Zacieranie na zimno - eksperyment

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: stratos » 2024-03-22, 10:07

Witam szanowną Brać forumową.

Dopuściłem się pewnego doświadczenia i chciał bym aby ktoś z Was, w innej geograficznej lokalizacji przeprowadził podobne. (Jestem z okolic Mławy)
Chodzi o sprawdzenie czy metoda zacierania jest powtarzalna.

Opis zacierania

Składniki:
1. Śruta zbożowa zmielona możliwie jak naj drobniej. Ja używałem kukurydzianej.
2. Woda kranówka nie chlorowana, podgrzana do 35*C
3. Enzym upłynniający
4. Enzym scukrzający
5. Metalowe lub szklane naczynie fermentacyjne, zatkane rurką fermentacyjną

Proporcje:
1kg śruty
4kg wody
1cm3 enzymu upłynniającego
2cm3 enzymu scukrzającego

Proces:
Do nagrzanej wody w okolice 35*C dodajemy enzymy. Najwygodniej strzykawkami, stosując do każdego z enzymów osobną.
Dodajemy śrutę, dokładnie mieszamy i zamykamy naczynie rurką fermentacyjną.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mile widziane utrzymanie temperatury zacieru w okolicy temperatury ciała ludzkiego.

Analizujemy co kto potrafi:
Blg początkowe
Ph
Czy zacznie się fermentacja.
Jeśli tak, to jej sposób, czas i intensywność.
Doznania subiektywne typu smak czy zapach.
Blg końcowe
Uzysk etanolu w przeliczeniu na kg śruty.

Nie mogę przedstawić teraz własnych wyników doświadczenia, aby nie wpłynąć na ewentualne opisy z Waszej strony.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: drgranatt » 2024-03-22, 11:41

Czy aby nie za niska temperatura? Enzymy działają w trochę wyższych!

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: Doody » 2024-03-22, 11:59

Fiflak na czarnym forum, do wody o temperaturze 30 stopni wsypywał słód, mieszał i dodawał drożdże (zwykłe, nie Koji) Twierdził, że zacier fermentował i wydajność była zbliżona do tego na gorąco.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: Benek » 2024-03-22, 12:08

A tak przy okazji, macie jakiś link do koji na Aliexpress? Nie mogę znaleźć tych, które kiedyś brałem.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: jurii » 2024-03-22, 12:29

drgranatt pisze:
2024-03-22, 11:41
Czy aby nie za niska temperatura? Enzymy działają w trochę wyższych!
Enzymy działają w każdej temperaturze (wyższej od krytycznej i niższej od denaturującej) i mają swoje optima, gdzie działają najbardziej wydajnie. Poniżej tego optimum działają wolniej, a powyżej zwykle się rozpadają w skutek denaturacji wywołanej temperaturą. Ten parametr to termostabilność enzymu. Więc taki eksperyment pokaże że scukrzy, tylko pytanie jak długo mu to zajmie.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: Doody » 2024-03-22, 13:19

Potwierdzam to co napisał @jurii, i to z autopsji. Kiedyś zacier ze słodu zatrzymał mi się bodajże na 8 Blg. Dodałem do zacieru o temp. około 20 stopni glukoamylazy. Zacier podjął po kilku godzinach pracę i odfermentował do +1 Blg. Glukoamyza scukrzyła skrobię na którą "brakło" enzymów naturalnych w słodzie.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na zimno - eksperyment

Post autor: radius » 2024-03-24, 08:55

Spiritus flat ubi vult

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości