Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: SADOVO » 2024-01-03, 16:35

Gents
Myśle nad wykorzystaniem drożdży browarnych dolnej fermentacji do zacieru na bourbon oraz whisky żytnia.
Testowałem już kveiki przy 35’C, i wyszło bardzo ciekawie.
Ktoś miał może doświadczenie w fermentacji przy 12’C drożdżami do dolnej fermentacji?
Dzieki

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: kwik44 » 2024-01-03, 19:03

Piwo != whisky. Będziesz miał bardzo czysty destylat. Unikalny charakter whisky bierze się właśnie z zanieczyszczeń fermentacyjnych. Ja intencjonalnie zakażam...

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: SADOVO » 2024-01-03, 20:23

A masz może pomysł na drożdże do fermentacji 12-15 stopni.
Nie bardzo mam jak podgrzewać 800 litrów zacieru.
Do tej pory robiłem kveiki i USW-6 ale w wysokiej temperaturze

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: kwik44 » 2024-01-03, 20:51

No ale po co się pytam. Burbon wyjdzie kiepski = pusty. Ot alkohol z kukurydzy i tyle. Na spiryt szkoda zabawy na whisky nie ma sensu... bo nie ma smaków... Porzuć ten pomysł. To jest moja rada, ale zrobisz jak zechcesz. Burbon ma być brudny, zakażony bakteriami, które dają dużo różnych kwasów. Te kwasy w rezultacie dają estry o różnych zapachach. I to stanowi o finalnym smaku whisky. Bo jak wiadomo połowa smaków jest wirtualna i jest rezultatem mieszania się zmysłów ;) Przynajmniej dla niewprawnego nosa i języka jak mój.

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: SADOVO » 2024-01-03, 21:01

Pomysł wymuszony zimnym miejscem fermentacji.
Ale faktycznie pomyśle nad mata grzewcza pod mauzera.
Z ciekawości jakich drożdży używasz do bourbona?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: Doody » 2024-01-03, 21:03

USW 6 będą bardzo dobre.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: kwik44 » 2024-01-04, 13:35

safspirit m1 bo mam z zapasów ;)

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: Doody » 2024-01-04, 13:40

Ja też zawsze mam M1 bo nie zacieram ostatnio w ogóle kukurydzy, za to słodu trochę idzie :wink:
Pozdrawiam
Darek

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: kwik44 » 2024-01-04, 19:55

Jak dla mnie najlepsze drożdże tylko cholery jedne lubią ciepło. Idealnie jak jest 28-30°C do fermentacji ;)

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: SADOVO » 2024-01-04, 20:18

Przyznam, ze m1 nie używałem, zakładałem ze to samego słodu.
Planuje zrobić żyto 75% ziarno reszta słód, to może będzie okazja do testów.

Bourbon poleci na USW 6😉

A tak z ciekawości, mam 6 miesięczny dunder po rumie z samej melasy, pieknie zakażony. Myślicie ze warto go dodać w niewielkiej ilość, i jeśli tak na jakim etapie ?

kwik44
100%
100%
Posty: 1569
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: kwik44 » 2024-01-05, 20:03

Ja bym nim zakaził dunder zbożowy, albo wręcz rozrobił mąki z wodą i dodał trochę. Za 2 tygodnie, w ciepłym będzie w sam raz. Ja teraz dodaję do drugiej destylacji.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: czytam » 2024-01-06, 00:01

Dunder dodawany do drugiej destylacji jest także w przepisie na pugirum - chyba standardowy amatorski przepis w niektórych krajach.
https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=5994

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: SADOVO » 2024-01-06, 00:35

Coś z tym pokombinuje, robiłem już rum z dundrem.
Burbon będzie pierwszy raz z dundrem, zobaczymy co wyjdzie.

Dzieki Panowie 👍

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: Pietro » 2024-01-06, 01:13

Tutaj była okazja.....https://nto.pl/awaria-w-zakladzie-produ ... 1-18210427 tylko podjeżdżać z beczkami
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie Bourbona drożdże dolnej fermentacji

Post autor: Doody » 2024-01-06, 01:20

Nie przepadam za kukurydzą z rowu :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości