Strona 3 z 7

: 2009-05-22, 10:24
autor: cemik1
Podawałem to za Cieślakiem. Sam preferuję inne, pewniejsze owoce na wino.

: 2009-05-22, 13:58
autor: Paluch
Rozpoczynam ratafię zawsze od truskawek, tak 2 - 3 kg. Bukiet byłby chyba niepełny bez nich.
Ale jesienią kończę nastaw zawsze dodatkiem 0,75 l kubańskiego rumu do całej kompozycji.
To radykalnie doprawia całość :mrgreen:

Pozdrawiam

: 2009-05-22, 14:02
autor: a_priv
@Paluch
Ja podobnie zaczynam, a kończę śliwkami i gruszkami późną jesienią.
Nie dodaję owoców południowych ani żadnych innych dodatków typu rum, wanilia itp.

pzdr

: 2009-05-22, 17:34
autor: KARMEL
Ja bardzo lubię nalewkę na samych truskawkach z dodatkiem samego cukru
smak dla mnie idealny i b ładny kolor

: 2009-05-22, 18:58
autor: zbynek
cemik1 pisze:Maliny i truskawki nie za bardzo nadają się na wino. Zrobione z nich ma dziki (zmienny w czasie i nieprzewidywalny) smak zapach i kolor.
Kanony czasami należy łamać, fakt z malin i truskawek nie da się zrobić smacznego wina wytrawnego, ale półsłodkie i słodkie zupełnie przyzwoite wychodzą. Zwłaszcza malinki, w zimę, grzane z odrobiną miodu.... dwie szklaneczki i na bałyku do łóżeczka :mrgreen:

: 2009-05-22, 19:00
autor: a_priv
Ja wolę nalewkę malinową.
Działa super.

pzdr

: 2009-05-22, 19:03
autor: zbynek
a_priv pisze:Ja wolę nalewkę malinową.
Działa super.

pzdr
Też Kolega po niej raczkuje? :D :D

: 2009-05-22, 19:04
autor: a_priv
Staram się pić ją w łóżku przed snem, bo zdradliwa bestyja, że ho. :wink:


pzdr

: 2009-05-22, 20:38
autor: magas
Wina z truskawek raczej już nie zrobie choć młode winko było naprawde dobre , robiłem słodkie i pół słodkie ale roboty zbyt wiele. Robiłem z malin wybryk i był ciekawy i łagodny teraz zrobie z tego winka truskawkowego ale na kolumnie a maliny robiłem na prostym aparacie. Jak wyjdzie kiepskie to dam do nalewki truskawkowej jak ciekawe to zostawie.

: 2009-05-24, 22:17
autor: Spirit
Dziś zrobiłem nalewkę na truskawki.
truskawki 1 kg
pektopol 1ml (trochę przeterminowany)
12 godzin maceracji
500ml wódki 42%
cukier 3 łyżki stołowe

Truskawki trochę mało słodkie,trzeba poczekać z pół miesiąca na lepsze zbiory,bardziej słodkie.

: 2009-05-24, 22:26
autor: magas
Witam kolego @Spiryt ja właśnie czekam na L-sante nie wiem jak się to pisze ale ta odmiana mi smakuje najlepiej zielone są słodsze od czerwonego honeja ale trzeba jeszcze poczekać bo w moich stronach tylko kwiatki na krzakach.

: 2009-05-25, 08:40
autor: KARMEL
Truskawki z nalewki niestety trzeba wyrzucić bo są nie smaczne - nie tak jak wiśnie
To jest jedyna wada truskawkowej nalewki

: 2009-05-25, 17:46
autor: Spirit
Dziś już wszystko sklarowane i zlane.Pektopol to dobry wybór,dałem mniej truskawek a nalewka bardziej aromatyczna niż przy sposobie z zalewaniem połówek lub ćwiartek wódką.

: 2009-05-25, 23:54
autor: magas
Dziś widziałem już na targu truskawke o nazwie ,,Polka'' to też fajna odmiana nie tak słodkopoziomkowa jak L-santa ale dużo lepsza niż kwaśny honej ,,Honeoye'' którego w sklepach najwięcej i choć starsi producenci mówią że na soki i przetwory ZENGA jest najlepsza to ja smakowo wole jednak L-sante i do tego zenga nie nadaje się do transportu bo po kilku godzinach od zerwania jest już mokra a L-santa suchutka nawet na drugi dzień.

: 2009-05-27, 15:49
autor: yemu
witam,
dyskusja super ciekawa, wlasnie sie przymierzam do swojej pierwszej nalewki (wlasnie z truskawek). na podstawie poszukiwań w necie (na forach itp), kombinuję aby zrobić coś na mniej więcej tak:

- 2 kg truskawek
- 0,5 litra spirytusu
- 1,1 litra wody
- trochę soku z limonki (do ochrony koloru)

no i mam parę pytań:

czy mogę do tego normalnie dorzucić pektopol?
czy alkohol od razu go rozłoży i nie ma to sensu?
no i ile dać cukru?

z góry dzięki za podpowiedzi
pozdrawiam
y