Strona 1 z 16

Porterówka

: 2008-06-15, 15:09
autor: Ostoja
Witam :D .

Podaję przepis na porterówkę, którą robię.
Przepis na dwa litry porterówki:
Dwie butelki o pojemności 0,33l litra porteru Żywiec.
Butelka 0,5 litra piwa Heban, względnie Porteris.
Trzy czwarte szklanki cukru.
Dwa małe opakowania po 16 gr.cukru waniliowego.
Spirytus o mocy 95% w ilości 0,8 litra (jak ktoś chce mocniejszą porterówkę to może być 1 litr).

Piwo wlewamy do garnka z nierdzewki i powoli podgrzewamy(nie gotować !).
Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Po rozpuszczeniu cukru i cukru waniliowego odstawiamy garnek do ostygnięcia. Potem powoli wlewamy spirytus. Z garnka wlewamy do butelek, albo pojemnika szklanego np. gąsiora.
Porterówka jest najlepsza po minimum tygodnia. Trzeba uważać przy spożywaniu, bo wchodzi w nogi :D .
Proszę kolegów o przepisy na porterówkę.
_________________
Pozdrawia Ostoja :D

: 2008-06-15, 15:44
autor: destylatek
Ładny zapas kolega ma tego "sake" :D
Może jakiś przepis czego ile na takie winko (zacier) ryżowe?
Ile kolega czeka od założenia do momentu destylacji?

: 2008-06-15, 16:00
autor: Ostoja
To prawda ładny zapasik tego winka. Na temat wina ryżowego-rodzynkowego napisze w nowym temacie w dziale Zacier i okolice. Może wieczorem jak wrócę z zakupów :D Pozdrawiam Ostoja :D

[ Dodano: 2008-06-15, 16:03 ]
Zapomniałem napisać, że Balling zerowy jest po 14 dniach, wino nadaje sie po tym do destylacji. :D

: 2008-06-23, 19:10
autor: onek_uk
@Ostoja
Poniewaz mieszkam w kraju :roll: gdzie portera takiego jakiego proponujesz(ZYWIEC) nie ma ,czy mozna zastapic Guinessem? a moze znasz jakies inne piwo ktore pasowalo by zamiast portera ?

: 2008-06-23, 21:26
autor: Tofi
Akurat w Polsce o portera trudno a jeszcze trudniej o dobrego portera, więc żywiec nie ma alternatywy, no chyba, że ciemne heweliusa, ale to tylko nad morzem widziałem.

: 2008-06-23, 21:30
autor: kitaferia
A czy znają Koledzy piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, dostępne w sieci Carefour i Globi, Selgors?
Myślę, że warto spróbować.
Może się będzie nadawało na trunek, a jeśli nie to na pewno wypije sie bez niesmaku :)

: 2008-06-23, 21:48
autor: Tofi
Jak bedę odwiedzał carefura to poszukam "płatnej próbki" i zdam relacje.

: 2008-06-24, 00:44
autor: Ostoja
Witam, portera żywiec poj.0.33litra kupuję w carefurze. Jest tam również w piwach zagranicznych litewskie piwo Porteris, robiłem z niego porterówkę, gdy nie było piwa porter żywiecki. Porterówka bardzo smaczna z tego porterisu. Tylko moc o połowe mniejsza. Nie wiem czy można zastapic Guinessem? Tego piwa nie piję. Porter to porter :!: Można probować tylko żeby było ciemne (kolorem). Pasuje również okocim mocno palony.
______________________
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-06-24, 10:14
autor: Tofi
porter to porter
no własnie ze nie, tęż tak myślałem aż nie napiłem się portera z jakiegoś mniejszego browaru, nazwy nie pamiętam, ale po dwóch łykach wylałem zawartość bo nie szło tego pic

: 2008-06-24, 17:00
autor: Ostoja
Witam.
Dobra jest też porterówka z litewskiego porteru. Zrobiłem ją, gdy nie było porteru żywieckiego.
Litewski porter - porteris jest o mocy 6,8% VOL.
_____________________
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-06-24, 18:07
autor: onek_uk
@ostoja
mowisz ze porter to porter,no ale skoro go na wyspach nie mozna kupic ?zapytalem bo skoro prawie jako jedyny sie tak rozpisujesz o tym ,myslalem ze moze znasz jakies inne ,ktorymi mozna zastapic portera

piszac moj poprzedni poscik mieszalem wlasnie "ZYWCA" porterka ktorego kolega z polski mi przywiozl wg, przepisu kolegi "OSTOJA",i dlatego zapytalem czy mozna uzywac z "Guinessem" od tak zciekawosci,ale widze ze jak nie przetestuje to nie bede wiedzial :D ,sa rozne ciemne piwa ,wiec skoro ma byc ciemne no to zobaczymy,podziele sie wrazeniami,porterowka ma dzis 3 dzien,i nie moglem sie doczekac co by nie sprobowac,nawet moja droga polowa sie usmiechnela,wiec smakuje, :wink:

: 2008-06-24, 18:36
autor: Ostoja
Kolego, myśląłem, że tam gdzie jesteś, można nabyć ten litewski porter. Testowałem go i porterówka smakowała wszystkim. Proszę kupić ciemne piwo i na pewno będzie też smakować, tylko odczekać z tydzień. Jeśli się nie mylę, to w latach siedemdziesiątych spirytus rozrobiłem z ciemnym. Proszę napisać po eksperymencie, czy udało się. Serdecznie pozdrawiam Ostoja

: 2008-06-24, 19:36
autor: Wes
Na wyspach szukaj jakiś mocnych piw w stylu Foregin Extra Stout (OG 15%) , Russial Imperial Stout (OG 24-26%).
Niestety portery angielskie to cienkusze...

: 2008-06-25, 12:19
autor: Hootnik
kitaferia pisze:A czy znają Koledzy piwo Belfast z Browaru Jabłonowo, dostępne w sieci Carefour i Globi, Selgors?
Myślę, że warto spróbować.
Może się będzie nadawało na trunek, a jeśli nie to na pewno wypije sie bez niesmaku :)
JA bym tego nie próbował.. Belfast naprawdę za dobry to nie jest

: 2008-06-25, 12:41
autor: kitaferia
Hootnik pisze: JA bym tego nie próbował.. Belfast naprawdę za dobry to nie jest
O gustach sie nie dyskutuje.
Można wyrazić opinię czy smakuje czy nie, a odwodzenie od samego spróbowania do nieczego nie prowadzi.
Jak wyrobić sobie opinię nie próbując, może na podstawie opini innych - ciekawe :P