Marco Polo czyli wariacje anyżowe...

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Marco Polo czyli wariacje anyżowe...

Post autor: kitaferia » 2008-06-08, 20:01

Zamieszczam przeze mnie zmodyfikowany przepis na trunek pod nazwą Marco Polo, trunek na pograniczu likieru ze względu za zawartośc cukru.

Oto marco Polo: 350 ml 95% destylatu, 350 ml wody, 250 g cukru (oczywiście w posatci syropu przyrządzanego z wodą), 10g kwiatów hibiskusa (nie herbatka, tylko suszone kwiaty), 3g anyżu gwiaździstego, 1/3 laski wanilii, cymamon laska 3g, skórka 1/3 cytryny - zastąpiłem tym razem sokiem limonki w ilości 20 ml.

Sporządzic syrop cukrowy z obrobina soku z limonki, zalać składniki destylatem i wystudzonym syropem cukrowym. 2 tygodnie stoi tak, filtracja i degustacja.

Dla tych co lubia anyż i słodycz miód w gębie.

Na zdrowie :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1599
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-08, 21:42

Witam - czerwony kolor :P :P zawsze wzbudzał we mnie "dziki apetyt" :mrgreen: :mrgreen:
smaczne to " fotko" :P

pozdrawiam 98%

Awatar użytkownika
szymek75-90
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2007-10-10, 19:41
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: szymek75-90 » 2008-06-09, 13:55

Witam

A te kwiatki hibiskusa to gdzie można dostać? W aptece?

Hootnik
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-06-02, 15:31
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hootnik » 2008-06-09, 14:36

ja widziałem je w marcpolu jako normalna przyprawa

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-09, 19:06

@szymek75-90

Kupiłem w zielarskim sklepie za 3zł 50g. Tylko to ma być suszony kwiat, nie herbatka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szymek75-90
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2007-10-10, 19:41
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: szymek75-90 » 2008-06-09, 19:28

Aha ok dzięki :wink:

Awatar użytkownika
beznicki
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2007-02-20, 22:03
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: beznicki » 2008-06-09, 21:39

Kolega mi przywiózł kilogram hibiskusa z Egiptu. kosztuje to tam w przeliczeniu ponizej 10 zł
Życie jest zbyt krótkie by pić kiepskie trunki

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-06-10, 14:15

Kwiatki jak kwiatki, ale gdzie ten anyz dostac? :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-10, 17:58

Anyż gwaiździsty (badian) kiedyś kupowałem też w zielarskim sklepie, teraz od sprawdzonego sprzedawcy na allegro: http://www.allegro.pl/item375374687_any ... rzed_.html

Polecam tez laski wanilii i cymanom kora od tego sprzedawcy i inne zioła i przyprawy. Obsługa na światowym poziomie, wystarczy spojrzeć na komentarze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-06-11, 01:35

Dzieki, dobrze wiedziec i znac zaufane zrodelko :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2008-07-24, 21:28

Panowie potwierdzam, zioła od tego gościa są rewelacyjne(i nie jest to moja rodzina), likierek wyszedł rewelacyjny. Na początek zrobiłem 4 litry, ale teraz już się robi nowa tura około 30 litrów, zima jest długa czy to mi wystarczy?. No i jeszcze zlot, trzeba będzie coś zabrać, do degustacji, a niech tam dorobię jeszcze 30 literków!!

AL
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2008-07-25, 01:10

Widzę, że nie tylko ja u niego kupuję :)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-07-27, 17:10

Cieszę się, że likier smakuje.

A przyprawy od uzytkownika "skworcu" z allegro polecam ponownie (też nie moja rodzina :) )
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1049
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2010-06-29, 16:22

Trunek spoko jednak ja go troszeczkę przekształciłem. Według mnie wyszedł za słodki, odjąłem z 250g do 120g, zmniejszyłem anyż do 2g a co do kwiatków hibiskusa zwiększyłem je do 12g :D Wchodzi aż się uszy trzęsą i w głowie szumi, ta słodycz nie jest taka muląca i można tego wypić znacznie więcej. Pozdro :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 594
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-06-29, 22:11

Cześć :)
Czorny jakaś telepatia, ja tez wczoraj nastawiłem ta nalewkę :)
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości