Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Starzenie alkoholi
padamczyk.77
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2013-08-26, 17:12

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: padamczyk.77 » 2021-11-08, 20:20

Kolego 100g kosztuje 7 zł, to normalne że jak dasz raz to wyciągnie całość.
My dajemy małe kawałki, beczka to jednak gruby kawał drewna, a i ona potrafi się wyługować.
Po pierwszym użyciu ja będę opalał mocno i używał do filtracji przy odpędzie surówki.
Takie zwęglone małe kawałki..



Dudasz pisze:
2021-11-08, 19:09
Witam.
Szczapki jeden raz dały mega smak. Za drugim razem już pomimo podwójnej dawki (2 "zużyte") nie jest tak dobrze, pomimo prawie pół roku leżakowania. :(
Zobaczymy na święta, ale nie wróżę fajerwerków.
W drugiej mam ten nieszczęsny jałowiec z płatkami. Płatków za mało, bo ich prawie nie czuć. Może dorzucę. Jałowca za dużo, bo trunek wyszedł niemalże wytrawny. Mi osobiście nie przypadł do gustu, chociaż wiem, że niektórym smakowało. Trzeba lubić jałowiec. :roll:
Ale podejrzewam, że na święta, darmowymi procentami nikt nie pogardzi. :wink:

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: seneka » 2021-11-08, 20:37

Magas no może bym i się skusił ale co ja z kilogramem będę robić? :D Niestety jedyna dostępna opcja.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2021-11-09, 00:01

seneka pisze:
2021-11-08, 20:37
jedyna dostępna opcja.
Jutro to naprawię.

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Dudasz » 2021-11-09, 00:14

magas pisze:
2021-11-08, 20:01
A ten jałowiec jak by dodać kilka dodatków i zrobić coś co od jakiegoś czasu jest bardziej w modzie niż wcześniej ? Gin ostatnio przechodzi drugą młodość, a dodatek ogórka do destylacji...
Hej.
Czyli że co? Dodać i destylować? Czy po prostu dodać do smaku? Ciekawy kierunek. Chociaż do tego jałowca, to ja bym chętnie cukru dodał. :roll:

padamczyk.77 pisze:
2021-11-08, 20:20
Kolego 100g kosztuje 7 zł, to normalne że jak dasz raz to wyciągnie całość.
My dajemy małe kawałki, beczka to jednak gruby kawał drewna, a i ona potrafi się wyługować.
Po pierwszym użyciu ja będę opalał mocno i używał do filtracji przy odpędzie surówki.
Takie zwęglone małe kawałki...
Rozumiem, że testowałeś dając co najmniej 2 razy jedną szczapke do trunku? Tu tylko i wyłącznie chodziło o eksperyment. Powiedziałem swoje obserwacje. :wink:
A może warto by wypalić i wrzucać do trunku w takiej formie? Może warto się nad tym zastanowić? Czytałem też (chyba nawet na naszym forum) o "regeneracji" takich szczapek, chociaż przy takiej cenie... A może taka "regeneracja" da coś więcej... Nigdy nie wiadomo, dopóki się nie sprawdzi. :wink:

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2021-11-09, 00:51

Dudasz pisze:
2021-11-09, 00:14

Czyli że co? Dodać i destylować?
Dokładnie tak, jeśli nalewka ci nie smakuje, to ją destyluj, ja bez refluksu i trzeba z przodu coś wyrwać niby łeb, bo na początku przez moment te olejki mniej smaczne, ale są tacy, co uważają, że nie.

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Dudasz » 2021-11-09, 06:03

Hmmm. Ale jak tu destylować 3L. :roll:

:jude

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2021-11-09, 12:52

Można kupić jakąś zabawkę do takich zabaw, mistrz nad mistrze, nasz król anyżu na malutkim robił/robi gin i anyżówki, mowa o Jaronie.

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Dudasz » 2021-11-09, 20:18

Kurde magas to jest niegłupie. Baniaczek 5L. Rurki miedziane... Coś może by się udało zrobić. :mrgreen: Muszę się nad tym zastanowić.
Takie małe to i w piwnicy na palniczku mógłbym obsługiwać. Małą butle z gazem mam. Chyba 5l? Czy 10L... Nie pamiętam. Ta kulka taka.
:jude
Załączniki
Screenshot_2021-11-09-20-22-17-494_com.miui.gallery.jpg
Coś tego typu tylko... 10 razy taniej? No może przesadzam, ale...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2021-11-09, 20:28

Potrzebowałem do testów mini alembik, taki by np zobaczyć w kilka minut jak takie zioła czy takie razem smakują, napisałem na forum i ktoś mi odsprzedał za nieduże pieniądze i mam, tylko dla ciebie zbyt mały, bo ja mam taki by setkę wydestylować i zobaczyć czy mi pasuje, no może ciut więcej niż setkę.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: seneka » 2021-11-12, 23:21

magas pisze:
2021-11-09, 00:01
seneka pisze:
2021-11-08, 20:37
jedyna dostępna opcja.
Jutro to naprawię.
Nie działa :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: magas » 2021-11-12, 23:39

Napisz mi na pw ile potrzeba i już.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Loki » 2021-11-14, 00:58

@Dudasz ze wzgledu ze bawie sie wGin od paru lat moge podac przepis ktory sobie chwale I wychodzi naprawde dobry I wlasnie jesli nie lubisz mocnego smaku jalowca ten gin wychodzi swietny bardziej wcytrusowa Strone.
Przepis 1 Baza do pozniejszych eksperymentow aby poznac smak pod swoje kubki smakowe np (anyz,pieprz syczuański,lukrecja,cynamon itp) I bardzo dobrze smakuje jako Gin&Tonic
Alkohol 40% na 1L maceracja 24H I destylacja z botanikami jak robisz 5L pierwsze 10ml wylej jak do 10L to wylej 20ml, wylewa sie przez bardzo duza zawartosc olejku z jalowca ktory nie smakuje najlepiej I bardzo barwi destylat na mleko
13g Jalowca
3g nasion kolendry
0.3g skorki z limonki (dobra tez jest mandarynka lub grapefruit) wazne zeby bylo bez albedo, Odbieraj do 94.5 stopni w kegu
Przepis 2 ktory obecnie uzywam.
Na 1L 40% maceracja 24H destylacja zbotanikami
15g jalowca
3g nasion kolendry
0.3g skorki z limonki
0.05g zielonego kardamonu
0.05g pieprzu syczuanskiego
0.05g lukrecji
0.2g korzenia arcydziegla
0.1g korzenia irysu
Destylacja takze do 94.5 stopni wkegu.
Roziecz do 45% Zawsze sobie zostaw z 200-300ml nierozcieczonego destylatu wrazie jak Ci sie mgielka pojawi wystarczy wtedy troche dolac mocniejszego % I mgielka zniknie.
Wobecmym ginie ktorym robilem (dokladnie takie same botaniki jak wprzepisie 2) dodalem 300g rabarbaru I 0.1g imbiru na 1L destylowalem to wplaszczu, wsmaku zabardzo rabarbaru nie czuc chociaz jakas tam nutka jest, ale aromat jest swietny :)
Co do Kamionek po kilkunastu stronach czytania i pozytywnych
opiniach postanowilem ze kupie pare sztuk, rozmawialem z matulka i mi wysle je do UK mam nadzieje ze doleca cale I zdrowe I bede mogl rowniez zdac relacje :D

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: Dudasz » 2021-11-15, 13:46

Dziękuję Ci bardzo. Spróbuję w niedługim czasie zrobić. Kamionki były tak zapakowane, że od razu mógłbyś zamawiać do UK. :wink:

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

padamczyk.77
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2013-08-26, 17:12

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: padamczyk.77 » 2021-11-18, 21:04

padamczyk.77 pisze:
2021-11-07, 21:26
W temacie Kamionek, ale o dębie który otrzymałem jako gratis do zakupu kamionek.
Do kamionki zalałem destylat z soku NFC jabłkowego, taki ni jaki.
Ponieważ był kiepski a miałem pigwowca po jednokrotnym odciągu na sok, to zalałem go tym destylatem.
I teraz do rzeczy, w kamionce mam 3600 ml i drugie tyle w szkle dla porównania.
Do jednej 0,7 dodałem 4 cm długą 1x1 cm grubą kostkę dębu, dąb tak jak dostałem bez opalania.
Po 2 tyg, barwa zmieniła się na bursztyn ciemny, a smak rewelacja.
Nuty wanilij, rodzynek ciężko to opisać, delikatny posmak bimbrowy zniknął.
A to wszystko w szkle, w kamionce porównam za ok. 2 miesiące.
Teraz szykuje 65% kukurydzę i zaleję dwie kamionki plus ten dąb.
Ja polecam..
Muszę przyznać że dziś umoczyłem dzioba w Pigwie i powiem jedno pigwa wyszła na wierzch.
Z kwaśnego nalewu zrobił się przyjemny alkohol o smaku pigwowca.
A to ok. dwa tyg. tylko.
W szkle z dębem zupełnie inny trunek, bardziej od dębu wychodzą rodzynki i wanilia.
CDN..

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Post autor: michal278 » 2021-11-20, 08:30

Kol. Loki skąd bierzesz korzeń fiołka?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości