Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2022-11-30, 20:11

Rum jak masz mało wsadź w m-kamionkę. Dołóż 2-3 kostki dębu i będzie sobie powoli dojrzewał. Ewentualnie "trochę" więcej. W FAQ jest napisane ile dawać. Są też szczapki u magasa w sklepie. Można dać jedną czy dwie i sprawdzać jak dojrzewa. Nie wiem jak zadębiony lubisz. Większe kamionki będą w grudniu, Arek pisał niedawno.

Jabłka możesz tak samo. Ja mam 4l destylatu od dwóch lat i nie przelałem jeszcze do kamionek a beczka 80l z jabłkami stoi i czeka na zmiłowanie :(

Ja kupiłbym 60l mocno paloną. Połowę możesz spokojnie zalać, ale niskim % jak pisałem. Dorobisz to dolejesz. Drugą sprawą jest to co Legion i magas niedawno pisali. Z czasem taniny się rozpadną, albo destylat je zrzuci. Kiedy - nie wiem. Moje destylaty są młode... Po dwóch latach, o ile nie wypijesz wszystkiego ;) zrobisz słód jęczmienny i zalejesz na whisky. Więc nie ma się co bać.

No i oczywiście polecam ci m-beczki. Może burbon nie będzie ortodoksyjny, ale kiedyś na BoW był jeden i nawet wytrawni smakosze łysej nie trafili, że to kukurydzianka ;) Też mocno palona, 55% wsad, 60l.

piotrus2535
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-03-17, 20:35

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: piotrus2535 » 2022-11-30, 21:18

Fajnie, fajnie. Wiem co działać. Prawie wiem :D :D . Kamionki mam od magasa, ale zalane niestety, a może stety :D :D :D
Jedna mi została 1 galonowa, ale co to jest... W kamionkach calvados 43%- calvados w dwóch kamionkach, tylko tyle, że do jednego dodałem trochę pogonów - ładnie pachnących i w smaku jak dla mnie też ok. Stwierdzam, że ta z pogonami teraz lepiej smakuje. Będę na strychu to podam proporcje zalewu oraz datę, jarzębiak 43%, śliwowica 55%. Wszystko z dębem od magasa w ilości 3gramy/litr. I co mogę zauważyć teraz po 3 lub 4 miesiącach (mam zapisane na kamionkach datę wlewu), to to, że śliwowica wyparowała najwięcej. ile? Nie wiem , ale na pewno 2 razy więcej niż pozostały alko. Kolejny nastaw rumu robi się i tak zamierzam dobić do minimum 30 litrów, jak nie do 50. M beczki widziałem, ale cena w porównaniu do węgierskich 740 zł za 50 litrów a m-beczka 60 litrowa 1224 zł - robi to 484 zł różnicy. Dla mnie za dużo. Beczek jeszcze nie kupiłem, bo cały czas coś pichcę, ale w grudniu to zamówienie muszę złożyć.

piotrus2535
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-03-17, 20:35

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: piotrus2535 » 2022-12-01, 21:46

Witam w trakcie meczów. Wypalenie beczek węgierskich do zakupu to mocne i średnie + .
I co wybrać ? Proszę o podpowiedź. Mam do zalania QQrydziankę oraz będzie rum.
Kwik44 co myślisz? Wiem,że u jednego beczka będzie inaczej wypalona jako mocna, a u innego będzie jak średnio. Pytam o konkretnego producenta, czyli beczki węgierskie. Pozdrawiam.

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-12-02, 05:32

Ja kupiłem średnie + i jestem zadowolony. Najpierw było wino 4 miesiące, potem cukrówka 5 miesięcy, teraz leży rum.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


piotrus2535
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-03-17, 20:35

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: piotrus2535 » 2022-12-02, 06:27

Wieku, a jak opiszesz doznania smakowe trunków z beczki?

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-12-02, 11:12

Cukrówka - debowo-waniliowa słodkie posmaki może jakiś karmel. Nie jestem jakimś mega sommelierem :) Za krótko była, ale chciałem aby była pijalna. Mogło jeszcze trochę poleżeć ale wolałem dmuchać na zimno.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


ligeiro
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-09-12, 11:50

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ligeiro » 2022-12-02, 11:50

U mnie w beczce dojrzewa zwykły porter. Po trzech miesiącach dostało piwko wspaniałych zapachów, jest wanilia, czekolada, kawa. W smaku zrobiło się bardziej wytrawne niż było słodkie od ekstraktu. W marcu rozlew, jest pięknie.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2022-12-02, 13:25

Ja nie umiem powiedzieć. Ja wziąłbym mocno paloną, ale skoro wanilii jest dużo w opcji średnia+, jak piszą koledzy wyżej, to pod burbona będzie jak najbardziej OK.

piotrus2535
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-03-17, 20:35

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: piotrus2535 » 2022-12-02, 22:21

Beczki 50 litrowe mają na miejscu. Wypalenie mocne i średnie +. Najlepiej byłoby wziąć dwie z różnym wypaleniem, ale nie mam zamiaru wlewać tego samego do beczek i później porównywać. Docelowo w jedną QQ a w drugą rum. Tylko rumu trochę jeszcze mało mam.
Muszę zrobić kolejny większy nastaw - taki 100 litrowy, Myślałem wcześniej o dundrze z procesu, ale przy półkowej z pierwszego gonienia miałem blg dundru coś koło 3, więc zrezygnowałem z tej metody. Nastawiałem na świeżej wodzie i startowe 23 blg.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2022-12-03, 12:54

Wychoduj kożuszek na dundrze, taki gruby. Potrwa to z miesiąc. Zrób odpęd i pomieszaj. I destyluj drugi raz. Wzbogacisz destylat. Tylko w odpędzie nie wolno wtedy nic ciąć. Ma być z całym przedgonem i całym pogonem. Możesz tak samo wzbogacić smak kukurydzianki ;)

Awatar użytkownika
ernoliko
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ernoliko » 2022-12-03, 13:02

Miałem napisać podobnie jak kwik44. Przy dundrze na rum nie chodzi o ilość cukrów a o walory smakowe. Ja jednak przedgony bym odciął. Kiedyś zostawiłem tak 1litr z częściowymi przedgonami i po kilku latach dalej był niepijalny. Z pewnych powodów osobistych musiałem pochować swój sprzęt i na dłuższy czas odpuściłem moją pasję ale jak wrócę do rzemiosła to od tego rumu zacznę.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2022-12-03, 20:14

W odpędzie trzeba zostawić wszystko. Bo bez przedgonów i pogonów nie będzie aż tylu estrów. Popatrz na możliwe kombinację, które zamieściłem gdzieś pod koniec tematu sour mash.

piotrus2535
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2022-03-17, 20:35

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: piotrus2535 » 2022-12-04, 15:57

Witam. Dyskusja fajna. Wątek rumu, co i jak robić - przenieśmy panowie na właściwe miejsce. Porady jak najbardziej wskazane :D :D :D viewtopic.php?f=24&t=4345&start=45&hilit=rum.

wojt
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2017-04-04, 13:14

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wojt » 2022-12-05, 12:16

Witam, u mnie po miesiącu od zalania beczki mocno palonej z dębu amerykańskiego od magasa taki oto kolorek. Wsad na chwilę obecną to 45l destylatu ze słodu o mocy 54%. Powoli w smaku można wyczuć lekki posmak dębu. Wygląda na to, że wszystko idzie w dobrym kierunku :)
Załączniki
IMG20221203095722.jpg

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wieku » 2022-12-05, 17:58

Jak po miesiącu to sporo oddało. Jaka wilgotność w pomieszczeniu? Ile chcesz trzymać w beczce?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości