Ruszam z zacieraniem
Ruszam z zacieraniem
Witam
Oto mój zestaw do zacierania, pierwszy raz bede stosował enzymy. Później alembik i do kamionki.
Oto mój zestaw do zacierania, pierwszy raz bede stosował enzymy. Później alembik i do kamionki.
Re: Ruszam z zacieraniem
Do słodu nie potrzebujesz enzymów, gdyż słód zawiera je w sobie. Enzymami zacieramy wyłącznie ziarno niesłodowane oraz ziemniaki. Podczas zacierania nie przekraczaj temp. 65 stopni aby nie dezaktywować glukoamylazy (enzymu scukrzającego).
Powodzenia
Powodzenia
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Ruszam z zacieraniem
Nie masz żadnych słodów nieaktywnych (palone itp), ani niesłodowanego ziarna, więc dodatek słodu enzymatycznego nie jest konieczny, podobnie jak enzymów.
Re: Ruszam z zacieraniem
Tak jak koledzy piszą. Słody jasne śmiało zacieraj same, bowiem ich siła diastatyczna jest i tak wyższa niż konieczna na samozatarcie. Enzymy i słody enzymatyczne możesz wykorzystać robiąc np. Bourbon albo a'la Irish whiskey.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Ruszam z zacieraniem
Nie wiem czy dobrze rozumuje, chciałem użyć słodów dla pewności że się zatrze do końca i uzyskać dobrą wydajność. Idę w dobrym kierunku? Czy po tej godzinie sprawdzić jodowym wskaźnikiem skrobii czy się zatarło całkowicie?
Re: Ruszam z zacieraniem
Ale co chcesz zacierać? Sam słód czy użyć go do zaciearania innych zbóż?
Jeśli sam słód to jak koledzy piszą, enzymy niepotrzebne.
Jeśli sam słód to jak koledzy piszą, enzymy niepotrzebne.
Re: Ruszam z zacieraniem
Ok przyjąłem.
Re: Ruszam z zacieraniem
Będziesz zacierał jednotemperaturowo czyli "na lenia" czy infuzyjnie z przerwą białkową i mashoutem?
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Ruszam z zacieraniem
Będę chciał zacierać jednotemperaturowo ale nie wiem jak mi pójdzie na indukcji co może się okazać że przejdę na lenia później mashoutem, wysiadanie, chłodzenie i drożdże.
Re: Ruszam z zacieraniem
Mashout możesz pominąć, nie ma potrzeby dezaktywacji enzymów wysoką temperaturą, tak jak jest to robione w przypadku zacierania na piwo. Pożywka, którą masz w zestawie na zdjęciu nie będzie potrzebna. Tak jak pisałeś po ok godzinie dobrze jest sprawdzić np. jodyną czy cała skrobia 'rozpadła' się na cukry proste, może okazać się, że trzeba będzie jeszcze trochę poczekać ewentualnie dogrzać o ile zacier się wychłodził. Po wysładzaniu chłodzić specjalnie nie ma potrzeby, samo ostygnie.
Re: Ruszam z zacieraniem
A więc po zacieraniu, nawet szybko poszło. Po 40 minutach miałem zatarty slod, BLG nawet zadowalające 15 się pokazała. Teraz czekać na przefermentowanie.
Następnie na przerób.
Następnie na przerób.
Re: Ruszam z zacieraniem
Kilogram słodu na trzy litry wody, w wiadrze mam około 25 litrów zacieru.
Re: Ruszam z zacieraniem
To jak na sam słód jęczmienny to 15 Blg szału nie ma
Ja zwykle zacierając 25kg w 90l wody uzyskuję okolice 19-20Blg.
Ale pierwsze koty za płoty
Ja zwykle zacierając 25kg w 90l wody uzyskuję okolice 19-20Blg.
Ale pierwsze koty za płoty
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Ruszam z zacieraniem
Możesz zdradzić jak ty zacierasz? Jakiego słodu używasz? Gotujesz brzeczke?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości