Strona 1 z 3
Wódka smakowa waniliowa-pytanie.
: 2007-11-30, 18:48
autor: kitaferia
Zrobiłem wódkę smakową z laski wanilii (wanilia świeża i naprawdę dobrej jakości) i 3 łyżeczek cukru trzcinowego brązowego. Gdy wanilia się macerowała w 60% destylacie, wszystko było piękne i klarowne (kolor piękny), zapach oszałamiający, ale jak rozcieńczyłem do 40% - mętne. Nie chce się wyklarować, filtrowałem przez płatki higieniczne, filtr do kawy, wymrażałem, czekałem i nic - mętne. Smak boski, ale zależy mi też na wyglądzie, chcę tym "zabłysnać"
u przyszłych teściów przy okazji zbliżających się świąt, może ma ktoś doświadczenia z nastawami z naturalnej wanilii, mam jescze jedną laskę i trochę czasu. Myśle, że to nie cukier, bo robiłem z nim inne nastawy i były klarowne, chyba że to wynik połączenia z naturalną wanilią.
pozdrawiam
: 2007-11-30, 18:52
autor: miodzio
Może spróbuj tego sposobu
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... rzemianowy. Ale o szczegóły pytaj Autora.
Pozdrawiam.
: 2007-11-30, 18:57
autor: kitaferia
Znam środki klarujące, ale nie chcę ich stosować, wprowadzają jednak "swoje samczki"
: 2007-11-30, 19:36
autor: rodaman
Spróbuj podnieść procenty do ok 45% na małej próbce. Jeśli się wyklaruje tzn że są jakieś olejki które się wytrącają w niższym stężeniu alkoholu. Jeśli tak jest to musisz ustalić przy jakim stężeniu jest klarowne i tak zostawić. Mam to samo z anyżówką kminkówką i innymi ziołowymi.
: 2007-11-30, 19:38
autor: bnp
@kitaferia
"filtrowałem przez płatki higieniczne"
Mętnienie to normalne zjawisko przy rozcieńczaniu takich wódek . Ja także stosuję filtrację przez takie płatki i zawszę wychodzi idealnie klarowne. Mój sposób to ubita warstwa ok 5-7 cm takich płatków lub waty w lejku. Filtracja trwa bardzo długo ok 1 l na dobę ale macerat jest klarowny jak łza.
Pozdrawiam
: 2007-12-01, 15:41
autor: kitaferia
@bnp
Ręce mi opadają, przefiltrowałem trochę przez watę i płatki - rezultat ten sam. 300 ml filtrowało się od 8 rano, mam teraz 200 ml mętnego choć kapie jeszcze , bardzo wolno.
W jakim stężeniu Ty macerujesz? Albo może napisz jak robisz, mam jeszcze jedną laskę (może to wina wanilii?).
Może trzeba od razu w 40% i wtedy niezmętnieje (tak miałem z borówkami i doszedłem do wniosku, ze względu na olejki dobrze jest macerować 45-50%).
No i mam jeszcze podejrzenie, że brązowy cukier i wanilia "się nie lubią" - może lepiej zwykły cukier?
pozdrawiam
: 2007-12-01, 15:47
autor: a_priv
@kitaferia
Ja macerowałem wanilię 40% wódką. Wszystko było OK. Filtrowanie wyłącznie przez filtry do kawy. Nastaw od początku był klarowny, a filtrowanie usuwało jedynie drobiny wanilii.
Wódki waniliowej nie piłem, stosuję ten wyciąg jako dodatek do innych alkoholi np. Bailey's.
pzdr
: 2007-12-01, 15:56
autor: kitaferia
@a_priv
Bailey'sa robiłem do tej pory z aromatem waniliowym, jak "odkryłem", że można kupić duże, świeże i tanie laski wanilii, to postanowiłem przejść na naturalną.
Smak wódki waniliowej extra, na słodkośc też dobrze ( 3 łyżeczki cukru brązowego na 500 ml - więc jest raczej tak półwytrawna).
Do Bailey'sa to nie ma znaczenia czy mętne i jak wygląda, ale z tym wyciągiem "to kupuję" - jak robisz ten koncetrat, ile lasek i jakiej długości, dajesz tylko środek czy skórkę też?
: 2007-12-01, 16:01
autor: bnp
@kitaferia
a_priv dał juz Ci odpowiedź. Ja nie robiłem nigdy waniliówki, jednak udało mi się filtrować tym sposobem takie mętne destylaty. Brałem lejek do którego wkładałem płatki i/lub watę a później mocno ubijałem. Spróbuj za radą kolegi macerować w 40 %.
Pozdrawiam
: 2007-12-01, 16:07
autor: kitaferia
Inne mętne nastawy klarowały mi się w ten sposób, nawet ostatnio nastaw na suszonym głogu, jarzębinie i żurawinie, a ta waniljówka jest uparta. Spróbuję maceracji w 40%, tylko ciekawe czy smak i zapach będzie równie dobry - jak zrobie to napiszę.
pozdrawiam
: 2007-12-01, 17:42
autor: bnp
Jest jeszcze jeden sposób, całość przedestylować, aromat na pewno zostanie. Ja do takich małych porcji używam czajnika, korka sylikonowego i chłodnicy.
: 2007-12-01, 17:54
autor: kitaferia
Ha
Czytasz mi w myślasz czy co?
Niestety nie mam tak małego sprzętu
Tak uratowałem kiedyś 5l wódki z borówek.
[ Dodano: 2007-12-03, 11:13 ]
Wódka smakowa waniliowa mętnieje od olejków zawartych w naturalnej wanilii (trzeba robić macerację w 40%), nie da się jej przefiltrować nawet przez tak doskonałe urządzenie, jakie posiada zbynekkk:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#17438. Ponieważ mieszkamy w tym samym mieście otrzymałem od Niego propozycje przefiltrowania mojej mętnej waniliowki. Co prawda wróciłem do domu z mętną wódeczką, ale za to spotakanie było niesamowite. Zbynekkk to w każdym calu profesjonalista, a jego piwniczka powala na kolana. To nie tylko mistrz destylacji , ale i znakomity winiarz, podarował mojej połówce 2 butelki własnego wina (jak spróbujemy to napisze napewno o doznaniach), a ja spróbowałem z tego co pamiętam: absynt, ratafię (powala na kolana), malinówkę-pychota, destylat na płatkach, orzechówkę, borówkę, nalewkę farmaceutów, wypasiony krupnik, czysty destylat i śliwowicę (teraz sie jak marna jest moja:( ), może coś pominąłem , ale tyle tego było
Ja również otrzymałem wspaniały prezent, butelkę ratafii - wielkie serdeczne dzięki za wszystko!
Zbynekkk to skarbica wiedzy, trzeba pytać może zacznie więcej zdradzać wsoich przepisów i patentów
W każdym razie kontakt nawiązany.
pozdrawiam kitaferia
: 2010-03-07, 00:56
autor: magas
Czy przy laskach wanilii robicie jakieś wstępne czyszczenie , jak się robi np. przy rodzynkach czy cytrynach , nigdy o tym nie myślałem ,wyciągałem z paczki przekrawałem wzdłuż, a potem ciach, ciach jak kucharz szczypiorek na kawałki , ale ostatnio robiłem zaprawkę waniliową skroiłem 14 na 0,5l alk. i tak mi do głowy przyszło czy one zaprawiane są czymś z wierzchu.
: 2010-03-07, 10:21
autor: inspiracje
chyba nie są niczym zaprawiane... ale tylko chyba. nie czyszczę ich. 18 cm kroję na pół, i do litra 45° na dwa tygodnie. Potem filterek gazowy, po tygodniu delikatnie wężykiem ściągam i rozcieńczam do dwóch litrów.
: 2010-04-27, 21:55
autor: dziul