1. Cytrynówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-12-17, 23:19

Zapowiada się coraz ciekawiej, grzałka w szklanej obudowie... FOTKI!!! :)

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2006-12-17, 23:38

Kochani,
Felix tłumaczy się na Szczę śliwy, Felixx to mysi być chyba niagara śliwy, albo Szczę pomarańcze, w każdym razie sądząc po postach, to gościu coś chciał nam wcisnąć jakiś bałach, a szybko sie zorientował, że to grono fachowców i teraz kombinuje jak się z tego z honorem wycofać, proponuję dać mu spokój, to może i On odpuści.
pozdrawiam - inżynier

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-12-17, 23:40

inżynier pisze:Kochani,
Felix tłumaczy się na Szczę śliwy, Felixx to mysi być chyba niagara śliwy, albo Szczę pomarańcze [...]
A myślałem, że tylko ja degustuję o tej porze... :mrgreen:

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2006-12-17, 23:48

greg pisze: A myślałem, że tylko ja degustuję o tej porze... :mrgreen:
No widzisz nigdy nie jesteś sam, ja właśnie z ukochaną żoneczką sprawdzam przed Świętami pigwówkę.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Sprostowanie

Post autor: winiarek5 » 2006-12-18, 01:16

FELIXX pisze:Coś pan czuje do SZKLANEJ DAMY :!: :?:
Trochę za ciasna, pewnie nawet bardziej niż pierwiastka. Bardziej by pasowały w tym przypadku rubensowskie standarty: Szklana Bania, Szklana Berta itp.
A i tak wirtualnie zaoszczędziłem 2500 zł,-.
Szkło to szkło, może w każdej chwili pęknąć, nawet bez grzania mimo zapakowania w plastikową szafę. Łatwiej jednak znieść zamianę 900,- zł (kompletny zestaw z termometrm) niż 3000,- zł w szklaną stłuczkę (szczególnie psychicznie).
Mimo, że mamy już XXI wiek to o zdjęcia tak trudno jak za czasów kiedy negatywy robiono na szklanych płytkach (znów to szkło).

Winiarek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-12-18, 07:18

Panowie spokój proszę! nie róbcie z chłopa takiej Ryby.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Sprostowanie

Post autor: a_priv » 2006-12-18, 08:40

FELIXX pisze:........ w baniaku. Ja ustawiam 85st.C......
To ja nieśmiało zapytam: co Kolega w takim razie otrzymuje, może metanol? :? :shock:

pzdr

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-12-18, 11:16

@a_priv
powyżej temperatury wrzenia etanolu, to w zacierze długo długo nie ma nic

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2006-12-18, 17:31

@Tofi
Ale pytanie dotyczyło destylacji z temperaturą w 85°C w baniaku i było .....tendencyjne. :mrgreen:

pzdr

PS Żeby w baniaku wrzało w temperaturze 85°C, to stężenie alkoholu (w baniaku) musi być ok. 35%. (tym razem na poważnie) :|

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-12-18, 17:57

z tego co pamiętam w jego aparaturze czujnik znajduje sie na szczycie kolumny

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Re: Sprostowanie

Post autor: greg » 2006-12-18, 19:32

Ten cytat wskazuje na to, że jednak 85°C w baniaku... :?:
FELIXX pisze:Na dodatek jest możliwość ustawienia temp. max. w baniaku. Ja ustawiam 85st.C, co także zmniejsza prawdopodobieństwo pęknięcia baniaka. Dokładna temp. jest mierzona na szczycie kolumny przez bardziej dokładny termostat elektroniczny.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-12-18, 19:46

No pomyśl - jaką temperature mierzy czujnik termostatu jeżeli jest on umieszczony na szczycie kolumny? Swoją drogą Fellix wpadł przypadkiem na dobrą metodę destylacji, gdyby ktos stosował grzałkę zamiast gazu. 85°C na szczycie oznacza, że temperatura zaczeła gwałtownie wzrastać a to oznacza brak etanolu czyli należy wyłączyć aparaturę, lub w jego przypadku wymienić zacier. Interesuje mnie tylko jak wygląda ta jego aparatura, że umożliwia wymianę tego zacieru. Przy drobnych przeróbkach (a właściwie dostawce) można by było przerobić na aparaturę do destylacji ciągłej zacieru.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Re: Sprostowanie

Post autor: inżynier » 2006-12-18, 20:25

FELIXX pisze:SZKLANA DAMA podgrzewa zacier w baniaku grzałką spiralną w szklanej obudowie. Dlatego prawdopodobieństwo bęknięcia jest niewielkie. Na dodatek jest możliwość ustawienia temp. max. w baniaku. Ja ustawiam 85st.C
Tofi przeczytaj to jeszcze raz i przeanalizuj, przecież to są bzdury, tak samo jak 5l. szklany baniak z ciągłym uzupełnianiem zacieru.
Facet jest z gatuku tego co na oliwce pisał, że kolumnę zrobił z rury od świetlówki, a wypełnienie sam zwijał z miedzianego drutu. :D
Proponuję więcej się tym nie zajmować, bo szkoda miejsca na forum. :|
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-12-18, 20:59

teraz przydały by się uprawnienia moderatora do posprzątania tematu

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-12-18, 21:36

Tofi uprzedziłeś mnie bo zaczyna sie tu robić mały bałagan a temat podobno brzmi "Cytrynówka".

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości