Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
manfred
- 50%
- Posty: 115
- Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
- Lokalizacja: częstochowa
Post
autor: manfred » 2011-04-14, 22:24
witam dwa dni temu kupiłem czarny bez suszony i suszony głóg,wsypałem do jednej butelki 0,5 l. 45* jedna łyżkę czarnego bzu a do drugiej łyżkę głogu,dziś bez puścił piękny kolorek lecz nie wiem jak długo trzeba to tak trzymać i czy dałem dobre proporcje
-
manfred
- 50%
- Posty: 115
- Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
- Lokalizacja: częstochowa
Post
autor: manfred » 2011-05-03, 14:03
wczoraj zebrałem troszkę mięty i zalałem nie 50 lecz 96%,po 24h.kolor przepiękny klarowna głęboka zieleń i muszę już odlać ponieważ zaczynają brązowieć liście i da to nieładny kolorek,
polecam ładny zapach,dobry smak,śliczny kolorek
pozdrawiam
-
dawid7
- 10%
- Posty: 12
- Rejestracja: 2011-04-17, 17:44
- Lokalizacja: warszawa
Post
autor: dawid7 » 2011-05-03, 20:08
ale ile to będzie miało? Nie za mocne? A może jakoś cieńczyć?
Prawdziwy przyjaciel nie zna ograniczeń on wie tylko że mają je inni.
Prawdziwa dziewczyna nie tylko ma piękne ciało ale piękniejszą od niego duszę.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2011-05-03, 21:12
manfred pisze:..........kolor przepiękny klarowna głęboka zieleń i muszę już odlać ponieważ zaczynają brązowieć liście i da to nieładny kolorek,
............
Tak się składa że tego kolorku nie uda się Koledze długo utrzymać, zbrązowieje, a raczej z żółknie, jak te liście.
A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
JanK
- 80%
- Posty: 447
- Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
- Lokalizacja: Z polecenia.
Post
autor: JanK » 2011-05-03, 21:20
zbynekkk pisze: A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?
Trzymać w czarnej butelce.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2011-05-03, 21:24
Nie da rady, przynajmniej z absyntem mi to nie wyszło. Po pół roku zżółkł. Trzymałem go w porcelanie. Albo czymś co na nią wyglądało.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-05-03, 21:45
Gdzieś na forum , ale nie wiem gdzie wkleiłem link do stronki holenderskiej , była o destylacji , przyprawach , nalewkach itd , tam do każdego przepisu na nalewkę , był dodatek gliceryny , jak będę miał chwilkę to poszukam tej strony , ale może właśnie gliceryna ma utrwalać smak , zapach czy kolor
Już mam , trzeba kliknąć z lewej na likiery
http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns
-
zwyczajny
- 101%
- Posty: 778
- Rejestracja: 2011-04-05, 07:59
Post
autor: zwyczajny » 2011-05-04, 06:12
manfred pisze:wczoraj zebrałem troszkę mięty i zalałem nie 50 lecz 96%,
Macerację suchych ziół najlepiej jest przeprowadzać w 70%, następuje wtedy najlepsza ekstrakcja aromatów. Kiedyś widziałem nawet warszawski spirytus rektyfikowany 70% zamiast zielonej miał niebieską etykietę. Nalewy na świeże 75-80%.
zbynekk pisze:Nie da rady, przynajmniej z absyntem mi to nie wyszło. Po pół roku zżółkł. Trzymałem go w porcelanie. Albo czymś co na nią wyglądało.
Absynt leżakuje się w glinie w celu koloryzacji i przyspieszenia starzenia.
-----
osobiście uważam, że nie da się utrzymać w żaden sposób naturalnego zielonego zabarwienia(chlorofilu) gdyż utlenia się i nawet gliceryna nie pomoże.. Glicerynę używa się chyba bardziej dla uzyskania aksamitności napitku:)
POZDRAWIAM!!
-
manfred
- 50%
- Posty: 115
- Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
- Lokalizacja: częstochowa
Post
autor: manfred » 2011-05-04, 12:26
Tak się składa że tego kolorku nie uda się Koledze długo utrzymać, zbrązowieje, a raczej z żółknie, jak te liście.
A może ktoś ma patent, jak ten kolor utrwalić?[/quote]
minister zdrowia przestrzega aby nie dopuścić do zmiany koloru oraz jej właściwości zdrowotnych-miętę należy spożyć "świeżą"
-
juru
- 50%
- Posty: 155
- Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
- Lokalizacja: z tamtąd
Post
autor: juru » 2011-05-11, 19:47
Po rozcieńczeniu tak mocnego maceratu nalewka może zrobić się"mleczna"
juru
de gustibus non est disputandum
-
manfred
- 50%
- Posty: 115
- Rejestracja: 2010-11-07, 09:16
- Lokalizacja: częstochowa
Post
autor: manfred » 2011-05-11, 21:42
raczej na pewno zrobi się mętna,wygląda jak sok z kiwi ale smakuję tak samo(a minister przestrzegał
)
pozdrawiam
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-05-29, 23:59
Koledzy to jaki % najlepszy do świeżej mięty, tak by się gorzka nie zrobiła. Starsza pani która robi najlepsze powidła z moich sąsiadów i ogórki małosolne które są twarde cały rok, a co najważniejsze, cały rok małosolne
, twierdzi, że jak kiedyś robiła zawsze lała 40% i była pyszna, bez tej goryczy, mi się utarło, że 45-60% najlepiej wyciąga.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2011-05-30, 20:02
Ja bym posłuchał Starszej Pani, a tak przy okazji wyciągnął przepis na te małosolne przez cały rok.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2011-05-30, 22:34
Zbynekkk chętnie bym się podzielił przepisem, ale nie potrafię go wyciągnąć, ogóreczki i owszem , a przepisy, jak to ona mówi, są dla emerytek co mają dużo czasu. Ktoś kiedyś mówił , że ona pasteryzuje małosolne, ale ja nie wiem, bo sam nigdy nie robiłem.
-
Pako
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2009-01-28, 18:20
- Lokalizacja: KALISZ
Post
autor: Pako » 2011-06-12, 20:24
Przepis na dobrą miętówkę to do gara przy drugim gotowaniu naładować mięty z ogrodu i wychodzi biały spirytus miętowy ,a po rozcieńczeniu miętówka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 31 gości