Starzenie alkoholi drewnem innym niż dąb.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-11-13, 11:47

Według mnie płatki z beczek są za mało wypieczone aby oddały fajny kolor i posmaki. Na zdjęciach są jaśniutkie jak prawie surowe drzewo. Ja bym je najpierw sam dobrze wypiekł a dopiero potem myślał o dodawaniu do trunków.
OLO 69

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-11-13, 12:20

Do ostatków z pierwszego jabłkowego destylatu dodałem płatki cherry od 98%, już po dwóch tygodniach nabrał słomkowego koloru.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-11-13, 13:15

Olo, masz rację. Tak właśnie robię. Zawsze lepiej wypiec bezpośrednio przed dodaniem do destylatu. Z tym, że płatki są cieniutkie, więc lepiej wypiekać krócej (15-20 min) i w niższej temp. Tak poniżej 200°C i cały czas patrzeć czy się za bardzo nie zwęglają. Bo chodzi o to, aby to czym są nasiąknięte się skarmelizowało, a nie sfajczyło. W przypadku szczapek sytuacja jest o niebo lepsza, bo można sobie pozwolić na powierzchniowe lekkie zwęglenie, a wewnątrz szczapki dojdzie do karmelizacji.
Może z czasem pojawią się na rynku kawałki klepek z beczek po sherry czy bourbonie, a nie tylko wiórki. Utalentowani sprzedawcy po trafieniu na tę sugestię mają szansę zareagować :mrgreen: Bo chętni na pewno będą.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-11-13, 13:47

kowal pisze:...Może z czasem pojawią się na rynku kawałki klepek z beczek po sherry czy bourbonie, a nie tylko wiórki...
Możliwe, że są trzeba tylko odpowiednio szukać.
Np. w sklepach dla winiarzy warto przeglądać działy "taniny"
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/pripr ... e-produkty
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-11-13, 14:19

Znalazłem jeszcze jedno źródło:
http://eshop.vinarskepotreby.cz/sudy-su ... =&limit=72
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Tu fajny kształt:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2016-11-13, 16:12 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2016-11-13, 14:37

Szybka reakcja :) Ciekawa oferta, jednak po wstępnym przejrzeniu nie znalazłem kawałków klepek z byłych beczek po sherry albo po bourbonie. A dokładnie to miałem na myśli.

A skoro w ofercie 98% są np. płatki z klepek z beczek po takim czy innym trunku, to zapewne da się zorganizować kawałek klepki z takiej beczki. Dosłownie: ucięty kawałek klepki np. na dł. 10cm.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-11-13, 16:43

Jeszcze kilka przydatnych ciekawostek:
http://wineandhop.com/collections/oak-b ... -additives
Obrazek
Obrazek
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

l3onsjo
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2016-02-21, 13:35

Post autor: l3onsjo » 2017-01-07, 11:12

Na szczapy nadają się gałęzie?
Jeśli tak to:
Od razu odkorować?
Sezonować w domu w słoju odkręconym? Czy pod daszkiem na dworze?

Może ma ktoś nowe gatunki drzew które można wykorzystać z dobrym rezultatem?
Pozdrawiam

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2017-01-07, 13:51

Te "gwinty" sa fajne. Trzeba spróbować takie zrobić.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Post autor: Fermiol » 2017-01-08, 13:22

Panowie chyba zbaczacie z tematu.

l3onsjo
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2016-02-21, 13:35

Post autor: l3onsjo » 2017-01-08, 15:08

Chcę potestować z owocowymi drewienkami, na działce zawsze się znajdą jakieś gałęzie. Pytam czy można je wykorzystać? Co tu nie na temat?
Pozdrawiam

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-01-08, 19:10

Jest to oczywiste, że nie tylko dąb nadaje się do maceracji w naszych trunkach o czym już na początku wątku koledzy napisali. Większość drzew owocowych może nam posłużyć do tego celu jak również inne gatunki drzew liściastych.
Do pozyskania szczap najlepiej użyć większego przekroju drewna i ze rdzenia.
Okorowane drewno najlepiej jest ułożyć na przewiewie i pod zadaszeniem.
Idealnie gdyby sezonowało się w zmiennych warunkach kilka lat. :idea:
Polecane odmiany drzew przydatnych na szczapy do maceracji w alkoholu to:
śliwa, brzoskwinia, jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia, winorośl, robinia, morwa, kasztan, buk, jesion, orzech laskowy a nawet orzech włoski.
Każdy typ drewna ma swoją specyfikę smaku i ilości tanin, które oddaje więc warto brać pewne korekty co do ilości i czasu maceracji oraz sposobu przygotowania szczapek a więc stopnia opieczenia, czy opalenia.
Każdy ma inny gust i smak więc warto metodą prób dobrać odpowiednie dla siebie proporcje,czas maceracji, typ drewna i rodzaj alkoholu :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1747
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2017-01-09, 21:53

Janik
Kasztan tylko jadalny (spokrewniony z bukiem), a nigdy kasztanowiec spotykany u nas np. w alejach. Ten jest trujący.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-01-10, 11:46

Oczywiście, że kasztan jadalny. :idea:
Warto w takich przypadkach dwuznaczności być bardziej precyzyjnym.
Pozdrawiam. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Starzenie alkoholi drewnem innym niż dąb.

Post autor: Seba1983 » 2017-06-12, 11:37

Jestem w trakcie robienia eksperymentu z kilkoma gatunkami drewna. Szczapy dostałem od Kowala, wypiekłem je w piecu i przez rok pływały w winie Porto. W zeszłym tygodniu szczapy wysuszyłem na ogniu i zrobiłem kilka próbek używając tego samego destylatu (żyta).
Pierwsze zdjęcie w dniu zalania a drugie po tygodniu. Wiąz bardzo szybko oddaje kolor. Trunek jest bardzo ciemny a szczapy nie były wypalone jakoś mocniej od pozostałych.
Załączniki
IMG_20170608_095103.jpg
IMG_20170612_112837.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Janek20 i 7 gości