Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
3 osoby
2000 litrów dziennie (92-93%)
3 zł/ litr
http://spirits.com.pl/gorzelnia-turew-h ... zelnictwa/
2000 litrów dziennie (92-93%)
3 zł/ litr
http://spirits.com.pl/gorzelnia-turew-h ... zelnictwa/
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Jest i film:
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Piękna sprawa! Dzięki @elofura za ten materiał
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Ten filmik, to instruktaż jak zrobić alkohol z ziemniaków. GOŚCIO prosto i jasno, zrozumiałym, polskim językiem tłumaczy co i jak. Z mojej strony ukłony.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Szkoda trochę, że ciśnienie używane podczas parowanie jest ciut za duże na domowe warunki
Całkiem fajny film, oby takich jak najwięcej!
Całkiem fajny film, oby takich jak najwięcej!
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Ciśnienie i temperatura ma za zadanie rozdrobnienie wsadu i skleikowanie skrobi. Zawsze możemy rozdrobnić mechanicznie i skleikować gotując w normalnych dla nas warunkach.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Wystarczyło by drobno pokroić czy nawet przepuścić przez dużą maszynkę do mięsa? Potem porządnie ugotować z dodatkiem wody powiedzmy 25% objętości ziemniaków i póki temperatura odpowiednia enzymy i mieszadło w ruch? Ilość wody trochę mnie ciekawi, bo jednak w ziemniaku jest niebotycznie więcej wody niż w ziarnach zbóż jakie często przerabiamy.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
W warunkach domowych prościej najpierw ugotować potem rozdrabniać niż mielić maszynką surowe pyry
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Myślę, ze zboże jest bardziej "wdzięczne" w produkcji. Można ze zboża zrobić spirytus lub wódkę smakową a'la whisky, starkę itd. Z ziemniaków raczej tylko spirytus. Ziemniaki potrzebują większej ilości enzymów (około podwójnej dawki w stosunku do zbóż). Ale jak ktoś ma warunki i darmowe ziemniaki to czemu nie spróbować
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Nie raz i nie od jednej osoby słyszałem o wyższości wódki czystej z ziemniaków nad innymi wódkami. Więc może i coś w tym jest. Ja niestety nigdy tego sam nie sprawdziłem. Może kiedyś?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Ja tylko mam kłopot z darmowymi ziemniakami i transportem ale to kłopot a nie niemożliwe Dla mnie to i ciekawość i hobby a na pytania o to czy się zwróci odpowiedź jest jedna - tylko jak za dużo wypije lub pomieszam
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Uzysk w sumie taki sobie. Z 20 ton 1800 litrów surówki, czyli 100 kg tylko 9 litrów surówki. Ale i tak piękna sprawa, marzenie mieć taką gorzelnię, szkoda że nie ma kogoś kto mógłby poprowadzić, podpowiedzieć, doinwestować, może zmienić surowieć na zboże. I co najważniejsze nie produkować surówki tylko postawić kolumnę rektyfikacyjną i produkować gotowy produkt. Brzmi wspaniale, ale znając polskie realia, jakiś moloch jak by widział że powstaje konkurencja to odkupił by i zniszczył jak ze wszystkim w naszym kraju. Niestety jesteśmy tylko klasą robotniczą dla Europy...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Re: Gorzelnia Turew historia rolniczego gorzelnictwa
Super filmik. W Turwii przez dłuższy okres robili surówkę żytnią do Wyborowej Equisite. W Polsce ilość gorzelni się stale zmniejsza, ale ilość małych mikrodestylarni stale się zwiększa. No i czasem gdzieś jakaś legalna powstanie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości