Jak zmienic smak i zapach bimbru

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
dzoszvr6
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Jak zmienic smak i zapach bimbru

Post autor: dzoszvr6 » 2007-11-16, 12:04

Witam za pomoc dzieki zostalo mi po dziadku 10l bimberku z roczkika 1970 dziadek byl dokladny i pisal daty po zbadaniu alkoholomierzem ma 67% co mozna z tego zrobic za info dzieki
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:34 przez dzoszvr6, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-11-16, 12:18

Można dodać niecałe 7 litrów wody i otrzymać niecałe 17 litrów roztworu 40% gotowego do spożycia, no chyba że wolisz mocniejsze trunki to pić 67 % :D .

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: jak zmienic smak i zapach bimbru

Post autor: winiarek5 » 2007-11-16, 12:31

dzoszvr6 pisze:...10l bimberku z roczkika 1970...
:shock: :!:
Ja bym to schował na następne 25 - 30 lat z dodatkiem (niewielkim, z 10 - 15 g) nieprzypalanych wiórów debowych.
Ponad 50-cio letnia Starka z Polmosu Szczecin kosztuje obecnie około 500,- zł za 0,7 litra :shock: .
Tyle stało i nie było potrzebne to może i dalej postoi :?:
Inwestycja lepsza niż obligacje :D .

Pozdrawiam

Winiarek

dzoszvr6
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: dzoszvr6 » 2007-11-16, 12:37

gdyby dziadek zyl to pewnie by lezalo bo schowal to za ksiazkami

Lord_Wiader
40%
40%
Posty: 94
Rejestracja: 2007-10-24, 14:11
Lokalizacja: obecnie w Irlandii

Post autor: Lord_Wiader » 2007-11-16, 14:29

Az by sie chcialo ... taki rekopis przeczytac ...
Chociaz troszke, a reszte bym potraktowal tak jak winiarek.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-11-17, 16:51

Jeszcze pytanie - z czego ten bimber? Bo nie wszystko nadaje się do uszlachetniania starzeniem. Niektóre wynalazki nadają się tylko do oczyszczenia i potem na nalewki.
Pozdrawiam

dzoszvr6
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: dzoszvr6 » 2007-11-17, 17:20

no to to jest problem bo nawet jak by dziadek zyl to po 30 latach by na bank nie pamietal

melowiec
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2007-11-05, 17:20

Post autor: melowiec » 2014-09-25, 01:54

Najlepiej robić czysty spirytus. Z niego można zrobić znakomitą wódkę i pyszne nalewki.
Klasyczny bimber jest tylko dobry na starkę, ale trzeba czekać min. 5-10 lat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez melowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
melowiec

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2014-09-25, 18:33

2007 rok. W nagrodę otrzymujesz złoty szpadel :D

Obrazek
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-09-25, 20:02

Złoty szpadel, a raczej złota myśl, to się należy za ten tekst
melowiec pisze: Klasyczny bimber jest tylko dobry na starkę, ale trzeba czekać min. 5-10 lat.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-09-25, 22:14

A ja bym dał medal. Za to, że czyta forum od początku.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-09-28, 09:07

zbynek pisze:...czyta forum od początku.
Zajmuje to w chooooj czasu ale żeby nie zadawać miliona pytań
inaczej się nie da. Poza tym to ciekawa lektura :D
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2014-09-28, 14:01

Trzymałem klasyczny bimber przez 4 lata i smaku nie zmienił. Jak był odrzucający na początku, tak samo był po 4 latach. :lol:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości