Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2022-10-10, 15:01

Wieku, czy to pierwsze cztery miesiące od zalania beczki po aktywacji? Bo jeśli tak, to przy Twojej wilgotności i pojemności beczki, to spadek voltażu jest w normie.
Beczka po aktywacji jest nasączona wodą, więc w ciągu pierwszych miesięcy wsad traci sporo % . Potem w ciągu drugiego i trzeciego roku spadek mocy wyhamowuje do ok. 4-6pkt procentowych rocznie.
Dlatego starzenie w takich warunkach w małych beczkach o pojemności 20-30l nigdy nie będzie mogło trwać dłużej niż te 4 do max 5 lat, żeby voltaż nie spadł poniżej 40%.

Przy drugim nalewie, kiedy klepka jest nasączona mocnym alkoholem i możesz już wlać większe stężenie (bo drewno wyługowane), sytuacja się poprawia, ale i tak 5 lat raczej max przy małej pojemności.

Anioły pobierają swoje i trzeba się z tym pogodzić.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: fuutro » 2022-10-10, 17:32

Osuszacz? Pochłaniacz wilgoci?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: jakub2001 » 2022-10-10, 22:15

Tak. Są takie malutkie, domowe......

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2022-10-10, 22:25

Wiem, że ciężko w to uwierzyć, ale zimą z mieszkania wylewaliśmy co dzień takie małe wiaderko wody na bank miało ponad 10l pojemności.

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-10-10, 22:35

Tak, beczka była zalana najpierw wodą, potem winem przez 4 miesiące, teraz kolejne 4 to alkohol o mocy ok 52%. Chciałbym aby na nowy rok zalać ja rumem. Zastanawiam się tylko jaki procent. Beczka nowa węgierska od Boros-a.
Z piwnicy o powierzchni ok 50m2 codziennie wylewałbym chyba z dwa wiadra dzień w dzień.


jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: jakub2001 » 2022-10-10, 23:33

To wszystko tak nie działa. Rok. Hmmmmm,,,,, naście lat,,,,,, Ale mały osuszacz daje radę. Mam chłodną piwnicę ale w niej hydrofor. On latem ciągnie zimną wodę i jest mokro,,,,,

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ximenek » 2022-10-11, 07:55

magas pisze:
2022-10-07, 22:38
Wody jak piszą koledzy, przy beczce 30l pierwsze zalanie na ponad 60 % to musi pobrać dużo dębu, też tak śliwowicę kiedyś zalałem, ale mieliśmy się uczyć na błędach, a dawno już było pisane, że 63 to Szkoci wielkie beczki leją, 10 razy większe, przy 30l pierwsze zalanie to 50-55% i zwiększać % przy następnym zalaniu.
Teraz sobie przypomniałem ale ja jak zawsze jestem mądrzejszy od telewizora i teraz mam za swoje :wallangry
znaczy teraz zmniejszyć % do 55 i dalej w beczce niech się leczy tak ?
a i dziękuję za pomoc przypomnienie fajnie że Jesteście dzięki

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2022-10-11, 08:25

wieku pisze:
2022-10-10, 22:35
alkohol o mocy ok 52%. Chciałbym aby na nowy rok zalać ja rumem. Zastanawiam się tylko jaki procent.
Czyli teraz jest 48%? Sprawdzaj voltaż co jakiś czas i prawdopodobnie spadek już wyhamuje. Za kolejne cztery miesiące spadnie pewnie o jakieś 2, max 3 pkt. procentowe.
Myślę, że ten destylat z rok tam będzie mógł leżeć (żeby nie spadł poniżej 40%), a to już dość wyługuje beczkę i następny będziesz mógł nalać mocniejszy. Nie wiem, jak mocny leje się rum do beczki, ale nie wahałbym się nawet i 65% nalać. Dzięki temu co najmniej 4 lata będzie mógł dojrzewać.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-10-11, 16:17

Aktualnie jest ok. 46%. Myślisz, że drugie zalanie alkoholem już może tak długo leżeć ? Chciałem jakieś 2 max 3. Burbon w Twojej beczce już leży 8 miesięcy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2022-10-11, 19:17

Wieku, myślę, że tak, ale trafniejsze odpowiedzi mogą dać osoby użytkujące beczki Boros.
Generalnie klepka będzie już dość wyługowana, ponadto taniny i inne substancje z drewna układają się tak od dwóch lat wzwyż mniej więcej, dlatego sugeruję drugi nalew trzymać dłużej.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2022-10-11, 19:21

Poczytałem dokładnie co pisałeś i mam pytanie, jakie to wino było, może tu jest ten % zafałszowany, dodając do 40% czystej łyżeczkę cukru też znika %, oczywiście znika tylko na spławiku, bo roztwór się zmienia.

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-10-11, 20:41

Wino pół słodkie 2 letnie na poziomie 6 Blg.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2022-10-11, 21:29

magas pisze:
2022-10-11, 19:21
dodając do 40% czystej łyżeczkę cukru też znika %, oczywiście znika tylko na spławiku, bo roztwór się zmienia.
Istotnie, dodatek cukru zwiększa ciężar właściwy roztworu, przez co spławik (areometr) zanurza się płycej i wskazuje wynik pomiaru mniejszy niż stan rzeczywisty.
Czy badał ktoś, o ile zafałszowuje pomiar dodatek np. 10g cukru w litrze destylatu o danej mocy?

Jednak, jeśli większość cukrów z wina już jest w destylacie, to dlasze spadki voltażu powinny być już bardziej rzeczywistą daniną dla Aniołów.
Cóż, monitoruj spadki, notuj,.a potem wyniki pomiarów, proszę, opisz w temacie "Ile piją Aniołowie".

Czysto gdybając, jeśli w klepkach było ok. 1l wina, to znaczy, że było tam ok. 60g cukrów z wina. Jeśli beczka ma 30l i cały ten cukier rozpuścił się w destylacie to oznacza, że:
60g w 30l = 2g/l

Czy tak małe stężenie zmienia ciężar właściwy roztworu tak bardzo, żeby zakłócić pomiar o kilka pkt. proc.?

Jak będę miał jakiś czysty destylat, to zrobię testy :idea:
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: jakub2001 » 2022-10-11, 23:17

Lubię czytać te rozważania czy mamy 3% mniej czy 6% więcej. Mnie się wydaje że chodzi o to żeby smaczne było. Mam już kilka beczek i nie smucę się z ubytków bo ich nie sprawdzam. Co jakiś rok spuszczę 100ml, popróbuję, posmakuję i dowiaduję się jaki zajebisty jestem. Cała reszta to humbug Witkacego. Ale to ja tak sobie myślę.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2022-10-12, 08:28

jakub2001 pisze:
2022-10-11, 23:17
Lubię czytać te rozważania czy mamy 3% mniej czy 6% więcej. Mnie się wydaje że chodzi o to żeby smaczne było.
Każdy ma swoją drogę do swoich celów.
Poznanie zjawisk jest jedną z nich.
Jeśli ma być smaczne, jak najstarsze i mocniejsze niż 40%, to konieczne jest bycie świadomym procesów, które w beczkach zachodzą.
Jak ktoś ma beczki o małych pojemnościach (20-30l), to odłożenie na 7 lat może się skończyć tak, że z trunku 60% zostanie płyn o mocy 30%.
O tyle, o ile z daniną dla Aniołów na poziomie połowy wsadu można się pogodzić, to spadek mocy poniżej 40% już mocno upośledza naszą whisky.
Stąd te wszystkie pomiary i obliczenia - jest to tak samo ważne jak pilnowanie temperatur zacierania czy wilgotności w piwnicy. :cheers
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: EdiWillow i 53 gości