Strona 1 z 2

Marco Polo czyli wariacje anyżowe...

: 2008-06-08, 20:01
autor: kitaferia
Zamieszczam przeze mnie zmodyfikowany przepis na trunek pod nazwą Marco Polo, trunek na pograniczu likieru ze względu za zawartośc cukru.

Oto marco Polo: 350 ml 95% destylatu, 350 ml wody, 250 g cukru (oczywiście w posatci syropu przyrządzanego z wodą), 10g kwiatów hibiskusa (nie herbatka, tylko suszone kwiaty), 3g anyżu gwiaździstego, 1/3 laski wanilii, cymamon laska 3g, skórka 1/3 cytryny - zastąpiłem tym razem sokiem limonki w ilości 20 ml.

Sporządzic syrop cukrowy z obrobina soku z limonki, zalać składniki destylatem i wystudzonym syropem cukrowym. 2 tygodnie stoi tak, filtracja i degustacja.

Dla tych co lubia anyż i słodycz miód w gębie.

Na zdrowie :)

: 2008-06-08, 21:42
autor: 98%
Witam - czerwony kolor :P :P zawsze wzbudzał we mnie "dziki apetyt" :mrgreen: :mrgreen:
smaczne to " fotko" :P

pozdrawiam 98%

: 2008-06-09, 13:55
autor: szymek75-90
Witam

A te kwiatki hibiskusa to gdzie można dostać? W aptece?

: 2008-06-09, 14:36
autor: Hootnik
ja widziałem je w marcpolu jako normalna przyprawa

: 2008-06-09, 19:06
autor: kitaferia
@szymek75-90

Kupiłem w zielarskim sklepie za 3zł 50g. Tylko to ma być suszony kwiat, nie herbatka.

: 2008-06-09, 19:28
autor: szymek75-90
Aha ok dzięki :wink:

: 2008-06-09, 21:39
autor: beznicki
Kolega mi przywiózł kilogram hibiskusa z Egiptu. kosztuje to tam w przeliczeniu ponizej 10 zł

: 2008-06-10, 14:15
autor: artgsm
Kwiatki jak kwiatki, ale gdzie ten anyz dostac? :wink:

: 2008-06-10, 17:58
autor: kitaferia
Anyż gwaiździsty (badian) kiedyś kupowałem też w zielarskim sklepie, teraz od sprawdzonego sprzedawcy na allegro: http://www.allegro.pl/item375374687_any ... rzed_.html

Polecam tez laski wanilii i cymanom kora od tego sprzedawcy i inne zioła i przyprawy. Obsługa na światowym poziomie, wystarczy spojrzeć na komentarze.

: 2008-06-11, 01:35
autor: artgsm
Dzieki, dobrze wiedziec i znac zaufane zrodelko :wink:

: 2008-07-24, 21:28
autor: RomKo
Panowie potwierdzam, zioła od tego gościa są rewelacyjne(i nie jest to moja rodzina), likierek wyszedł rewelacyjny. Na początek zrobiłem 4 litry, ale teraz już się robi nowa tura około 30 litrów, zima jest długa czy to mi wystarczy?. No i jeszcze zlot, trzeba będzie coś zabrać, do degustacji, a niech tam dorobię jeszcze 30 literków!!

: 2008-07-25, 01:10
autor: AL
Widzę, że nie tylko ja u niego kupuję :)

: 2008-07-27, 17:10
autor: kitaferia
Cieszę się, że likier smakuje.

A przyprawy od uzytkownika "skworcu" z allegro polecam ponownie (też nie moja rodzina :) )

: 2010-06-29, 16:22
autor: czornulek
Trunek spoko jednak ja go troszeczkę przekształciłem. Według mnie wyszedł za słodki, odjąłem z 250g do 120g, zmniejszyłem anyż do 2g a co do kwiatków hibiskusa zwiększyłem je do 12g :D Wchodzi aż się uszy trzęsą i w głowie szumi, ta słodycz nie jest taka muląca i można tego wypić znacznie więcej. Pozdro :mrgreen:

: 2010-06-29, 22:11
autor: bielok
Cześć :)
Czorny jakaś telepatia, ja tez wczoraj nastawiłem ta nalewkę :)