Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1758
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: zbyszko » 2022-06-15, 16:17

@ Kuba ty nie przepraszaj, ty zaśmiecaj jak najwięcej. Musisz nadrobić zaległości :D
Witaj znowu :drinks
Kiedyś kol. bnp "zaśmiecał" nastaw cukrowy 5 kg zatartej mąki pszennej i powiem Ci że całkiem spoko wódeczka wychodziła. Nie wiem co masz na myśli ,ale z młótem jest podobnie. Samo młóto jest dobre tylko dla stworzaków jako pasza.
czytam nie pytam

Wesoly49
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2019-05-12, 14:46

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Wesoly49 » 2022-06-22, 20:23

Doody pisze:
2022-06-15, 10:54
W ogóle moim zdaniem lepiej jest fermentować z młótem i o ile ktoś ma kocioł z płaszczem, gotować razem z młótem. Ja wcześniej filtrowałem brzeczkę przed fermentacja i wysładzałem, ale od około 5 lat fermentuje razem z młótem. Szczególnie słoty wędzone torfem przekazują o wiele więcej aromatów do zacieru niż w przypadku filtracji przed fermentowaniem.
Kurczę ja na którymś z forum czytałem posty któregoś z kolegów który twierdził że gotowanie z młótem daje za dożo garbników. I właśnie robię eksperyment gotuje z i bez młóta , zobaczymy czy będą wielkie rusznice.
Sorki za zaśmiecanie .

czytam
60%
60%
Posty: 288
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: czytam » 2022-06-23, 21:22

Moim zdaniem dużo lepsza (więcej torfu) jest po fermentacji bez ziarna. Jednak słody pochodziły z różnych akcji forumowych, więc może była to kwestia słodu.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1063
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Doody » 2022-06-23, 21:31

Ja robiłem eksperyment stosując słód z tej samej partii. Ten fermentowany z młótem był o niebo bardziej bogaty w aromaty dymne niż ten wysładzany, filtrowany i fementowany bez młóta.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość