjemnym trunku. Ale bynajmniej nie jestem to Ja.

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: jakis1234 » 2023-03-26, 22:17

Ja pisane z dużej litery :lol: .To najlepiej świadczy o Twojej megalomanii.
Obrażanie innych, tylko dlatego, że lubią coś innego niż Ty.
Wystarczy, nie ma sensu zniżać się do Twojego poziomu.

Krakus, wino z ryżu samo w sobie nie jest rewelacyjne, ale jest fajną podstawą.
Zastosuj przyprawy i otrzymasz świetne wino zwłaszcza do grzańca i nie słuchaj bufonów, którzy sądzą, że są najlepsi, a przy okazji przepychają reklamę jakiejś winnicy.
Wejdź na http://wino.org.pl/forum/, tam znajdziesz mnóstwo rad jak robić wino i cały dział na temat wina z ryżu.
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=99
Pozdrawiam z opolskiego.

Woda
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2018-11-08, 15:22

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Woda » 2023-03-27, 21:26

"I już drugi raz po tygodniu od zalania wino zajmuje się pleśnią."

Jak to po tygodniu? To "wino" rusza? Czy nie rusza?

U mnie po tygodniu jeszcze zdrowo pracuje i nie ma szans na żadną pleśń.

Dodałeś pożywki? Zakwasiłeś cytryną albo kwaskiem?

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: jurii » 2023-03-27, 21:42

jakis1234 pisze:
2023-03-26, 22:17
Ja pisane z dużej litery :lol: .To najlepiej świadczy o Twojej megalomanii.
Ignoruj go, wszędzie wtrąca swoje 3 grosze i wszędzie w podobnym tonie, kolejny artysta z FB, gdzie odbija sobie to, że się tam z niego śmieją :drunk

2 kg ryżu , 16 l wody, 5 kg cukru, 300 g rodzynek i 14 g drożdży winiarskich. Balon 54 l ( być może za duży ), temperatura 21,8 *C. Ryż płukany i wysuszony, rodzynki sparzone. Balon umyty, przepłukany roztworem siarczynu oraz gorąca woda. Zatkany korkiem z rurka z woda.
I już drugi raz po tygodniu od zalania wino zajmuje się pleśnią.
Dlaczego? Jakie błędy popełniam?
Wrzuć zdjęcie, bo wygląda na to, że to może być kozuch z drożdży, a nie pleśń.

Krakus
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2023-03-25, 14:34

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Krakus » 2023-04-01, 17:57

Niestety nie mogę dodać zdjęcia. Plik jest za duży.

rev
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2023-02-17, 22:34

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: rev » 2023-04-01, 19:53

Krakus pisze:
2023-03-25, 14:44
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu pleśni we winie ryżowym.
Wiele razy robiłem wino ryżowe, bez specjalnej staranności i w różnych naczyniach, nigdy nie spleśniało.
Pleśń w nim to trochę dla mnie abstrakcja.
Upewnij się, że masz szczelny korek, np dmuchając w rurkę w balon. Kup inne rodzynki i ryż i daj bayanusy, nastaw powinien szybko zacząć pracować i nie pozwolić na żadne zakażenia.

Krakus
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2023-03-25, 14:34

Re: Pleśń na winie z ryżu.

Post autor: Krakus » 2023-04-11, 03:50

Ok. Dziękuje za kolejne rady. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości