Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: SADOVO » 2024-04-11, 21:22

Ma to sens, większy kontakt z powietrzem, szybsze dojrzewanie, ale też aniołki więcej podpiją 😉
Mam właśnie dylemat, bo czekam na beczkę 114l francus STR.
A mam 85l czekającego żyta 55%, myślę czy dorobić, czy może zalać 3/4 beczki.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1263
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wawaldek11 » 2024-04-11, 22:07

SADOVO pisze:
2024-04-11, 21:22
...ale też aniołki więcej podpiją 😉
Ta informacja sprawdzona empirycznie, czy to obiegowa opinia?
Bo ja czysto teoretycznie pokusiłbym się o przeciwne zdanie.
@SADOVO zalewaj tym co masz, a w wolnych chwilach dorabiaj, bo nawet jak zalejesz pod korek, to zaraz ubędzie na próby :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: SADOVO » 2024-04-11, 22:37

Ja spotkałem się z taką opinią odnośnie brandy hiszpańskiej, solera dolewanie itp. Przy niepełnych beczkach ponoć jest większa strata.

Gdzieś też trafiłem na opis irlandzkiej, która jest celowo nie do pełna zalewana, i ma to mieć wpływ na lepszą oksydacje.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1777
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2024-04-11, 23:16

Przychodzi mi do głowy jeszcze taka zależność, że jak jest duża poducha powietrza, to przy wahaniach temperatur płyn, który, im więcej ma "voltów", tym większą ma rozszerzalność temperaturową, w mniejszym stopniu będzie penetrował klepkę, i co za tym idzie, mniejsza będzie interakcja z drewnem. Druga rzecz to górna część beczki niebędąca w stanie ciągłego namoczenia, będzie suchsza, a więc bardziej przepuszczająca gazy (w te i wew te). Czyli wypadkowa czynników dojrzewania będzie po prostu inna.

Sam leję pod korek, zazwyczaj jesienią, kiedy temperatura w piwnicy stopniowo spada i płyn się kurczy. Do wiosny już jest lekka poduszka powietrzna, a po dwóch latach w małej beczce ta poduszka już jest wyraźnie zauważalna. A im dłużej trunek leży, tym większą ma poduszkę.
Nie sprawdzałem, jak się układa, gdy leje się na starcie 3/4 objętości i czy to robi różnicę.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

SADOVO
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2023-07-18, 16:01

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: SADOVO » 2024-04-12, 10:02

kowal pisze:
2024-04-11, 23:16
Czyli wypadkowa czynników dojrzewania będzie po prostu inna..
Na to chyba wygląda.

Zrobimy weryfikację empiryczną, zalejemy beczkę 75-80% pojemności i poczekamy na efekty. Biorę pod uwagę drugie podejście do żyta w maju, to może wyjdzie dolewka. Będę informował o rezultatach.

Korzystając z okazji mam jeszcze kolejny temat do zastanowienia. Spotkałem się mianowicie z koncepcją stopniowego schodzenia z mocą trunku w beczce. Temat pojawił się u jednego producenta SM z USA, śledzę ich ponieważ mają bardzo otwartą głowę na nowe koncepcje produkcji SM.
Do brzegu: zalewają nową beczkę AO, zazwyczaj mocno tostowaną słabo wypalaną, destylatem o mocy 52%-58%. Następnie po jakimś czasie, przy rewizjach uzupełniają braki wodą, w ten sposób stopniowo schodzą z mocą. Ponoć efekt końcowy jest zdecydowanie bardziej okrągły SM niż przy jednorazowym dolaniu wody po zlaniu dobroci z beczki. Mówimy o SM leżakujących relatywnie krótko 2-5 lat.

Awatar użytkownika
Auris
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2023-10-05, 20:15
Lokalizacja: woj. śląskie

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Auris » 2024-04-13, 13:09

Na wstępie zaznaczam, że nie jestem chemikiem, a moja wiedza jest czysto teoretyczna, ale zgłębiana ciekawością.

TUTAJ na „czarnym” forum: https://alkohole-domowe.com/forum/wspol ... 24661.html

masz dyskusję na temat lotności różnych frakcji „zanieczyszczeń” podczas destylacji z tabelą danych w oparciu o wcześniejsze badania Cieślaka. Słowo zanieczyszczenia ująłem w cudzysłowie, gdyż wiele z nich jest bardzo pożytecznych z punktu widzenia przyszłego degustatora. Innych należy się pozbyć.
Lotność zależna jest od kilku parametrów, m.in. temperatura, ciśnienia, czy współczynnika lotności. Zakładając dla potrzeb teoretycznych rozważań tej dyskusji w procesie starzenia temperaturę i ciśnienie przyjmijmy jako constans, a do obliczeń weźmy tylko zmianę mocy alkoholu.
Jeśli dobrze czytam tabelę, zwróć uwagę, że pewne substancje np. izowalerianian etylu posiada zdolność lotności z rozpuszczalnika jakim jest alkohol etylowy dopiero od 60%. Inne substancje np. mrówczan etylu takie zdolności posiada od 55%, a octan amylu, czy aldehyd octowy powyżej 45%. Poniżej podanych mocy substancje te nie odparowują pozostając w masie i dalej wchodząc w reakcje z innymi.

Dyskusja na czarnym forum dotyczy destylacji/rektyfikacji tzn. procesu w wyższych temperaturach, a więc w miarę szybkiego. Ten co prawda dużo wolniej, ale niezmiennie zachodzi dalej również w beczkach.

Domniemam też, że nie bez powodu beczki wypełnia się wpierw alkoholem o mocy ok. 63-62%, aby po pewnym czasie anioły sprawiły przechodząc przez moc 55% i długo, długo później osiągając np. 44%.
I teraz w zależności od wiedzy operatora, doświadczenia, metod i założonych celów może on próbować regulować ostateczny efekt funkcjami: mocy, czasu, temperatury, wilgotności, stopnia i rodzaju zadębienia beczką itd. Dla potrzeb dyskusji tego wątku i przejrzystości pomijam także inne procesy np. wpływ składu nastawu, czy surówki jako produktu wyjściowego do starzenia.
W zależności, ile z tych substancji ulotni się, a ile zostanie, to będą one wpływać na siebie nawzajem i efekt końcowy. To tylko proponowany kierunek rozważań.

Skomplikowane.
Nie palę, ale cenię Pale Ale, a szczególnie Łąckie klimaty...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6995
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2024-04-13, 23:15

Doody pisze:
2024-04-11, 18:00
Niepełna beczka wiąże się z szybszym dojrzewaniem ale też większą dola dla aniołów.
To pewniak beczka 30l zalana do pełna czyli 30l oddaje tyle samo daniny dla aniołów co ta sama beczka zalana 10 litrami czy piętnastoma, sprawdzone, Beczka oddaje od wielkości nie od zawartości.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1239
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Doody » 2024-04-14, 16:15

To cenna uwaga. Dzięki magas.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości