Dębowa z beczki.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Dębowa z beczki.

Post autor: yachu4 » 2008-03-21, 18:14

Witam,
Mam pytanie:
Czy muszę siarkować beczkę przed zalaniem 48% alkoholem?
Wydaje mi się, że przy winie to normalne żeby nie zakazić, ale w przypadku alkoholu to chyba się obroni swoją mocą i czystością?

Pozdrawiam
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-03-21, 19:45

Ja posiadam dwie beczki 30l i 32l , każda od innego producenta.Jeden producent stwierdził, że wystarczy tylko zalać ciepłą wodą na 7 dni i beczka gotowa, a drugi zalewanie na 3 dni potem wymiana wody na 24 godz. i kolejna wymiana wody na 24 godz a następnie siarkowanie knotem, który dołączył do beczki.No i jeszcze wietrzenie po siarkowaniu i wtedy beczka nadaje sie do użytku.
Na moje pytanie czy do alkoholi wysokoprocentowych konieczne jest siarkowanie powiedział, że tak.
Wydaje mi się że siarkowanie napewno nie zaszkodzi...

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-04-23, 19:37 przez easy driver, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-03-22, 07:26

Beczkę mam już po płukaniu.
Zastanawia mnie to siarkowanie, bo jego celem jest niedopuszczenie do zakażenia wina, co w przypadku czystego alkoholu 48% nie powinno wystąpić.

Może chodzi tu o zabicie jakichś niepożądanych substancji występujących w drewnie?

yachu4
Ostatnio zmieniony 2008-04-23, 19:38 przez yachu4, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

zelant1
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2008-02-03, 09:45
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: zelant1 » 2008-03-22, 17:24

Jakiś czas temu kupiłem beczkę dębową, po sprawdzeniu szczelności[zalanie wodą na 12 godzin]zalałem 40% alkoholem,nie zauważyłem aby coś niedobrego działo się z beczką czy alkoholem,alkohol w takim stężeniu jest zabójczy dla bakterii,uważam że w tym przypadku siarkowanie jest zbędne.

waw
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2007-05-06, 21:06
Lokalizacja: śląsk

Post autor: waw » 2008-03-22, 18:34

Dębowe beczki do przechowywania alkoholi - chyba są wypalane w środku?. :)
dieta optymalna

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-22, 20:45

@zelant1

Sorry, że się wtrącę, ale uważam że powinieneś zalać beczkę mocniejszym niż 40% alkoholem. Pamiętaj że w pierwszych latach leżakowania (rozumiem, że chcesz trochę potrzymać w niej alkohol) tracisz nawet do 3% mocy rocznie.
Ja na Twoim miejscu użyłbym 50% - 60% alkoholu i potrzymałbym go w tej beczce z 5 lat. Jeśli myślisz o jeszcze dłuższym leżakowaniu to powinieneś użyć jeszcze mocniejszego alkoholu (nawet do 80%).

pzdr

zelant1
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2008-02-03, 09:45
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: zelant1 » 2008-03-23, 08:31

Jak najbardziej się zgadzam,gdzieś na forum już o tym czytałem,nie planuję tak długiego okresu leżakowania[5 lat] więc straty rzędu 3% nie mają większego znaczenia,chodziło mi tylko o to ,że alkohol już przy 40% nie pozwoli grzybom i bakteriom się rozwinąć.Szczerze mówiąc jeszcze nie słyszałem żeby wódka się zepsuła.Wesołych świąt.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-23, 19:02

@zelant1

Kontynując temat, mam wątpliwości.
Jeśli Kolega nie zamierza prowadzić starzenia alkoholu w dębowej beczce przez przynajmniej 5 lat, to moim zdaniem idea beczki jest nietrafiona. Ja na miejscu Kolegi w tej sytuacji użyłbym odpowiednich wiórków dębowych.

pzdr

PS Sprawa drobnoustrojów w alkoholu jest oczywista. Przy 40% nic nie ma prawa się namnażać.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-03-23, 21:04

Dziękuje za podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie odnośnie optymalnych warunków przechowywania beczki zalanej alkoholem, chodzi o temperaturę, wilgotność itp.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-03-23, 21:13

@yachu4

Zimna, ciemna piwniczka. Choć nie mam pojęcia dlaczego ciemna. :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
Pan Jasiu
50%
50%
Posty: 167
Rejestracja: 2006-04-23, 12:44
Lokalizacja: Kocioł Bałkański

Post autor: Pan Jasiu » 2008-03-23, 22:24

Zimne piwniczki ze względu na wyższą wilgotność i obiżony poziom parowania nadają się bardziej do przechowywania wina (mocniejszy alkohol nie traci w nich zbyt dużo procentów i starzeje się wolniej).
Trunki mocniejsze niż wino (np koniaki) przechowuje się w średnio zimych, a napewno cieplejszych niż winne piwnicach.

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-04-10, 18:33

Witam

Mam pytanie odnośnie leżakowania alkoholu w beczce dębowej.
Po dwudziestu dniach od zalania beczki kolorek ładny, ciut silniejszy od oryginalnej dębowej, ale w smaku trociniak.
Czy ten smaczek się ustabilizuje po jakimś czasie? Czy muszę coś kombinować?
Beczka moczyła się dwa tygodnie i co drugi dzień zmiana wody.

Może ktoś ma doświadczenie jak to się ma smakowo np. po roku / dwóch latach bytowania w beczułce?

yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

chłop
101%
101%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2008-04-10, 18:36

Ty nie bądż niecierpliwy,Ty czekaj. :lol:

Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-04-10, 18:38

Cierpliwy jestem, ale chcę wiedzieć czy nie wyjdzie mi super trociniak.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

chłop
101%
101%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2008-04-10, 18:43

Jaki tam trociniak,dobry trunek :lol:
Pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości