Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Starzenie alkoholi
Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Carl » 2023-01-02, 11:26

Marian, a ile tej sody? Procentowo?

Wystukane z Tapatalka


Awatar użytkownika
Marian Naworski
50%
50%
Posty: 138
Rejestracja: 2020-09-10, 22:27

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Marian Naworski » 2023-01-02, 18:30

Sluchaj ja dałem do środka czubatą łyżeczkę od herbaty, a do gara 13 litrowego dalem 3 łyżeczki.

Carl
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2019-01-29, 21:51

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Carl » 2023-01-02, 19:38

Thx

Wystukane z Tapatalka


Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Twonk » 2023-01-02, 22:00

-julian_ pisze:
2022-12-02, 16:50
Zalałem kamionkę w wakacje destylat z mąki pszennej, dziś zlalem i ma zielonkawy odcień.
Zalane 43%, teraz jest 40

To normalne?
Mam w sumie 3 kamionki. Różnymi rzeczami zalewałem (słód jęczmienny, winogrona, jabłko, gruszka itp.) i koloru destylat nigdy nie zmieniał. Nigdy też jednak nie zacierałem mąki. Zostawiłeś może próbkę, do porównania?

-julian_
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2022-03-16, 22:05
Lokalizacja: Jarosław

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: -julian_ » 2023-01-03, 21:11

Niestety nie zostawiłem w szkle.
Magas pewnie ma rację, wtedy jeszcze nie miałem perhydlolu i w tym trzeba szukać przyczyny.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2023-01-08, 18:04

Na przestrzeni lat miałem różnych akcji z miedzią i to zawsze w nieoczekiwanym momencie, nawet przy trawieniu kiedy wybuzowało mi wszystko na panele, bo dolałem perhydrolu tak z butli i nie miałem z boku wody by to schłodzić jak zaczęło wrzeć, co jakiś rok czy pół roku gdzieś dałem do pieca, a ten zielonkawy, zwany od dawna żółtanolem bywał rzadko, ale bywał, w końcu na spód zamiast sprężynek poszły pręty miedziane, wszystko czyścimy mechanicznie, żadnego trawienia, zmywak i jazda, ja nie twierdze, że trawienie jest złe, ale dla spokojności wszystkie elementy jakie teraz mamy można wyczyścić mechanicznie i jest spokój.

Janek20
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2021-03-16, 08:53
Lokalizacja: pomorskie

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Janek20 » 2023-09-29, 14:45

Odświeżę trochę temat.
W połowie lipca nabyłem kamionki, zlałem je destylatem przechowywanym od trzech miesięcy w balonach szklanych - 80 % kukurydza, reszta to słód jęczmienny i żytni.
Ostatnio porównywałem zawartość z kamionki i ze szkła i muszę powiedzieć, że duża różnica - te z kamionki są dużo łagodniejsze i delikatniejsze w smaku.
Zapomniałem dodać, że do każdej kamionki poszło 5 g płatków francuskich średnio opalanych.
Czekam, zobaczymy jak dalej będzie się układał napitek.
W chwili obecnej jestem na etapie przerabiania jabłek.
W planie zawartość przelać do kamionek z dodatkiem szczapek od magasa, dąb USA, szczapki z beczek z czerwonej warstwy.
Chcę dodać na początek jedną szczapkę na jedną kamionkę i zobaczymy jaki będzie efekt.

pico
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2020-12-02, 15:55

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: pico » 2023-10-20, 17:58

Mam pęknięcie na uchu kamionki (poziome okolo 1cm). Czy można to czymś zakleić (kropelka)? Czy muszę łać mniej. Wiem, że muszę uważać i nie nosić za ucho.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2023-10-23, 20:52

Ja bym kleju nie, wosk pszczeli jak cieknie i nosić trzymając za spód.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: wawaldek11 » 2023-10-23, 22:03

A może do stomatologa? Uzupełni ubytek, kolor dobierze, do spożywki się nadaje :oki Tylko te koszty, jak nie masz znajomego :(
Pozdrawiam,
Waldek

oryks
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2021-10-30, 20:02

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: oryks » 2024-02-02, 20:00

Czas szybko leci i niespodziewanie moja słodowa już dwa lata w kamionce. Destylat to prymitywne wypociny kompletnego amatora wpływ kamionki oceniam bardzo dobrze. Trudno doszukać się nie wiadomo jakich aromatów, nut smaków. Prosta ale poprawną łagodna słodowa.
Zastanawiam czy z kamionką można przesadzić ? Czy ktoś już miał przypadek, że leżakował za długo ? Ile najdłużej trzymaliście w kamionce ?

Awatar użytkownika
Marian Naworski
50%
50%
Posty: 138
Rejestracja: 2020-09-10, 22:27

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Marian Naworski » 2024-02-02, 20:07

Sama kamionka nie wnosi niczego złego, destylat oddycha w niewielkim stopniu więc im dłużej trzymasz tym lepiej. A czasami wyroby amatora mogą być naprawdę dobre , pamiętam jak zrobiłem destylat z brewkitów piwowarskich . 2 puszki ciemnego , 2 kukurydzianego , 1 żytnia. Po roku w kamionce to było naprawdę coś pysznego , szkoda że tak szybko się rozeszło.

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 147
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: EdiWillow » 2024-02-02, 20:57

Ekstrakt słodowy to też dobry materiał na destylat, niestety wychodzi drogo :wink: Coś wiadomo na temat Magas'owych kamionek?
:beer

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Thomas_W » 2024-03-09, 10:02

Witam, chłopaki doradźcie co robić, zaczynam panikować dziś mija druga doba moczenia kamionki woda, w pierwszej wymieniałem wodę co kilka godzin i zaobserwowałem pocenie się kamionki pod dnem, kamionka nie ma pęknięć ani rys. Zaobserwowałem też, że kamionka nabiera „koloru” czyli jest nasiąknięta wodą.
Wczoraj zalałem o 22 ciepłą wodą do samej szyjki, dziś sprawdzam prawie 12 godzin później cała zawartość szyjki zniknęła, na noc założyłem korek. Kurde się boje, że jak wleje eliksir to nie wiem co się stanie i ile zostanie…
IMG_0081.jpeg
IMG_0082.jpeg

Thomas_W
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2021-02-01, 10:41

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Thomas_W » 2024-03-09, 17:42

Temat ogarnięty … troszkę jest mojej winy, przy nalewaniu pochlapałem kamionkę i pociekło po niej … wytarłem, wystawiłem dziś na słońce, później zalałem zimną wodą. To było około południa, teraz zalałem eliksirem szczapki wrzuciłem i do piwnicy. Pożyjemy zobaczymy ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości