To mój pierwszy post,ale w destylowaniu mam troszeczkę przebiegu,parę tysięcy litrów wina poszło przez komin. Ale do tematu. Maderyzacja w naturalny sposób przy pomocy samej matki natury,sposób nie którym na pewno znany. Temperatura od 50 do 60st,w stałej temperaturze i to za darmo.Ta wysoka temperatura to zasługa bakterii i grzybów. Metodę stosuję od lat,a więc jest sprawdzona i pewna,żadnych teorii.Może na forum już było,ale nie zauważyłem. Produkt po wyjęciu ze zbiornika po 3 miesiącach nie przypomina tego z przed 3 miesięcy.Ja dodaję troszeczkę przypalani ale trzeba dać znacznie mniej.Kolor ze złotego zmienia się na ciemno brązowy,zapach i smak nie do poznania. W zbiorniku są klocki dębowe oczywiście z Borów Tucholskich.Po 3 miesiącach do 5l butli z używanymi klockami na 3 lata , i gotowe.
Źródło darmowego maderyzowania niestety dla ludzi na wsi.A chodzi o Obornik, a na krótsza metę do 2 tygodni może być większy kompost.
Maderyzacja
Maderyzacja
zaborkowiec
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam!zbyszek1281 pisze:Opisywana metoda grzania zacieru podczas fermentacji znana jest w bimbrownictwie u wschodnich sąsiadów szczególnie w zimę.Latem stosują zakopanie beczki w dołku wypełnionym ubitą świeżą trawą i zmoczoną wodą.
MADERYZACJA jest to sposób przyśpieszonego leżakowania wina,np typu madera,polegajacy naprzechowywaniu go w temp.40-65stopni
Nie tylko wina. Wszystkie brandy (jabłkowa, śliwowa, gronowa...), starka czy whisky mogą być w ten sposób starzone. Praktykuje się pobieranie 1/3 całego nastawu, przechowywanie przez 2-3 miesiące w mocno podwyższonej temperaturze i oddanie spowrotem do nastawu.gucio 19 pisze: MADERYZACJA jest to sposób przyśpieszonego leżakowania wina,np typu madera,polegajacy naprzechowywaniu go w temp.40-65stopni
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 69 gości