beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
majdan1986
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-09-18, 17:21

beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: majdan1986 » 2023-11-09, 18:13

Witam
mam beczkę 50l - do tej pory sypałem 14kg cukru zalewałem do pełna ( dzisiaj zmierzyłem że przy tej ilości cukru do pełna wchodzi 44l wody ) i wsypywałem 2 paczki ( 2x135g) drożdży ALCOTEC 48 TURBO PURE i po dwóch tygodniach miałem sklarowany prawie jak woda nastaw który szedł do kegi i wychodziło 7l sprita na aabratku .i teoretycznie wszystko ok ale bije się z myślami po przeczytaniu forum że może jeszcze coś można poprawić w nastawie . np zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukry , zmniejszyć lub zwiększyć ilość drożdży . bo gotowy produkt dla mnie w smaku i zapachu jest jakiś mocno słodki ( chodź ma 97% i po rozrobieniu kto ile chce :)

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: czytam » 2023-11-10, 05:25

Można sypnąć nie 14 a 12 kilogramów i cukier inwertować. Paczka drożdży wystarczy. Zamiast drugiej - mały słoiczek koncentratu pomidorowego.

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 150
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: EdiWillow » 2023-11-10, 06:56

97% nie wychodzi na 100% :wink: Urobek mierzy się w temperaturze 20⁰C, tak są zazwyczaj skalibrowane alkoholomierze. Co do proporcji nastawów nigdy nie przekraczam stosunku 1 kg cukru na 3 L wody. Taka proporcja pozwala na uzyskanie około 25 BLG, które w temperaturze +/-20°C w pomieszczeniu gwarantuje drożdżom spokojną fermentację. Przy stosunku 1:3, ilość 14 kg cukru (po rozpuszczeniu około ~8,4) oraz 42L wody finalnie uzyskasz ~50,4L nastawu. Pozdrawiam :jude
:beer

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: Doody » 2023-11-10, 08:56

Moim zdaniem, tak jak napisał @czytam. 12 kg cukru na 41 litrów wody. Otrzymujesz 48,2 l nastawu o Blg w okolicach 22. Jedna paczka drożdży i do kega 50l wlewasz z tego około 46,5 litra (odejmując osad na dnie).
Pozdrawiam
Darek

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: pluton » 2024-02-22, 22:39

Ostatnio cukier staniał, a drożdze lekko podrożały. Żeby trochę zoptymalizować koszty opracowałem taką procedurę:
2 kegi 50 litrowe, do każdego idzie zgrzewka cukru (10 kg) rozpuszczona w 34 kg wody. Grunwald to 10+40, więc
mój roztwór jest trochę gęściejszy. Blg = 10/44 = 22 , końcowy alkohol = 6/40 = 15%, co całkowicie się mieści
w zakresie pracy niebieskich T3. I tu właśnie taka ciekawostka - obdzielam obydwie beczki jedną paczką drożdzy.
Producent zaleca 1 paczkę na 6kg cukru, ja daję jak widać paczkę na 20 kg cukru. Drożdze spokojnie sobie radzą.
Fermentacja trwa tydzień.
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: beczka 50L - nastaw cukrowy czy dobrze robię

Post autor: drgranatt » 2024-02-23, 07:42

@czytam dobrze napisał. Jedna paczka tych drożdży spokojnie styknie na 12kg. Staraj się utrzymywać temperaturę fermentacji na poziomie 25 stopni.
Piszesz, że produkt jest w odczuciu słodki. Tak ma być.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości