Strona 1 z 4

Dębowa z beczki.

: 2008-03-21, 18:14
autor: yachu4
Witam,
Mam pytanie:
Czy muszę siarkować beczkę przed zalaniem 48% alkoholem?
Wydaje mi się, że przy winie to normalne żeby nie zakazić, ale w przypadku alkoholu to chyba się obroni swoją mocą i czystością?

Pozdrawiam

: 2008-03-21, 19:45
autor: easy driver
Ja posiadam dwie beczki 30l i 32l , każda od innego producenta.Jeden producent stwierdził, że wystarczy tylko zalać ciepłą wodą na 7 dni i beczka gotowa, a drugi zalewanie na 3 dni potem wymiana wody na 24 godz. i kolejna wymiana wody na 24 godz a następnie siarkowanie knotem, który dołączył do beczki.No i jeszcze wietrzenie po siarkowaniu i wtedy beczka nadaje sie do użytku.
Na moje pytanie czy do alkoholi wysokoprocentowych konieczne jest siarkowanie powiedział, że tak.
Wydaje mi się że siarkowanie napewno nie zaszkodzi...

Pozdrawiam.

: 2008-03-22, 07:26
autor: yachu4
Beczkę mam już po płukaniu.
Zastanawia mnie to siarkowanie, bo jego celem jest niedopuszczenie do zakażenia wina, co w przypadku czystego alkoholu 48% nie powinno wystąpić.

Może chodzi tu o zabicie jakichś niepożądanych substancji występujących w drewnie?

yachu4

: 2008-03-22, 17:24
autor: zelant1
Jakiś czas temu kupiłem beczkę dębową, po sprawdzeniu szczelności[zalanie wodą na 12 godzin]zalałem 40% alkoholem,nie zauważyłem aby coś niedobrego działo się z beczką czy alkoholem,alkohol w takim stężeniu jest zabójczy dla bakterii,uważam że w tym przypadku siarkowanie jest zbędne.

: 2008-03-22, 18:34
autor: waw
Dębowe beczki do przechowywania alkoholi - chyba są wypalane w środku?. :)

: 2008-03-22, 20:45
autor: a_priv
@zelant1

Sorry, że się wtrącę, ale uważam że powinieneś zalać beczkę mocniejszym niż 40% alkoholem. Pamiętaj że w pierwszych latach leżakowania (rozumiem, że chcesz trochę potrzymać w niej alkohol) tracisz nawet do 3% mocy rocznie.
Ja na Twoim miejscu użyłbym 50% - 60% alkoholu i potrzymałbym go w tej beczce z 5 lat. Jeśli myślisz o jeszcze dłuższym leżakowaniu to powinieneś użyć jeszcze mocniejszego alkoholu (nawet do 80%).

pzdr

: 2008-03-23, 08:31
autor: zelant1
Jak najbardziej się zgadzam,gdzieś na forum już o tym czytałem,nie planuję tak długiego okresu leżakowania[5 lat] więc straty rzędu 3% nie mają większego znaczenia,chodziło mi tylko o to ,że alkohol już przy 40% nie pozwoli grzybom i bakteriom się rozwinąć.Szczerze mówiąc jeszcze nie słyszałem żeby wódka się zepsuła.Wesołych świąt.

: 2008-03-23, 19:02
autor: a_priv
@zelant1

Kontynując temat, mam wątpliwości.
Jeśli Kolega nie zamierza prowadzić starzenia alkoholu w dębowej beczce przez przynajmniej 5 lat, to moim zdaniem idea beczki jest nietrafiona. Ja na miejscu Kolegi w tej sytuacji użyłbym odpowiednich wiórków dębowych.

pzdr

PS Sprawa drobnoustrojów w alkoholu jest oczywista. Przy 40% nic nie ma prawa się namnażać.

: 2008-03-23, 21:04
autor: yachu4
Dziękuje za podpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie odnośnie optymalnych warunków przechowywania beczki zalanej alkoholem, chodzi o temperaturę, wilgotność itp.

: 2008-03-23, 21:13
autor: a_priv
@yachu4

Zimna, ciemna piwniczka. Choć nie mam pojęcia dlaczego ciemna. :wink:

pzdr

: 2008-03-23, 22:24
autor: Pan Jasiu
Zimne piwniczki ze względu na wyższą wilgotność i obiżony poziom parowania nadają się bardziej do przechowywania wina (mocniejszy alkohol nie traci w nich zbyt dużo procentów i starzeje się wolniej).
Trunki mocniejsze niż wino (np koniaki) przechowuje się w średnio zimych, a napewno cieplejszych niż winne piwnicach.

: 2008-04-10, 18:33
autor: yachu4
Witam

Mam pytanie odnośnie leżakowania alkoholu w beczce dębowej.
Po dwudziestu dniach od zalania beczki kolorek ładny, ciut silniejszy od oryginalnej dębowej, ale w smaku trociniak.
Czy ten smaczek się ustabilizuje po jakimś czasie? Czy muszę coś kombinować?
Beczka moczyła się dwa tygodnie i co drugi dzień zmiana wody.

Może ktoś ma doświadczenie jak to się ma smakowo np. po roku / dwóch latach bytowania w beczułce?

yachu4

: 2008-04-10, 18:36
autor: chłop
Ty nie bądż niecierpliwy,Ty czekaj. :lol:

: 2008-04-10, 18:38
autor: yachu4
Cierpliwy jestem, ale chcę wiedzieć czy nie wyjdzie mi super trociniak.

: 2008-04-10, 18:43
autor: chłop
Jaki tam trociniak,dobry trunek :lol:
Pozdrawiam serdecznie