Etanol z folii polietylowej
i dalej nic...
No tak, to juz widziałem u Boyda... ale tam nie ma nic wytwarzaniu etanolu z polietylenu...?? a o to nam przecież chodzi. Pozatym ciśnienia, temperatury i połączenie etoh z H2SO4 - które zawsze w większych lub mniejszych ilościach daje eter - a ten robi bum "od mrugnięcia okiem".
Ale zawsze pooglądac warto
Ale zawsze pooglądac warto
Cu + Al--->Cl + Au... pracuję nad tym, typowa wymiana tylko bardziej złożona...
Do truteen
Kolego ja na przykład się nie wypowiadam jak chłopaki dyskutują o elektronice bo się na tym nie znam … a mógłbym wtrącić 2 grosze …
Z polietylenu bardzo łatwo otrzymać etylen wystarczy podgrzać go do ok. 200 stopni i następuje depolimeryzacja a reszta tak jak w linku . Przedstawiona koncepcja nie jest na pewno realna w warunkach domowych ale jak najbardziej pasuje do tego tematu.
Kolego ja na przykład się nie wypowiadam jak chłopaki dyskutują o elektronice bo się na tym nie znam … a mógłbym wtrącić 2 grosze …
Z polietylenu bardzo łatwo otrzymać etylen wystarczy podgrzać go do ok. 200 stopni i następuje depolimeryzacja a reszta tak jak w linku . Przedstawiona koncepcja nie jest na pewno realna w warunkach domowych ale jak najbardziej pasuje do tego tematu.
- bimber_rajh
- 20%
- Posty: 20
- Rejestracja: 2006-08-08, 21:40
- Lokalizacja: Opole
Jaja se robicie i dobrze, bo dowcipnie.Paluch pisze:Według mojej ograniczonej wiedzy to powinno wyglądać mniej więcej tak:
Krzyżujemy kornika z czymś większym, poręczniejszym (ew. biedronka ale wypasiona).
Zaprzęgamy do roboty biotechnologa (TRUTEEN) który odpowiednio karmi naszą krzyżówkę sterydami i wychodzi nam z tego duże bydlę.
No nie chyba zupełnie popłynąłem.
Ale generalnie kierunek jest słuszny...
Jest mnóstwo owadów, których larwy żywią się drewnem lub częściami zielonymi roślin.
Krowy zaprzęgają do tego wyhodowaną w przewodzie pokarmowym florę mikrobiologiczną, mogą sobie na to pozwolić, mają ten przewód długi.
Owady muszą używać enzymy.
Do produkcji serów podpuszczkowych używane były żołądki cielęce.
Dlaczego do rozkładu celulozy nie używać enzymów owadzich?
Niewiele to ma wspólnego z etylenem, ale rozmowa się jakoś zwekslowała.
Są bakterie żywiące się węglowodorami.
Jestem sobie gość z Galicji
mam awersję do milicji.
mam awersję do milicji.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Etylen da się hydratyzować wymaga to jedna użycia gazowego chloru, reakcja jest wybuchowa i zachodzi pod wpływem światła. Jak chcesz się pobawić użyj PCV. Przy ogrzewaniu rozkłada się na chloroetylen czyli C2H5Cl etylen i HCl i kilka innych. Interesuje nas ten:C2H5Cl bo po reakcji z sodą czyli NaOH daje Ci C2H5OH czyli Etanol i NaCl czyli sól. Wiedza z chemii z ogólniaka. Na początek użyj folii do streczowania zawiera ona niewielkie ilości PCV i jest ogólnodostępna.
Ostatnio zmieniony 2012-12-12, 19:12 przez lucian, łącznie zmieniany 3 razy.
Dlatego napisałem niewielkie ilości. PCV można poznać po żółto-niebieskim płomieniu, charakterystycznym smrodku, spalane na druciku miedzianym uwalniając chlor reaguje z miedzią dając zielony lub zielono-niebieski płomyk. Sam drucik jeżeli jest mocno pokryty tlenkami też może dać taki efekt, tylko dużo słabszy.
Mówisz i masz. Pierwsze to depolimeryzacja do chlorku alkilu. Poddając hydrolizie dowolny chlorek alkilu możemy otrzymać odpowiedni alkohol. Jest to prosta reakcja powstawania alkoholi przez hydrolizę chlorków alkilów zgodnie ze wzorem RCl+H-OH›ROH+HCl najłatwiej jest przeprowadzić reakcje dla chlorku propylu lub butylu ze względu na ich ciekły stan skupienia. Wystarczy ogrzać w próbówce z chłodnicą zwrotną kilka cm3 wody, kilka kropli któregoś z chlorków i niewielką ilość NaOH do zobojętnienia wydzielającego się chlorowodoru. Poddając hydrolizie dowolny chlorek alkilu możemy otrzymać odpowiedni alkohol.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości