Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
PZM
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2007-02-01, 22:32
- Lokalizacja: StaraMiłosnaCity
Post
autor: PZM » 2008-12-19, 00:11
Nie polecam gotowego gotowanego mleka, dzisiaj popełniłem likier i wyszedł taki rzadki i przeciętny. Świeżo gotowane zdaje się być lepsze.
-
Rafal
- 60%
- Posty: 239
- Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
- Lokalizacja: kraina marzeń
Post
autor: Rafal » 2008-12-19, 01:24
Ja zrobiłem ajerkoniak na gotowanym słodzonym (tylko takie mialem) jest tak gęsty ze niechce wyjść z butelki
nastepnym razem część gotowanego zastąpie surowym.
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2009-01-16, 09:15
gigant pisze:witam wszystkich, wczoraj zrobiłem baileysa tylko że czerpnąłem trochę z jednego przepisu a trochę z drugiego:
-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego (ale teraz dodam 2 )
SUPER, SUPER !!!!
Rzeczywiście super, ale pozwolę sobie na kilka uwag odnośnie technologii. Zastosowałem mleko już skarmelizowane (krówka) i wszystko mieszałem bez podgrzewania w mikserze (taka nakładka do robienia koktaili owocowych). Taka jednorazowa porcja 0,7l akurat się w nim mieści. Cukier waniliowy trochę chrzęścił, trzeba by dłużej mieszać, więc do następnych porcji dodałem aromat do ciast (olejek). Zwiększyłem też ilość kakao a zmniejszyłem kawy, ale to kwestia gustu.
-
focu
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2008-09-22, 14:19
Post
autor: focu » 2009-01-16, 11:46
@cemik1 - żeby ci cukier nie chrzęścił wystarczy go rozpuścic w niewielkiej ilości wody. A zamiast olejku lepiej zrobic sobie zaprawkę: laska wanili, 200 ml 70% spirytusu i macerowac. Dodawac kilka mililitrów zaprawki na litr. O wiele lepszy efekt niż z olejkiem.
Pozdrawiam
Radek
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2009-01-16, 12:14
Jak długo trwać ma taka maceracja? Ja włożyłem 5 lasek do półlitrowej butelki i po tygodniu efekt jest taki sobie. Uprzedzając pytanie wanilia świeża, z polecanego tutaj źródła, sama pachnie intensywnie.
Cukru nie chciałem rozpuszczać w wodzie, aby nie rozrzedzać likieru. Można oczywiście wziąć mocniejszy alkohol i odpowiednią ilość wody z cukrem.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-01-16, 15:42
@cemik1
A rozkroiłeś laski i zeskrobałeś te czarne kuleczki?
Pozdrawiam
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2009-01-16, 16:05
Nie.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-01-16, 16:09
To rozkrój laski w zdłuż i na pół, potem zeskrob nożem zawartośc laski, a reszte pokrój (skórę) na drobne kawałeczki. Wtedy 7-10 dni maceracji wystarczy.
Pozdrawiam
-
cemik1
Post
autor: cemik1 » 2009-01-16, 16:27
I to wszystko wrzucić do butelki, czy też są jakieś części, które trzeba wyrzucić?
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-01-16, 16:30
Wszystko do butelki.
Pozdrawiam
-
focu
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2008-09-22, 14:19
Post
autor: focu » 2009-01-17, 12:17
@cemik1 - efekt będziesz miał szybciej jeśli utrzymasz większą temperature i będziesz tym często mieszał. Nie napisałeś jakiego spirytusu użyłeś, jeśli 95%, to obniż trochę procenty.
-
jerzy
- 60%
- Posty: 231
- Rejestracja: 2008-09-16, 18:30
Post
autor: jerzy » 2009-01-18, 21:21
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości