Nalewka na truskawki - pytanie...

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-06-17, 20:05

Nie narzekajcie, nie jest tak źle. :) Robię nalewkę z 12 kg truskawek.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2010-06-18, 12:38

JanK
nie wiem jak u Ciebie ale na śląsku brak słodkich truskawek a z byle jakich truskawek to podła ta nawleka wyjdzie. Według jakiego przepisu robisz tą nalewkę?

kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-06-18, 15:52

1kg truskawek zasypuję 0,25 kg cukru. Jak puszczą sok dodaję 0,5 l spirytusu i 0,25l wody. Czekam min. 3 miesiące i konsumpcja. :D

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2010-06-18, 22:40

mlody pisze:JanK
nie wiem jak u Ciebie ale na śląsku brak słodkich truskawek a z byle jakich truskawek to podła ta nawleka wyjdzie. Według jakiego przepisu robisz tą nalewkę?

kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką
Fakt faktem szału na truskawki nie ma. Jednak jeśli zapłaci się tą złotówkę więcej to są OK. U mnie zaczynają się za 2,50 później standardowo 3zł za 4,50 miód malina.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-06-20, 16:12

mlody pisze:kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką
Znalazłem wkońcu trochę nadającej się truskawki.
Może nie będzie tak źle z innymi owocami.
Pozdrawiam

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2012-06-20, 09:09

W tym roku truskawka droga i mało słodka. Pierwsza partia na soku z sokownika już stoi (właściwie to wódka nie nalewka). Próbował ktoś dodawać nalewu z czarnego pieprzu?
Świeże truskawki można podawać z czarnym pieprzem.

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2012-06-20, 09:51

Pomyśl może o zielonym pieprzu.
Ja z truskawek i zielonego pieprzu robię bardzo fajną konfiturę do mięs.
Wszystko ładnie się komponuje.

pozdrawiam

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2012-06-22, 23:01

najlepsza nalewka na truskawki to śmietana :)

Mateusz96%
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2018-09-08, 11:14
Lokalizacja: Gd

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

Post autor: Mateusz96% » 2019-07-03, 21:16

Witam Szanownych :drinks
Macie jakieś sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek ? Wiem, wiem złoty szpadel się należy :1st

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

Post autor: fuutro » 2019-07-03, 22:48

No w zasadzie to zalewasz truskawki pokrojone w kostkę wódką, trzymasz je z miesiąc/dwa, zlewasz nalew, zasypujesz cukrem - ja daję z 0,5kg na kg owoców. Za jakieś dwa tygodnie zlewam lepki syrop truskawkowy i wlewam do nalewu. Truskawki zakonserwowane alkoholem i cukrem do słoja i schować - kobiety mają dziwne skłonności szybkiego pożerania takich owocków....
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

Post autor: Szlumf » 2019-07-04, 08:17

Odszypułkowane truskawki zalewam 60% wódką lub rumem tak by tylko zakryć owoce. Czekam aż wyblakną (7-10 dni). Wygniatam w worku filtracyjnym i finito. Jeżeli trafią się mało słodkie to dosładzam miodem do smaku.

DawidKrol
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2019-07-26, 18:15
Lokalizacja: Boise, ID

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

Post autor: DawidKrol » 2019-07-26, 19:01

tl;dr
Nie polecam poniższych przepisów. Nalewki wyszły raczej średnie.

Dwie truskawkówki
W 2018 roku popełniłem dwie nalewki truskawkowe dwoma metodami (z przepisu na blog Nalewkator). Zacząłęm podobnie:
  1. Dwa nastawy 375g świeżych truskawek + 300ml alkoholu o mocy 45% (być może tutaj błąd popełniłem)
  2. Po 10 dniach maceracji do każdego nastawu dorzuciłem przyprawy – 1 goździk, 1 ziarno pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2cm kory cynamonowej
  3. Po 3 kolejnych dniach zlałem alkohol. Finalnie maceracja trwała 13 dni (chyba trochę za krótko)
Dalej szło to tak:
  • Pierwszą nalewkę dosłodziłem 65g cukru i ½ łyżki stołowej modu
  • Drugą nalewkę klasycznie – owoce zasypałem 150g cukru; jak już się rozpuścił to dolałem do nalewki
Obie nalewki przefiltrowałem i zabutelkowałem w sierpniu 2018. Od tego czasu próbuję regularnie co 2 miesiące i niestety jest kiepsko. Smakują jak kompot truskawkowy ze słoika. Moc owszem, trochę czuć. Jednak jest to ciągle ostry alkoholowy smak, zaś truskawki są mało wyraźne. Minął już rok, a smak prawie w ogóle się nie zmienił.

Z perspektywy czasu trzy rzeczy bym zmienił. Po pierwsze, użyłbym mocniejszego alkoholu, bo być może 45% to za mało żeby wyciągnąć z truskawek coś więcej niż słodycz. Po drugie, dodałbym sok z cytryny, ponieważ smak jest mdły. Po trzecie, nie będę już nigdy dodawał przypraw do nastrawu (no może od marca 2019, bo ten sam błąd popełniłem z nalewką z jabłek – ale to na inną okazję historia). Zamiast tego przygotuję zaprawki (cynamonową, pieprzową, goździkową itd.) i pomaluję nimi gotową nalewkę.

Tyle ode mnie. Powyżych przepisów nie polecam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości