Miód pitny
Hmm. odkopuję, bo jakaś monotematyczność się wkradła.
Więc.. Z tego co mi wiadomo w tym roku mój znajomy zdejmuje po 20kg z ula i nie zamierzam próżnować.
Czwarty sezon będę sycił choć za pierwszym razem nie syciłem,ale był to na szczęście trójniaczek porzeczkowy i jakoś sie wypiło...
Ok, zacznijmy..
Miód w tym roku muszę przyznać mam na zapasie zacny, gdyż mam 10L miodku pozimowego bez dokarmiania cukrem... Za czym idzie mocno esencjonalny materiał na pitniaka.
Zeszłoroczny sezon był porażką na całej linii gdyż zacząłem czarować z ciekawości... Dwójniak niestety mi stanął bo go zaniedbałem i przy 18BLG stoi do dziś i się pięknie wyklarował, więc planuję przerobić go na zacny krupnik kiedy tylko puszczę w rury najbliższy nastaw, trójniaczek znów przechmieliłem anką i nadaje sie jedynie do kupażowania z przyszłymi dokonaniami:/..
Więc... Ten rok jest rokiem miodów i nie ulega wątpliwości, że nie tylko ja będę sycił w tym roku..
Do tej pory robiłem na bayanusach, BCS 103, i biowinowej maladze, w tym roku spróbuję chyba znów BCS 103.. Co do tego szczepu to prawdopodobnie(z tego co powiedział mi ich wyłączny dystrybutor na Polskę" Springer Oenologie " ) że te drożdze dostarcza do Apisu i mazurskich..
Czas ruszyć i nie gadać głupot. Przy okazji dam jakiś makelog.
PZDR
Więc.. Z tego co mi wiadomo w tym roku mój znajomy zdejmuje po 20kg z ula i nie zamierzam próżnować.
Czwarty sezon będę sycił choć za pierwszym razem nie syciłem,ale był to na szczęście trójniaczek porzeczkowy i jakoś sie wypiło...
Ok, zacznijmy..
Miód w tym roku muszę przyznać mam na zapasie zacny, gdyż mam 10L miodku pozimowego bez dokarmiania cukrem... Za czym idzie mocno esencjonalny materiał na pitniaka.
Zeszłoroczny sezon był porażką na całej linii gdyż zacząłem czarować z ciekawości... Dwójniak niestety mi stanął bo go zaniedbałem i przy 18BLG stoi do dziś i się pięknie wyklarował, więc planuję przerobić go na zacny krupnik kiedy tylko puszczę w rury najbliższy nastaw, trójniaczek znów przechmieliłem anką i nadaje sie jedynie do kupażowania z przyszłymi dokonaniami:/..
Więc... Ten rok jest rokiem miodów i nie ulega wątpliwości, że nie tylko ja będę sycił w tym roku..
Do tej pory robiłem na bayanusach, BCS 103, i biowinowej maladze, w tym roku spróbuję chyba znów BCS 103.. Co do tego szczepu to prawdopodobnie(z tego co powiedział mi ich wyłączny dystrybutor na Polskę" Springer Oenologie " ) że te drożdze dostarcza do Apisu i mazurskich..
Czas ruszyć i nie gadać głupot. Przy okazji dam jakiś makelog.
PZDR
XXX
Czy ktoś kiedyś trzymał wyklarowany miód pitny w beczce dębowej? Jestem ciekaw co to by wyszło. Potrzymać taki miodzik minimum 2 lata. A później zalać czymś mocnym. Smak byłby chyba rewelacyjny. Czy ktoś miał jakieś doświadczanie w tej dziedzinie.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.
Ja mam teraz beczułkę z dębu francuskiego 16L wypełnioną "miodulą" własnej produkcji. Co prawda nie jest to czysty fermentowany miód pitny, ale alkohol z miodem i efekty są zacne.
Ciężko jest tu dawać komuś jakieś zalecenia, ponieważ wszystko zależy od surowców, a w szczególności od beczki do jakiej będziesz lał trunek.
Ciężko jest tu dawać komuś jakieś zalecenia, ponieważ wszystko zależy od surowców, a w szczególności od beczki do jakiej będziesz lał trunek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.
No to po kolei:elofura pisze:Czy ktoś kiedyś trzymał ....
Zapomnij o tym, mając taką świetną beczkę. Zalej ją porządnym destylatem a będziesz się cieszył zajefajnym produktem końcowym.
Po kilku zalaniach możesz pomyśleć o miodzie.
W tym akurat przypadku wszystko jest jasneMr.R pisze:Ciężko jest tu dawać komuś jakieś zalecenia...
Trzeba trochę czytać.
Jeżeli piszesz o trójniaku to minimum rok od nastawienia.elofura pisze:Po jakim czasie od nastawienia można zalać beczkę?
Sam dobrze wiesz co się osadza na dnie naczynia w trakcie dojrzewania miodu.
czytam nie pytam
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości