Płatki dębowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-06-23, 16:06

Zawsze będziesz mógł rozcieńczyć czystą wódką gdyby wyszła za bardzo dębowa.
Moim zdaniem lepiej zrobić trochę esencji na większej ilości płatków z wódką 50% i dolewać do czego chcemy według uznania.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2012-06-24, 09:35

Ja zastosowałem się do rad Magasa i dałem 0.3-0,5g na litr. Jak dla mnie do dłuższego leżakowania to dobra ilość-po paru miesiącach słomkowy kolor i delikatny smaczek z płatków. Wolał bym kolor jak herbata ale próba na małej ilości destylatu za mocno zdębiała. Kukurydziankę zaprawiłem większą ilościa,tak ok 2-3g na litr ale na tydzień dla koloru, a potem po odcedzeniu jak na poczatku. Przy tym destylacie, ze względu na jego walory smakowe, nie czuć tak zdębienia. Musze poeksperymentować z karmelem-ktoś już pisał o tym. Zaprawki dębowe to dobra rzecz, można eksperymentować do woli z rozcieńczaniem. A ten kolorek..mmmm
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-06-24, 21:08

OK. Zrobiłem na początek po 0,5 litra 50% wódki. Dodałem po 1,5 grama płatków do każdej butelki, wyjdzie wiec po 3 gramy na litr. Potraktuję to jako zaprawkę i zobaczę jak się będą te płatki zachowywać z czasem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-09-17, 00:27

na 0,5L czubata szufladka z paczki z zapałek drewna
:shock: :shock: :shock:
Oj Antonio widzi mi się że za rok będziesz miał z tego niezły hardcore-owy napitek :lol: .

Ps.
Nie powielaj jednakowych postów w kilku tematach.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-09-17, 00:42

Będzie zaprawka, po 10ml na flaszkę :wink:

Awatar użytkownika
bastek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2008-01-04, 10:52
Lokalizacja: Łódź

Post autor: bastek » 2012-09-17, 01:08

Antek2.
Ostry gość jesteś.
Ta kalifornia też chyba w przeciągu tygodnia, dwóch pójdzie. Uratuj chociaż ćwiartkę na rok, a jeszcze lepiej na dwa. Potem spróbuj.
Może załapiesz o czym my tu piszemy. Będziesz i tak na początku marszu do absolutu, zrobisz jednak pierwszy krok.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-09-17, 23:06

Dajcie spokój Antkowi , jak już zaczął łapać króliczka to ..... :brawo

robol
Polak potrafi !!!

antek2
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-19, 02:45

Post autor: antek2 » 2012-10-08, 00:21

Witam, wódka dębowa została oceniona najwyżej, po zaprawieniu 1 miesiąc;

Tak jak opisałem, dąb prażony, później moczony w winie, dalej zaprawiony; na 1L nie za bardzo czubata szufladka od zapałek i moczyć przez 2 tyg. odcedzić i zostawić stać jeszcze 2 tyg. jedna z lepszych i oceniana jest na 1, 2 miejscu z pośród 10 smaków. Ten przepis jest godny polecenia.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-10-08, 00:28

Brak ważnej informacji, jaki %. Czipsy kupne w destylacie 60% już przy jednym gramie mogą okazać się katastrofą, ale ten sam jeden gram w destylacie 40% może być akurat.

Awatar użytkownika
Marcin Tarnina
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2012-07-22, 19:29

Post autor: Marcin Tarnina » 2012-10-11, 08:33

Czy można przesadzić z nasyceniem i odbije się na zdrowiu, czy to tylko kwestia gustu smakowego?

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-11, 08:48

Jeśli naprawdę przesadzisz to jej nie wypijesz bo będzie esencja. Tutaj gusta są raczej zgodne.

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-01-09, 13:25

@Marcin Tarnina
Na zdrowiu się nie odbije, ale nie wiem czy dasz radę to wypić.
Ja zrobiłem dwa lata temu śliwowicę i gotową już uraczyłem płatkami dębowymi - dałem ich o wiele wiele za dużo i na o wiele wiele za długo - jakieś 20-30g/litr (na oko sypałem wtedy) mocno wypieczonych na jakieś 3-4 tygodnie ;) Efekt był taki, że kolorek oddały pięknie, ale smak stał się tak niesamowicie wytrawny, że aż taki jakby suchy/szorstki - trudno mi to wyrazić. Stoi to to już drugi rok, Ale nie wiem czy w smaku złagodniała, ostatnio jak próbowałem - może nie jest już faktycznie takie agresywne jak było.
Pozdrawiam,
Wrobello

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-01-10, 21:36

Mam takie pytanie, do stosujących prażoną dębinę, którzy eksperymentowali z samodzielnym przysposobieniem takowej- czy gra warta jest zachodu, czy lepiej pozostać przy kupnej?
Czy walory organoleptyczne są zauważalne?
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-01-10, 23:35

W zeszłym roku testowałem dębinę z różnych źródeł i dopiero teraz "wyłażą" smaki z próbek.
Ogólnie dałem sobie na wstrzymanie, chociaż mam dwie próbki w swoich zbiorach, których mógłbym użyć ale nie wiem jak zachowają się po dłuższym leżakowaniu.
Testy "pożarły" cały zeszłoroczny urobek zbożówki, którą tej zimy doleję do zacieru i puszczę jeszcze raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2013-01-11, 10:48

No, to ja wam podrzucę profil zapachowy płatków dębowych w zależności od mocy podpieczenia i czasu leżakowania (czas w miesiącach)
Załączniki
profil-zapachowy.JPG
Spiritus flat ubi vult

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości