Porterówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
yachu4
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2007-07-24, 01:51

Post autor: yachu4 » 2008-07-01, 23:51

@Ostoja, Kitaferia

Miałem obawy, co do wanilii, z powodu takiego, że mnie, ktoś kiedyś uraczył wódką waniliową, którą czułem w mieszkaniu jeszcze przez trzy dni.
Zaryzykowałem i zrobiłem NF według przepisu, który podałem i nie żałuję, wanilia pięknie się rozkłada w nalewie i komponuje z goździkami, bardziej uwydatnia się smak cytryn i czegoś bliżej nie określonego (kazeina?).
Robię też cytrynówkę i myślę, że bez goździków i wanilii smak byłby bardzo zbliżony


Wiadomo eksperymentować trzeba żeby szukać swoich smaków.
Kolego Ostoja, jeżeli lubisz nalewki bardziej słodkie to będzie OK., że dałeś więcej cukru, bo ja mam zamiar następnym razem zmniejszyć dawkę do 70 dkg.

Pozdrawiam
yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-07-02, 09:40

@Ostoja

Ja do przpisów z netu podchodze z dystansem, wole juz sprawdzone dostać od kogoś.

Jakie mleka użył Kolega do NF?

@yachu4

Wiesz mi wanilia nie we wsztkich połączenaich smakuje, ale gustach i odczuciach smakowych się nie dyskutuje.
Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-07-02, 11:36

Osobiście do NF używam świeżego mleka prosto od krowy (nie oddzielana śmietana).
Dodatek wanilii w lasce jest już sprawdzony przez wiele osób. O goździkach nie słyszałem, ale różne świństwa ludzie do nalewek wrzucają ;)
Zapraszam na forum Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, tam sprawdzonych przepisów na nalewki w bród.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2008-07-02, 11:59

Wes pisze: Dodatek wanilii w lasce jest już sprawdzony przez wiele osób.
no i u mnie w domu nie znalazł zwolenników, żona stwierdziła, że zbyt intensywne.
Ilość trzeba więc dobrać do indywidualnych gustów.
pozdrawiam - inżynier

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-07-02, 12:26

Wanilia nie może być na pierwszym planie, tylko w tle.
Na zestaw 8+8+8+8 użyłem 2 laski.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-07-02, 12:31

Witam.
Kolego @Kitaferia jestem zwolennikiem używania mleka pełnego i takie używam. Również dałem je do NF. Mleko dostajemy z mleczarni w Kościanie. Chwalę sobie tę mleczarnie i zaopatruję się w różne przetwory z tej mleczarni od 33 lat kiedy to zamieszkałem w swojej ostoi. Jakoś jeszcze żyję, tzn potwierdza się, że przetwory są dobre :D .
Serdecznie pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-07-02, 12:35

@Ostoja

Chodziło mi czy użyłes prosto od krowy jak Kolega Wes, czy z woreczka, czy z kartonu, czy przetwarzane jakoś?
Pełne mleko to takie co ma 3.2 % tłuszczu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-07-02, 12:58

No cóż, już nie ma tu krów, tęsknię za takim mlekiem. Mam tu znajomego, który utworzył skansen taki prawdziwy, gdzie czas zatrzymał się przed II wojną i są tam chaty kryte strzechą. Są też krowy takie prawdziwe. Czasem wezmę mleko takie prosto od krowy. Robi on również masło w maselnicach. Mniam, mniam z pajdą chleba upieczonego u niego w piecu chlebowym smakuje wyśmienicie. Te mleko pełne z mleczarni ma 3,2% tłuszczu, tzn już jest odciągane.
U kolegi mleko od krowy ma więcej tłuszczu. Przy okazji muszę zapytać. Zsiadłe mleko prosto od krowy, to można krajać. Pozdrawiam Ostoja

[ Dodano: 2008-07-02, 13:00 ]
Miało być przy okazji muszę zapytać jakie Kolega używa mleko :?:

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Post autor: gonzo » 2008-07-02, 14:24

kitaferia pisze:W podstawowym przepisie nie ma wanilii (bo po co łamać smak), nie mówiąc już o wiórkach kokosowych??!! To jakaś pomyłka chyba.................
@kitaferia
Pomyłką to jest wydawanie osądów nie spróbowawszy, nie widziawaszy.Co to za przyjemność walić ciągle w żyłę czyściochę.Gdyby wcześniej ludzie nie eksperymentowali do dziś Byś nie wiedział o malinówce, porterówce,cytrynówce i wielu innych trunkach.
Nie robi się tego w ilościach przemysłowych, że jak nie wyjdzie to żadna przyjemność pić półgębkiem i się męczyć bo szkoda wylać.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-07-02, 23:59

Ostoja pisze:Zmodyfikowałem ją po przejrzeniu stron internetowych dając więcej cukru.
Ja teraz postąpiłbym odwrotnie. Cukier z przepisu zmniejszyłbym o 25-50%.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-07-03, 08:19

Witam :D .
Dziękuję za podpowiedź koledze. No cóż człowiek uczy się na błędach całe życie. Następnym razem zrobię bez wanilii oraz dam cukru 70 dkg. Likier ten słodziłem w tak dużej ilości cukru, po obejrzeniu w necie wypowiedzi kobiet, które preferują słodkie likiery. Moją małżonka lubi też taki więcej słodki. życzę koledze @Citizen Kane wiele dobrego. Pozdrawiam Ostoja :D

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-07-04, 23:18

@KARMEL
Można założyć ze wszyscy z nas byli na jakimś weselu. Jeśli jest ktoś na tym forum kto nie był na weselu to jest to rodzynek.
W miarę możliwości, przytomny udział w weselu pozwala na poczynienie bardzo wielu cennych, życiowych obserwacji.
Wyspiańskiemu, który uczestniczył w weselu kolegi, na fali modnego bratania się inteligencji z chłopstwem, zawdzięczamy wiele cennych obserwacji i wynikających z nich "prawd" życiowych.
Często, między okresami spiętrzenia prac polowych mam dużo wolnego czasu. Zamiast konsekwentnie zająć sie konstrukcją kolumny z KO wychodzę na podwórko w nocy i obserwuję Wszechświat (jak sołtys światło na drodze zgasi).
Kolumnę z KO i tak kiedyś w końcu zrobię ale fakt obserwacji Kosmosu (nawet gołym okiem) jest dla mnie bardziej intrygujący niż pospawanie paru kawałków elementów ze stali KO.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-07-06, 18:22

onek_uk pisze:....mysle ze tutaj powinni interweniowac moderatorzy a zwlaszcza admin,za pare tygodni trzeba bedzie sie niezle napocic i naprawde poczytac wiele postow zeby znalesc np.przepis na "nalewke farmaceutów"....
Ja tam przy czytaniu się nie pocę, jeśli juz to od gorąca a nie od czytania ;) :D
Przy okazji czytania i szukania można trochę wiedzy "łyknąć", znaleźć coś przydatnego lub ciekawego. Poza tym działa dobrze wyszukiwarka, wystarczy wpisać hasło "nalewka farmaceutów" lub "NF" i po sprawie.

Miłego czytania i szukania bez pocenia.
Pozdrawiam

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-07-07, 23:44

@winiarek5:

:D skoro ty jestes wiekszoscia no to brawo ,a jak myslisz dlaczego wciaz powtarzaja sie proste pytania ? wlasnie dlatego ze nie ma pozadku

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-07-08, 00:25

onek_uk pisze:...dlaczego wciaz powtarzaja sie proste pytania?
Proste pytania pojawiają się i powtarzają wciąż z:
- lenistwa
- niecierpliwości i braku chęci do czytania
- niechęci do korzystania z wyszukiwarki
:D

Pozdrawiam

Winiarek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości