Płatki dębowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-12-19, 18:56

Czy można płatki dębowe średnio palone podpalić trochę palnikiem propan-butan żeby były mocno palone? Beczki chyba wypalają propan-butanem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-12-19, 19:41

Spróbuj w piekarniku na najwyższej temperaturze. Jak poczujesz dymek, to musisz kontrolować, aby nie zwęglić.
OLO 69

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-12-20, 15:11

W piekarniku to może nie za bardzo, bo płatki mogą naciągnąć aromatem z poprzednich wypieków. Chyba nikt z nas nie ma idealnie wyczyszczonego piekarnika, że niczym w nim nie pachnie jakąś zapiekanką czy pieczenią.


runner2 - o anielskiej dywidendzie przecież napisałem i wiem dokładnie co to jest. Jeżeli masz większe doświadczenia, to napisz coś więcej o oddychaniu w beczce, czego nie można by spróbować "podrobić" używając płatków.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-12-20, 15:15

Mr.R pisze:W piekarniku to może nie za bardzo bo płatki mogą naciągnąć aromatem z poprzednich wypieków.
Sprawdzałeś czy tylko gdybasz? Ja sprawdzałem, tzn. płatki jak i szczapki dębowe w taki sposób opiekałem, żadnych obcych aromatów nie stwierdziłem.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-12-20, 15:54

Nie sprawdzałem, ale w moim piekarniku jak w domu mam 2 dzieciaków i pieką sobie zapiekanki czy pizze to resztki sera są na rozgrzanych grzałkach i wszystko w środku, przynajmniej u mnie pachnie jedzeniem, a płatki chłoną intensywne zapachy z otoczenia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-12-20, 21:51

@Mr.R
Ten link jest już gdzieś na forum, ale najwyraźniej niezbyt widoczny.
http://portal.swiat-alkoholi.pl/site/?i ... 8f3c217bea

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-12-21, 01:04

Mr.R pisze:Nie sprawdzałem, ale ...
Ja rozumie że nie na tym forum się "narodziłeś", ale proszę nie pisz TUTAJ takich bredni.
Ja sprawdzałem, nawet kiedyś testowałem z dębiną, z bliższej i dalszej okolicy i powiem Ci że po 20 minutach od rozgrzania na max piekarnika żadnych obcych zapachów nie czułem, poleciały do aniołów :twisted: .
A dzieciaków jest u mnie więcej :mrgreen:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-12-23, 09:24

Generalnie brednie to chyba twój post.
Bo nie trzeba sprawdzać czy jak włożysz rękę do kwasu siarkowego to Ci ją poparzy czy może nie - i tak można by wymieniać przykłady bez końca. Więc proszę Cię nie generalizuj. Nie atakuj innych tylko dlatego że masz xxx postów.

Wystarczyłoby jakbyś napisał że ty też sprawdzałeś i wyszło dobrze. A nie zaczynasz swój post od "ataku".

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-12-23, 09:42

Wrzuciłem tym razem około 15 płatków na 24 godziny na pół litra. Smak zupełnie inny, choć to jeszcze nie to czego oczekiwałem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-12-23, 09:51

15 płatków na 500ml to dość duża dawka, to pewnie gdzieś około 6-8g na 500ml? Przygotowujesz to na jakiś mocny ekstrakt? Czy chciałeś sprawdzić czy nada się do bezpośredniego picia?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-12-24, 00:25

Mr.R pisze:Generalnie brednie to chyba twój post.
...można by wymieniać przykłady bez końca. Więc proszę Cię nie generalizuj.
A niech sobie Mr.R wyobrazi że ja nie piszę jako posiadacz xxx postów, bo jak na dość aktywnego usera to niewiele, ale jako doświadczony "jegomość", który przetestował dębinę z za kilku granic mogę tylko zwróć Ci uwagę, że takie niuanse o których pisałeś w ogóle nie mają znaczenia.
Spróbuj sobie wyobrazić piekarnik rozgrzany na maxa przez powiedzmy 10 czy 20min, czy Ty jesteś w stanie wyczuć choć odrobinę "obcych" zapachów :?:
U mnie przy osiągnięciu temp maksymalnej wszystkie niepożądane zapachy dawno zostały "wywiane", więc nie bardzo rozumie Twój post.
Nie atakuj innych tylko dlatego że masz xxx postów
Ja tylko grzcznie (jak na mnie) zwróciłem Ci uwagę, że nie masz racji. Następnym razem będzie ostro, choć idą święta :twisted: .
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-12-24, 01:33

Mr.R , @zbyszko wcale nie ma tak dużo postów, ja jestem dużo młodszy stażem, a mam postów nie wiele mniej niż on, ale jak piszesz takie pierdoły, to sam mu się nie dziwię, że tak ci odpisał. Musisz mieć nieźle zasyfiony ten piekarnik więc, moja rada, to środek do czyszczenia, jakaś gąbka, qna po prostu rusz dupę i go wyczyść jak masz takie obawy, chociaż zwykłe wygrzanie powinno wystarczyć. Moja luba dzisiaj piekła ciasto, a ja zaraz po tym cieście piekłem 3kg szynki i jakoś mi nie pachnie sernikiem.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-12-25, 08:34

Ciekaw jestem czy z płatków dostaniesz np. waniliowy aromat? W beczce dębowej taki się pojawia.
Ostatnio zmieniony 2013-12-25, 08:51 przez runner2, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2013-12-25, 11:26

Jesteś pewien tego pojawienia w beczce?

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-12-25, 12:03

Oczywiście nie będą widoczne tzw gołym okiem. Ale będą wyczuwalne w smaku destylatu. Nie jestem przeciwnikiem płatków, bo sam je stosuje. Ale w mojej skromnej opinii nie da sie uzyskać tego samego z samych płatków co można uzyskać przez przechowywanie i starzenie w beczkach. Wiem też, że do niektórych trunków oprócz starzenia w beczkach dokłada sie płatki, żeby smak był bogatszy.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości