Strona 1 z 1

Nastaw cukrowy

: 2023-04-23, 12:55
autor: Wodo18
Witam mam takie pytanie od laika :)
Robię nastaw z cukru 3:1 100l
Powiedzmy 01.05.23 ale puszczać będę dopiero za miesiąc w Kwietniu.
I tutaj rodzi się moje pytanie czy po skończonej fermentacji beczkę szczelnie zamknąć oraz zamontować rurkę fermentacyjną czy zostawić i nic nie robić ??

W tym okresie też nie będę miał możliwości zlać nastawu po okresie klarowania jedyne co mogę zrobić to albo zamknąć albo zostawić w spokoju

Re: Nastaw cukrowy

: 2023-04-24, 20:15
autor: kwik44
Chyba czerwcu. I robisz bez sensu, 1:3 stresuje bardzo drożdże. Po co? 1:4. I jak masz destylować w czerwcu to po co teraz nastawiać? Robiłem wielokrotnie powiększone nastawy i drożdże wyrabiały się w 3 dni maks. Zamknąć możesz, ale wcześniej nim skończy się fermentacja, żeby zrobić poduszkę z CO_2...

Re: Nastaw cukrowy

: 2023-04-25, 08:42
autor: Doody
84l wody 24 kg cukru. Daj połowę zalecanej dawki drożdży. Nastaw 3 tygodnie przed destylacją. Przerobi i ładnie się wyklaruje do tego czasu.