Maderyzacja

Starzenie alkoholi
skrzosekp
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2008-10-11, 09:02
Lokalizacja: Bory Tucholskie

Maderyzacja

Post autor: skrzosekp » 2009-11-09, 18:08

To mój pierwszy post,ale w destylowaniu mam troszeczkę przebiegu,parę tysięcy litrów wina poszło przez komin. Ale do tematu. Maderyzacja w naturalny sposób przy pomocy samej matki natury,sposób nie którym na pewno znany. Temperatura od 50 do 60st,w stałej temperaturze i to za darmo.Ta wysoka temperatura to zasługa bakterii i grzybów. Metodę stosuję od lat,a więc jest sprawdzona i pewna,żadnych teorii.Może na forum już było,ale nie zauważyłem. Produkt po wyjęciu ze zbiornika po 3 miesiącach nie przypomina tego z przed 3 miesięcy.Ja dodaję troszeczkę przypalani ale trzeba dać znacznie mniej.Kolor ze złotego zmienia się na ciemno brązowy,zapach i smak nie do poznania. W zbiorniku są klocki dębowe oczywiście z Borów Tucholskich.Po 3 miesiącach do 5l butli z używanymi klockami na 3 lata , i gotowe.
Źródło darmowego maderyzowania niestety dla ludzi na wsi.A chodzi o Obornik, a na krótsza metę do 2 tygodni może być większy kompost.
zaborkowiec

MUZYKALNY
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2008-03-26, 22:51

Post autor: MUZYKALNY » 2009-11-11, 13:17

Maderyzowane Końskim Nawozem - taki znak na butelce może mieć wielu entuzjastów wśród snobistycznie nastawionych bywalców wyścigów. Niektóre roczniki zalatywałyby dodatkowo końskim moczem...

skrzosekp
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2008-10-11, 09:02
Lokalizacja: Bory Tucholskie

Post autor: skrzosekp » 2009-11-11, 14:30

Nie liczy się sposób czy metoda.Ale efekt.Kto nie próbował niech sprawdzi , butelek po piwie z uszczelką bym nie polecał.
zaborkowiec

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2009-11-11, 17:27

Opisywana metoda grzania zacieru podczas fermentacji znana jest w bimbrownictwie u wschodnich sąsiadów szczególnie w zimę.Latem stosują zakopanie beczki w dołku wypełnionym ubitą świeżą trawą i zmoczoną wodą.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2009-11-11, 19:04

zbyszek1281 pisze:Opisywana metoda grzania zacieru podczas fermentacji znana jest w bimbrownictwie u wschodnich sąsiadów szczególnie w zimę.Latem stosują zakopanie beczki w dołku wypełnionym ubitą świeżą trawą i zmoczoną wodą.
Witam!
MADERYZACJA jest to sposób przyśpieszonego leżakowania wina,np typu madera,polegajacy naprzechowywaniu go w temp.40-65stopni

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2009-11-20, 23:33

gucio 19 pisze: MADERYZACJA jest to sposób przyśpieszonego leżakowania wina,np typu madera,polegajacy naprzechowywaniu go w temp.40-65stopni
Nie tylko wina. Wszystkie brandy (jabłkowa, śliwowa, gronowa...), starka czy whisky mogą być w ten sposób starzone. Praktykuje się pobieranie 1/3 całego nastawu, przechowywanie przez 2-3 miesiące w mocno podwyższonej temperaturze i oddanie spowrotem do nastawu.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości