Aqua Vitae - Magazyn o alkoholach
Aqua Vitae - Magazyn o alkoholach
Witam,
Chciałem poinformować, że planowane jest wydawanie nowego dwumiesięcznika o alkoholach "Aqua Vitae". Pierwszy numer ma się ukazać w styczniu 2015 r.
Redaktorem naczelnym i wydawcą jest mój kolega Łukasz Gołębiewski prowadzący blog o alkoholach http://spirits.com.pl/
Ja zostałem zaproszony do zespołu redakcyjnego.
Więcej informacji tutaj http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Wkrótce także ma się ukazać nowa książka Łukasza "Wódka"
http://spirits.com.pl/ksiazka-o-wodce/#comment-17360
Jeżeli ktoś z forumowiczów chciałby się zapisać na newsletter magazynu "Aqua Vitae" to zapraszam
http://spirits.com.pl/newsletter/?actio ... ter&email=
Pozdrawiam
Czajkus
Chciałem poinformować, że planowane jest wydawanie nowego dwumiesięcznika o alkoholach "Aqua Vitae". Pierwszy numer ma się ukazać w styczniu 2015 r.
Redaktorem naczelnym i wydawcą jest mój kolega Łukasz Gołębiewski prowadzący blog o alkoholach http://spirits.com.pl/
Ja zostałem zaproszony do zespołu redakcyjnego.
Więcej informacji tutaj http://spirits.com.pl/aqua-vitae-eksklu ... lkoholach/
Wkrótce także ma się ukazać nowa książka Łukasza "Wódka"
http://spirits.com.pl/ksiazka-o-wodce/#comment-17360
Jeżeli ktoś z forumowiczów chciałby się zapisać na newsletter magazynu "Aqua Vitae" to zapraszam
http://spirits.com.pl/newsletter/?actio ... ter&email=
Pozdrawiam
Czajkus
Wojewódzki i Lizut już Aqua Vitae reklamują
https://www.youtube.com/watch?v=VWpx7GzZQ9s
o 20.00 dzisiaj 18.11.2014 cała audycja w Radiu Rock - można słuchać np.
http://rockradio.tuba.pl/RockRadio/0,0.html
https://www.youtube.com/watch?v=VWpx7GzZQ9s
o 20.00 dzisiaj 18.11.2014 cała audycja w Radiu Rock - można słuchać np.
http://rockradio.tuba.pl/RockRadio/0,0.html
Pierwszy numer
Za http://spirits.com.pl/pierwszy-numer-aqua-vitae/
W nakładzie 1500 egz. ukazał się pierwszy numer dwumiesięcznika „Aqua Vitae”. Luksusowo wydany magazyn ma 80 stron, a w numerze publikujemy m.in.:
Leszek Wiwała pisze o problemach polskiej branży spirytusowej
Przegląd wydarzeń w kraju i na świecie
Matisse – nowe spojrzenia na whisky
Rum i cygara
Rozmowa z Christianem Drouinem, prezesem firmy Calvados Christian Drouin
Rozmowa z Mirosławem Pawliną, właścicielem i twórcą sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata
Relacja z I Warsaw Whisky Fest i z degustacji masterclass
Wizyta w destylarni Jim Beam w Kentucky
Gorzelnie rolnicze – przedstawiamy gorzelnię Turew
Historia wódki Soplica
Nowe na półkach, czyli dziesięć stron recenzji trunków
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Kolekcje – Historia polskich buteleczek
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Uisge Source – jaka jest najlepsza woda do whisky?
Arcydzięgiel – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – tequila i gravlax
Zachęcamy do lektury i prenumeraty czasopisma.
Numer 2 już w przygotowaniu, ukaże się na początku kwietnia.
Kontakt w sprawie prenumerat: Ewa Tenderenda-Ożóg, 00-048 Warszawa, ul. Mazowiecka 6/8 p. 416, e-mail: redakcja@aqua-vitae.pl.
Ja napisałem artykuły o Soplicy i buteleczkach, a Boguś o Arcydzięglu
Za http://spirits.com.pl/pierwszy-numer-aqua-vitae/
W nakładzie 1500 egz. ukazał się pierwszy numer dwumiesięcznika „Aqua Vitae”. Luksusowo wydany magazyn ma 80 stron, a w numerze publikujemy m.in.:
Leszek Wiwała pisze o problemach polskiej branży spirytusowej
Przegląd wydarzeń w kraju i na świecie
Matisse – nowe spojrzenia na whisky
Rum i cygara
Rozmowa z Christianem Drouinem, prezesem firmy Calvados Christian Drouin
Rozmowa z Mirosławem Pawliną, właścicielem i twórcą sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata
Relacja z I Warsaw Whisky Fest i z degustacji masterclass
Wizyta w destylarni Jim Beam w Kentucky
Gorzelnie rolnicze – przedstawiamy gorzelnię Turew
Historia wódki Soplica
Nowe na półkach, czyli dziesięć stron recenzji trunków
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Kolekcje – Historia polskich buteleczek
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Uisge Source – jaka jest najlepsza woda do whisky?
Arcydzięgiel – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – tequila i gravlax
Zachęcamy do lektury i prenumeraty czasopisma.
Numer 2 już w przygotowaniu, ukaże się na początku kwietnia.
Kontakt w sprawie prenumerat: Ewa Tenderenda-Ożóg, 00-048 Warszawa, ul. Mazowiecka 6/8 p. 416, e-mail: redakcja@aqua-vitae.pl.
Ja napisałem artykuły o Soplicy i buteleczkach, a Boguś o Arcydzięglu
Witam,
W tym tygodniu wyszedł trzeci numer magazynu o alkoholach mocnych "Aqua Vitae"
a w nim następujące teksty:
Relacja z Targów ProWein w Düsseldorfie
Rozmowa z Bogdanem Piaseckim i relacja z jego destylarni, w której powstają miodowe okowity
Józef Inorowicz pisze o problemach polskiego gorzelnictwa
200 lat koniaku Hennessy
Relacja z Ardbeg Day
Rozmowa z Maciejem Kozuba o pierwszej polskiej destylarni na Florydzie
Relacja z Festiwalu Whisky w Limburgu
Porady – Wspólne zakupy, czyli jak spróbować wielu dobrych whisky i nie stracić fortuny?
Relacja z destylarni Laphroaig
Opowieść o whisky Mackmyra
Rozmowa z Martinem Taylorem i Rafałem Nawrotem, brand ambasadorami Wild Turkey Bourbon oraz relacja z destylarni Wild Turkey w Lawrenceburgu
Master class z whisky Glenfiddich
Wizyta na Litwie w Lietuviškas Midus
Gorzelnie rolnicze – Długie Stare
Historia Żubrówki - to moje
Nowe na półkach, czyli recenzje trunków
Przygoda z whisky Nikka
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Wódka w filmie
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Tatarak – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – grillowanie z bourbonem
Numer 4 już w przygotowaniu, ukaże się w sierpniu.
Nie wiem czy ktoś z kolegów prenumeruje? a chętnie bym poznał opinię
W tym tygodniu wyszedł trzeci numer magazynu o alkoholach mocnych "Aqua Vitae"
a w nim następujące teksty:
Relacja z Targów ProWein w Düsseldorfie
Rozmowa z Bogdanem Piaseckim i relacja z jego destylarni, w której powstają miodowe okowity
Józef Inorowicz pisze o problemach polskiego gorzelnictwa
200 lat koniaku Hennessy
Relacja z Ardbeg Day
Rozmowa z Maciejem Kozuba o pierwszej polskiej destylarni na Florydzie
Relacja z Festiwalu Whisky w Limburgu
Porady – Wspólne zakupy, czyli jak spróbować wielu dobrych whisky i nie stracić fortuny?
Relacja z destylarni Laphroaig
Opowieść o whisky Mackmyra
Rozmowa z Martinem Taylorem i Rafałem Nawrotem, brand ambasadorami Wild Turkey Bourbon oraz relacja z destylarni Wild Turkey w Lawrenceburgu
Master class z whisky Glenfiddich
Wizyta na Litwie w Lietuviškas Midus
Gorzelnie rolnicze – Długie Stare
Historia Żubrówki - to moje
Nowe na półkach, czyli recenzje trunków
Przygoda z whisky Nikka
Relacje ze spotkań degustacyjnych
Wódka w filmie
Książki o alkoholach – recenzje nowości
Tatarak – staropolskie trunki i przepis na nalewkę
W kuchni – grillowanie z bourbonem
Numer 4 już w przygotowaniu, ukaże się w sierpniu.
Nie wiem czy ktoś z kolegów prenumeruje? a chętnie bym poznał opinię
No to udało nam się wydać 6 planowanych numerów dwumiesięcznika o alkoholach mocnych Aqua Vitae łącznie 456 stron o alkoholach mocnych.
Zachęcam do prenumeraty na rok przyszły. Koszt prenumeraty 80 zł.
Jak rozmawiałem wczoraj z redaktorem naczelnym są jeszcze dostępne wszystkie numery z 2015 r. także też sobie można jeszcze kupić.
Więcej informacji redakcja@aqua-vitae.pl
Pozdrawiam
Czajkus
Zachęcam do prenumeraty na rok przyszły. Koszt prenumeraty 80 zł.
Jak rozmawiałem wczoraj z redaktorem naczelnym są jeszcze dostępne wszystkie numery z 2015 r. także też sobie można jeszcze kupić.
Więcej informacji redakcja@aqua-vitae.pl
Pozdrawiam
Czajkus
Dwa pierwsze numery Aqua Vitae z tego roku
W numerze 1 jest mój artykuł o Kminkówkach a w numerze 2 o Jarzębiaku. Polecam
Ponadto miło mi poinformować, że od numeru 2 jako stały autor dołączył ekspert od single malt whisky Rajmund Matuszkiewicz - jeden z administratorów forum http://bestofwhisky.pl/forum/
Jeżeli któryś z kolegów miał styczność z Aqua Vitae chętnie bym poznał opinie/uwagi, bo zawsze warto się poprawiać.
Pozdrawiam
Czajkus
W numerze 1 jest mój artykuł o Kminkówkach a w numerze 2 o Jarzębiaku. Polecam
Ponadto miło mi poinformować, że od numeru 2 jako stały autor dołączył ekspert od single malt whisky Rajmund Matuszkiewicz - jeden z administratorów forum http://bestofwhisky.pl/forum/
Jeżeli któryś z kolegów miał styczność z Aqua Vitae chętnie bym poznał opinie/uwagi, bo zawsze warto się poprawiać.
Pozdrawiam
Czajkus
Witam
Poniżej mój artykuł o krupniku zamieszczony w numerze 4/2015 magazynu "Aqua Vitae"
Jak do tej pory w każdym numerze omawiałem w tym stylu jakiś rodzaj alkoholu. Jeszcze kilka mi zostało. W najbliższym numerze będzie o rumie!
Kreślę się
Czajkus
Poniżej mój artykuł o krupniku zamieszczony w numerze 4/2015 magazynu "Aqua Vitae"
Jak do tej pory w każdym numerze omawiałem w tym stylu jakiś rodzaj alkoholu. Jeszcze kilka mi zostało. W najbliższym numerze będzie o rumie!
Kreślę się
Czajkus
Ostatnio zmieniony 2016-09-01, 22:28 przez Czajkus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Nastawiaj koniecznie Jak będziesz miał możliwość spróbuj na miodzie spadziowym (miód nie musi być gotowany jak przepisy twierdzą) - jest łagodny i jak nazwa wskazuje - miodzio
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Zgodnie z tradycję krupniki trzeba gotować, bo miód się trochę karmelizuje. Jak ktoś się martwi, że poprzez gotowanie traci składniki odżywcze miodu to tak czy siak powinien go jeść czysty a nie w formie zmieszanej z alkoholem
Na miodach się nie znam, ale spadziowego akurat do łagodnych bym nie zaliczył? Ja robiłem już krupnik na miodzie spadziowym ale przekombinowałem. Zależało mi przy tym by był jak najciemniejszy a ciemniejszego od spadziowego nie ma.
Teraz chodzi mi po głowie jakiś Krupnik IPA
To jest mój ulubiony artykuł z tych które napisałem Niektóre artykuły są fajniejsze a inne gorsze. Jeszcze kilka rodzajów alkoholu np. starka, wiśniówka, rosolis mi zostało do opisania.
I jeszcze cytat na str. 3 po "na wskroś przenika" uważam jak dotąd za najpiękniejszy, który dotyczy alkoholu w naszej literaturze!
Na miodach się nie znam, ale spadziowego akurat do łagodnych bym nie zaliczył? Ja robiłem już krupnik na miodzie spadziowym ale przekombinowałem. Zależało mi przy tym by był jak najciemniejszy a ciemniejszego od spadziowego nie ma.
Teraz chodzi mi po głowie jakiś Krupnik IPA
To jest mój ulubiony artykuł z tych które napisałem Niektóre artykuły są fajniejsze a inne gorsze. Jeszcze kilka rodzajów alkoholu np. starka, wiśniówka, rosolis mi zostało do opisania.
I jeszcze cytat na str. 3 po "na wskroś przenika" uważam jak dotąd za najpiękniejszy, który dotyczy alkoholu w naszej literaturze!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Czajkus, łącznie zmieniany 1 raz.
W książce Cieślaka to jeden z nielicznych miodów o łagodnym smaku i wg znajomych i rodzinki znacznie lepiej podchodzi niż lipowy, który niestety kupiłem w markecie (w tym roku próbuje ponownie ale od pszczelarza).
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości