Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Beczkę rozebrałem. Zdjąłem obręcze, wyciągnąłem jeden dekiel i ją wyszlifowałem papierem ściernym w środku. Myślę że jakby w środku był wkład z kwasówki to bym go zauważył . Beczki i kamionki trzymam w piwniczce gdzie wilgotność dochodzi do 98% i jest poniżej 10 stopni C. Zarówno w beczkach jak i kamionkach ubytków nie zauważam. Pewnie jakieś są ale dla mnie na tyle małe że je pomijam.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Jeśli duża wilgotność to ubywa %, jeśli niska to ubywa wody. A w cuda nie wierzę, musi ubywać.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Procent nie mierzyłem bo leżało w niej wino. Teraz śliwka 50%. Zobaczymy co będzie za parę miesięcy.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Mi po roku wina ubyło z 23l 5l. Piwnice o podobnych właściwościach - 75% wilgotności.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
-
- 40%
- Posty: 74
- Rejestracja: 2018-09-17, 14:00
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Ja zlałem 4,5l a beczki pod sam korek nie zalewałem. A czy ona ma 5l czy trochę więcej to nie wiem. Śliwki też dokładnie nie wiem ile wlałem. Nie przejmuje się stratami. Są na tyle niewielkie ze mnie nie bolą.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Obyś kolego nie zdziwił się przy destylacie. Aniołki przy takim 50% swoje wezmą.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 2021-01-11, 09:41 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Z tym się nie do końca mogę zgodzić - teściu ma jedną o pojemności około 4,5L, dostał ją w prezencie - osoba wręczająca dość dobrze "jest w naszym hobby" i twierdzi, że jest ona z dębu francuskiego i że zrobiona z łupanych klepek. Na minus jest tylko wysmarowanie olejem (jadalnym). Ale do brzegu - ma ją już kilka lat i ostatni zalew w roku 2019 po świętach Bożego Narodzenia i zlał na "obecne" święta. Ubytek wynosił około 300ml, ale trzyma ją w piwnicy (wilgotność około 80% plus/minus 10%) i temperaturze 9 stopni plus/minus 5 stopni przez co nie ma tak dużego ubytku ilościowego (bo procentowo jest to ogromna wartość). Jak trzymał w pokoju, to rzeczywiście ubytek można by pomnożyć co najmniej x2, a nawet x3.
A jak sprawdzamy ubytek? Zlewamy do "gąsiorka" (lub jak kto woli - do damy) o pojemności 5L, robimy kreskę by wiedzieć ile płynu jest, rozlewamy do butelek, nalewamy do gąsiorka tyle samo płynu i przelewamy do beczki, a następnie dolewamy resztę z butelki z podziałką.
Także nie tylko wielkość beczki ma wpływ na "daninę dla aniołów", ale także jak ta beczka jest wykonana i jak używana Dlatego nie należy generalizować i straszyć, że małe beczki są do niczego - bo można szybko nadębić destylat, a następnie można przelać do kamionki, albo wrzucić na stół dla "mało wybrednych" gości. Bo zapewne wiele osób tak ma - stara się robić wszystko ze sztuką, a i tak znajdą się "profesjonaliści", którzy mają swoje zdanie i wiedzą lepiej"
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Jest wysmarowana olejem jadalnym i to wszystko tłumaczy. Pory są zamknięte, więc którędy ma oddychać? Czy zaolejowany blat kuchenny wciąga wilgoć? Tylko czy taka beczka działa odpowiednio?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Niejeden ma beczkę wysmarowaną w oleju i znajdą się nawet zwolennicy tego sposobu. A co do wciągania wilgoci to owszem może wciągać wilgoć - zależy to od ilości "wypitego" oleju, a przede wszystkim od jego zdolności do kapilarności. Olej spożywczy raczej jest całkowicie inny niż "specjalistyczny do drewna" - ten pierwszy osadza się bardziej na powierzchni, a ten drugi głównie wnika w pory. Mam w rodzinie (i sąsiedztwie) stolarzy czy pracowników tartaku i przynajmniej tak każdy z nich mówił - jak chciałem jadalnym olejem (bo miałem za darmo) pomalować nowe sztachety w płocie, to każdy zapytany przeze mnie kazał mi użyć silnikowego (nowego), bo on ma większe właściwości kapilarne i do wytwarzania się filmu olejowego w porównaniu do spożywczego. Wydaje się to dosyć logiczne - bo w sumie to wtedy ludzie mogliby używać oleju spożywczego do silników (nie mówię o lanie go do/zamiast oleju opałowego tylko jako smarowanie silnika). Z kolei do smarowania wnętrza kosiarki czy do konserwacji pługu na zimę używa się oleju przekładniowego, bo on jest relatywnie gęsty i nie chce tak łatwo spływać.
Tak a propos olejowania blatu - miałem dwie identyczne łyżki kuchenne i używałem je raczej równomiernie. Jedną z nich olejowałem olejem rzepakowym, a drugą olejem do olejowania desek do krojenia. Zgadnij, która szybciej wsiąkała wodę? jeśli nie wiesz, to odpowiadam - ta olejowana olejem rzepakowym Te smarowane "specjalnym" olejem zdarza się, że wrzucę je do zmywarki (jak rzucam rzeczy bez tabletki - w celu głównie odmoczenia brudu) i jakoś łyżka żyje do tej pory i nie zamierza wylecieć do kosza jak jej "siostra"
Dlatego w podsumowaniu - nie każdy olej to zło i używając go z rozwagą i znając jego właściwości można sobie pomóc. Po drugie to beczka już była "czyszczona" ściereczką nasączoną spirytusem, także oleju zbyt wiele nie ma, a mimo wszystko alkohol ma dobre właściwości kapilarne, dlatego liczę, że mało tego oleju zostało na "powłoce" jak i "wewnątrz desek".
Tak a propos olejowania blatu - miałem dwie identyczne łyżki kuchenne i używałem je raczej równomiernie. Jedną z nich olejowałem olejem rzepakowym, a drugą olejem do olejowania desek do krojenia. Zgadnij, która szybciej wsiąkała wodę? jeśli nie wiesz, to odpowiadam - ta olejowana olejem rzepakowym Te smarowane "specjalnym" olejem zdarza się, że wrzucę je do zmywarki (jak rzucam rzeczy bez tabletki - w celu głównie odmoczenia brudu) i jakoś łyżka żyje do tej pory i nie zamierza wylecieć do kosza jak jej "siostra"
Dlatego w podsumowaniu - nie każdy olej to zło i używając go z rozwagą i znając jego właściwości można sobie pomóc. Po drugie to beczka już była "czyszczona" ściereczką nasączoną spirytusem, także oleju zbyt wiele nie ma, a mimo wszystko alkohol ma dobre właściwości kapilarne, dlatego liczę, że mało tego oleju zostało na "powłoce" jak i "wewnątrz desek".
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Jako ciekawstke dodam że w Japonii zamiast oszczelnienia olejem stosuje się nastaw z przefermentowanych owoców kaki. Koniecznie muszą być niedojrzałe.
Sam nie stosowałem ale jeżeli miałbym problem to nie wiem czy nie wolałbym zainwestować w kaki niż w zwykły olej.
Sam nie stosowałem ale jeżeli miałbym problem to nie wiem czy nie wolałbym zainwestować w kaki niż w zwykły olej.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Oleju roślinnego się nie stosuje do silników bo pod wpływem temperatury i napowietrzania jełczeje i twardnieje i film nie ma nic z tym wspólnego.!! W ten sposób powstaje linoleum!! Moi znajomi pilarze stosują przy wycince drzew do smarowania łańcucha w pile najtańszy rzepakowy olej, z tym że przed końcem pracy wlewa już olej specjalnie używany do tego, inaczej by nie odpalili piły następnego dnia, wszystko by zawalone było zjełcxałym gęstym.
Kolejna sprawa to oleju do drewna nie stosuje się do kontaktu bezpośredniego z żywnością. Na opakowaniu powinno być napisane jak wół!!! To trucizna. Gratuluję pomysłu.
Olej roślinny pod wpływem UV i powietrza jełczeje i powstaje pokost. Olej roślinny, dokładniej lniany jest jednym z najlepszych naturalnych impregnatów. Starodawna metoda Szwedzka to 1 część oleju lnianego, 1 część terpentyny, 1 część smoły sosnowej stosowny na zimno. Jeśli się chce głębszej impregnacji używa się oleju lnianego na gorąco. Przy oleju silnikowym niczym więcej nie można potem pomalować, do tego takie stosowanie jest zakazane i podlega karze!!!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Kolejna sprawa to oleju do drewna nie stosuje się do kontaktu bezpośredniego z żywnością. Na opakowaniu powinno być napisane jak wół!!! To trucizna. Gratuluję pomysłu.
Olej roślinny pod wpływem UV i powietrza jełczeje i powstaje pokost. Olej roślinny, dokładniej lniany jest jednym z najlepszych naturalnych impregnatów. Starodawna metoda Szwedzka to 1 część oleju lnianego, 1 część terpentyny, 1 część smoły sosnowej stosowny na zimno. Jeśli się chce głębszej impregnacji używa się oleju lnianego na gorąco. Przy oleju silnikowym niczym więcej nie można potem pomalować, do tego takie stosowanie jest zakazane i podlega karze!!!!
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Kurde, co drugie zdanie to bzdura
@michał 278, dokształć się trochę zanim zaczniesz pisać głupoty
@michał 278, dokształć się trochę zanim zaczniesz pisać głupoty
Pierwsza bzdura
Druga bzdura.
Trzecia bzdura.
Spiritus flat ubi vult
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Radius, punkt pierwszy polecam oglądnąć Galileo, bez problemu znajdziesz na temat oleju lnianego, punkt drugi polecam temat na fb zabawy z żywicami. Bylo to nieraz tam wałkowane. Jeśli znasz jakieś olej z atestem pzh do żywności z chęcią poznam. Punkt trzeci pozostaw otwarty na kilka miesięcy olej rzepakowy czy inny i zobaczysz że zjełczeje i zgetnieje. To się nazywa pokostowanie, stąd nazwa pokost się wzięła. Owszem pokost lniany zawiera inne składnik, kiedyś tlenki ołowiu.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
@michał 278,
po pierwsze, linoleum powstaje przez nałożenie na podkład z juty, mieszanki oleju lnianego z naturalnymi żywicami + dodatki takie jak mączka drzewna, korkowa, olej talowy i wapień, więc pisanie, że powstaje z oleju jest mocnym uproszczeniem.
Po drugie, są takie oleje z atestem, np.
1.OSMO „TOP OLEJ”
2.LIVOS "ARDVOS"
Po trzecie, choćbyś olej i rok trzymał na świeżym powietrzu, to nie powstanie z niego pokost, co najwyżej zjełczeje.
po pierwsze, linoleum powstaje przez nałożenie na podkład z juty, mieszanki oleju lnianego z naturalnymi żywicami + dodatki takie jak mączka drzewna, korkowa, olej talowy i wapień, więc pisanie, że powstaje z oleju jest mocnym uproszczeniem.
Po drugie, są takie oleje z atestem, np.
1.OSMO „TOP OLEJ”
2.LIVOS "ARDVOS"
Po trzecie, choćbyś olej i rok trzymał na świeżym powietrzu, to nie powstanie z niego pokost, co najwyżej zjełczeje.
Nie tlenki a sole ołowiu.
Spiritus flat ubi vult
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Z całą pewnością mogę potwierdzić, że olej lniany nie nadaje się do smarowania tylnej piasty w rowerze Przekonałem się o tym gdy zacząłem jeździć na rowerze i chciałem jak wszyscy koledzy coś tam nasmarować. I wziąłem oliwiarkę z olejem od maszyny do szycia. Oliwa szybko się skończyła, to nalałem rzepakowego i do tylnej piasty. Po kilku dniach koło przestało się kręcić Mało tego, Mama nieświadoma, że w oliwiarce jest roślinny smarowała swoją maszynę do szycia Veritas. I ta maszyna też w pewnym momencie stanęła
Ostatnio zmieniony 2021-01-11, 23:31 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości