Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
dzoszvr6
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post
autor: dzoszvr6 » 2007-11-16, 12:04
Witam za pomoc dzieki zostalo mi po dziadku 10l bimberku z roczkika 1970 dziadek byl dokladny i pisal daty po zbadaniu alkoholomierzem ma 67% co mozna z tego zrobic za info dzieki
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:34 przez
dzoszvr6, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2007-11-16, 12:18
Można dodać niecałe 7 litrów wody i otrzymać niecałe 17 litrów roztworu 40% gotowego do spożycia, no chyba że wolisz mocniejsze trunki to pić 67 %
.
-
winiarek5
- 101%
- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2007-11-16, 12:31
dzoszvr6 pisze:...10l bimberku z roczkika 1970...
Ja bym to schował na następne 25 - 30 lat z dodatkiem (niewielkim, z 10 - 15 g) nieprzypalanych wiórów debowych.
Ponad 50-cio letnia Starka z Polmosu Szczecin kosztuje obecnie około 500,- zł za 0,7 litra
.
Tyle stało i nie było potrzebne to może i dalej postoi
Inwestycja lepsza niż obligacje
.
Pozdrawiam
Winiarek
-
dzoszvr6
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post
autor: dzoszvr6 » 2007-11-16, 12:37
gdyby dziadek zyl to pewnie by lezalo bo schowal to za ksiazkami
-
Lord_Wiader
- 40%
- Posty: 94
- Rejestracja: 2007-10-24, 14:11
- Lokalizacja: obecnie w Irlandii
Post
autor: Lord_Wiader » 2007-11-16, 14:29
Az by sie chcialo ... taki rekopis przeczytac ...
Chociaz troszke, a reszte bym potraktowal tak jak winiarek.
-
Pafcio
- 50%
- Posty: 177
- Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
- Lokalizacja: Warszawa
Post
autor: Pafcio » 2007-11-17, 16:51
Jeszcze pytanie - z czego ten bimber? Bo nie wszystko nadaje się do uszlachetniania starzeniem. Niektóre wynalazki nadają się tylko do oczyszczenia i potem na nalewki.
Pozdrawiam
-
dzoszvr6
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2007-11-16, 11:41
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post
autor: dzoszvr6 » 2007-11-17, 17:20
no to to jest problem bo nawet jak by dziadek zyl to po 30 latach by na bank nie pamietal
-
melowiec
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2007-11-05, 17:20
Post
autor: melowiec » 2014-09-25, 01:54
Najlepiej robić czysty spirytus. Z niego można zrobić znakomitą wódkę i pyszne nalewki.
Klasyczny bimber jest tylko dobry na starkę, ale trzeba czekać min. 5-10 lat.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
melowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
melowiec
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2014-09-25, 18:33
2007 rok. W nagrodę otrzymujesz złoty szpadel
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2014-09-25, 20:02
Złoty szpadel, a raczej złota myśl, to się należy za ten tekst
melowiec pisze:
Klasyczny bimber jest tylko dobry na starkę, ale trzeba czekać min. 5-10 lat.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2014-09-25, 22:14
A ja bym dał medal. Za to, że czyta forum od początku.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
zbynio
- 80%
- Posty: 415
- Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
- Lokalizacja: Lorrach
Post
autor: zbynio » 2014-09-28, 09:07
zbynek pisze:...czyta forum od początku.
Zajmuje to w chooooj czasu ale żeby nie zadawać miliona pytań
inaczej się nie da. Poza tym to ciekawa lektura
Ryby łowię.
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2014-09-28, 14:01
Trzymałem klasyczny bimber przez 4 lata i smaku nie zmienił. Jak był odrzucający na początku, tak samo był po 4 latach.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości