Zacieranie na zimno - eksperyment
: 2024-03-22, 10:07
Witam szanowną Brać forumową.
Dopuściłem się pewnego doświadczenia i chciał bym aby ktoś z Was, w innej geograficznej lokalizacji przeprowadził podobne. (Jestem z okolic Mławy)
Chodzi o sprawdzenie czy metoda zacierania jest powtarzalna.
Opis zacierania
Składniki:
1. Śruta zbożowa zmielona możliwie jak naj drobniej. Ja używałem kukurydzianej.
2. Woda kranówka nie chlorowana, podgrzana do 35*C
3. Enzym upłynniający
4. Enzym scukrzający
5. Metalowe lub szklane naczynie fermentacyjne, zatkane rurką fermentacyjną
Proporcje:
1kg śruty
4kg wody
1cm3 enzymu upłynniającego
2cm3 enzymu scukrzającego
Proces:
Do nagrzanej wody w okolice 35*C dodajemy enzymy. Najwygodniej strzykawkami, stosując do każdego z enzymów osobną.
Dodajemy śrutę, dokładnie mieszamy i zamykamy naczynie rurką fermentacyjną.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mile widziane utrzymanie temperatury zacieru w okolicy temperatury ciała ludzkiego.
Analizujemy co kto potrafi:
Blg początkowe
Ph
Czy zacznie się fermentacja.
Jeśli tak, to jej sposób, czas i intensywność.
Doznania subiektywne typu smak czy zapach.
Blg końcowe
Uzysk etanolu w przeliczeniu na kg śruty.
Nie mogę przedstawić teraz własnych wyników doświadczenia, aby nie wpłynąć na ewentualne opisy z Waszej strony.
Dopuściłem się pewnego doświadczenia i chciał bym aby ktoś z Was, w innej geograficznej lokalizacji przeprowadził podobne. (Jestem z okolic Mławy)
Chodzi o sprawdzenie czy metoda zacierania jest powtarzalna.
Opis zacierania
Składniki:
1. Śruta zbożowa zmielona możliwie jak naj drobniej. Ja używałem kukurydzianej.
2. Woda kranówka nie chlorowana, podgrzana do 35*C
3. Enzym upłynniający
4. Enzym scukrzający
5. Metalowe lub szklane naczynie fermentacyjne, zatkane rurką fermentacyjną
Proporcje:
1kg śruty
4kg wody
1cm3 enzymu upłynniającego
2cm3 enzymu scukrzającego
Proces:
Do nagrzanej wody w okolice 35*C dodajemy enzymy. Najwygodniej strzykawkami, stosując do każdego z enzymów osobną.
Dodajemy śrutę, dokładnie mieszamy i zamykamy naczynie rurką fermentacyjną.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mile widziane utrzymanie temperatury zacieru w okolicy temperatury ciała ludzkiego.
Analizujemy co kto potrafi:
Blg początkowe
Ph
Czy zacznie się fermentacja.
Jeśli tak, to jej sposób, czas i intensywność.
Doznania subiektywne typu smak czy zapach.
Blg końcowe
Uzysk etanolu w przeliczeniu na kg śruty.
Nie mogę przedstawić teraz własnych wyników doświadczenia, aby nie wpłynąć na ewentualne opisy z Waszej strony.