Miętówka i inne destylaty ziołowe

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-04-14, 22:24

witam dwa dni temu kupiłem czarny bez suszony i suszony głóg,wsypałem do jednej butelki 0,5 l. 45* jedna łyżkę czarnego bzu a do drugiej łyżkę głogu,dziś bez puścił piękny kolorek lecz nie wiem jak długo trzeba to tak trzymać i czy dałem dobre proporcje :?:

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-05-03, 14:03

wczoraj zebrałem troszkę mięty i zalałem nie 50 lecz 96%,po 24h.kolor przepiękny klarowna głęboka zieleń i muszę już odlać ponieważ zaczynają brązowieć liście i da to nieładny kolorek,
polecam ładny zapach,dobry smak,śliczny kolorek
pozdrawiam

Awatar użytkownika
dawid7
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-04-17, 17:44
Lokalizacja: warszawa

Post autor: dawid7 » 2011-05-03, 20:08

ale ile to będzie miało? Nie za mocne? A może jakoś cieńczyć?
Prawdziwy przyjaciel nie zna ograniczeń on wie tylko że mają je inni.
Prawdziwa dziewczyna nie tylko ma piękne ciało ale piękniejszą od niego duszę.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-05-03, 21:12

manfred pisze:..........kolor przepiękny klarowna głęboka zieleń i muszę już odlać ponieważ zaczynają brązowieć liście i da to nieładny kolorek,
............
Tak się składa że tego kolorku nie uda się Koledze długo utrzymać, zbrązowieje, a raczej z żółknie, jak te liście.
A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-05-03, 21:20

zbynekkk pisze: A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?
Trzymać w czarnej butelce.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-05-03, 21:24

Nie da rady, przynajmniej z absyntem mi to nie wyszło. Po pół roku zżółkł. Trzymałem go w porcelanie. Albo czymś co na nią wyglądało. :D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-03, 21:45

Gdzieś na forum , ale nie wiem gdzie wkleiłem link do stronki holenderskiej , była o destylacji , przyprawach , nalewkach itd , tam do każdego przepisu na nalewkę , był dodatek gliceryny , jak będę miał chwilkę to poszukam tej strony , ale może właśnie gliceryna ma utrwalać smak , zapach czy kolor :nie_wiem
Już mam , trzeba kliknąć z lewej na likiery
http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-05-04, 06:12

manfred pisze:wczoraj zebrałem troszkę mięty i zalałem nie 50 lecz 96%,
Macerację suchych ziół najlepiej jest przeprowadzać w 70%, następuje wtedy najlepsza ekstrakcja aromatów. Kiedyś widziałem nawet warszawski spirytus rektyfikowany 70% zamiast zielonej miał niebieską etykietę. Nalewy na świeże 75-80%.


zbynekk pisze:Nie da rady, przynajmniej z absyntem mi to nie wyszło. Po pół roku zżółkł. Trzymałem go w porcelanie. Albo czymś co na nią wyglądało. :D
Absynt leżakuje się w glinie w celu koloryzacji i przyspieszenia starzenia.


-----
osobiście uważam, że nie da się utrzymać w żaden sposób naturalnego zielonego zabarwienia(chlorofilu) gdyż utlenia się i nawet gliceryna nie pomoże.. Glicerynę używa się chyba bardziej dla uzyskania aksamitności napitku:)

POZDRAWIAM!!

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-05-04, 12:26

Tak się składa że tego kolorku nie uda się Koledze długo utrzymać, zbrązowieje, a raczej z żółknie, jak te liście.
A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?[/quote]

minister zdrowia przestrzega aby nie dopuścić do zmiany koloru oraz jej właściwości zdrowotnych-miętę należy spożyć "świeżą" :wink:

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-05-11, 19:47

Po rozcieńczeniu tak mocnego maceratu nalewka może zrobić się"mleczna"
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
manfred
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
Lokalizacja: częstochowa

Post autor: manfred » 2011-05-11, 21:42

raczej na pewno zrobi się mętna,wygląda jak sok z kiwi ale smakuję tak samo(a minister przestrzegał :wink: )
pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-29, 23:59

Koledzy to jaki % najlepszy do świeżej mięty, tak by się gorzka nie zrobiła. Starsza pani która robi najlepsze powidła z moich sąsiadów i ogórki małosolne które są twarde cały rok, a co najważniejsze, cały rok małosolne :slinka , twierdzi, że jak kiedyś robiła zawsze lała 40% i była pyszna, bez tej goryczy, mi się utarło, że 45-60% najlepiej wyciąga.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-05-30, 20:02

Ja bym posłuchał Starszej Pani, a tak przy okazji wyciągnął przepis na te małosolne przez cały rok. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-30, 22:34

Zbynekkk chętnie bym się podzielił przepisem, ale nie potrafię go wyciągnąć, ogóreczki i owszem , a przepisy, jak to ona mówi, są dla emerytek co mają dużo czasu. Ktoś kiedyś mówił , że ona pasteryzuje małosolne, ale ja nie wiem, bo sam nigdy nie robiłem.

Pako
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-01-28, 18:20
Lokalizacja: KALISZ

Post autor: Pako » 2011-06-12, 20:24

Przepis na dobrą miętówkę to do gara przy drugim gotowaniu naładować mięty z ogrodu i wychodzi biały spirytus miętowy ,a po rozcieńczeniu miętówka ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 31 gości