Strona 5 z 7

: 2009-06-08, 19:52
autor: kitaferia
@bogo

Niestety w winach cienki jestem, tylko w winach na destylat sobie radzę ;) :D

Myślę, że działanie enzymów w wyższych stężeniach alkoholu nie zachodzi.

: 2009-06-09, 01:34
autor: Tofi
@kifateria
np. peroksydaza
jak już napisałem enzymów jest dużo i robią różne rzeczy. Przy 95% to ich ilość jaka może przejść do destylatu to raczej niemierzalna jest, przy potstillu już powinno być więcej (właśnie te niskie stężenia uzyskiwane z destylacji poddaje się starzeniu), ale przy nalewkach kiedy to wprowadzasz do trunku enzymy "na zimno" to nie ma możliwości aby ich nie było.

: 2009-06-09, 07:20
autor: bnp
@Tofi
No nie gadaj :wall
A słyszałeś o denaturacji białka pod wpływem etanolu ? Enzymy to białka i nie możliwe jest by były aktywne w spirytusie a nawet w wódzie. :furious
tak więc nie ma starzenia destylatu czy nalewki pod wpływem enzymów :!:

: 2009-06-09, 08:58
autor: kitaferia
No jasne że starzenie destylatu nie zachodzi pod wpływem enzymów :!:
Całkiem inne związki biorą udział w tym procesie.

: 2009-06-09, 12:01
autor: bogo
Kitaferia zrobiłem nalewki zgodnie z Twoimi instrukcjami truskaweczki wizualnie lux natomiast mix truskawkowo jagodowy się ściął pływają takie śpiki
zrobiłem jeszcze aki eksperyment że gotowałem sok z truskawek w celu zagęszczenia zobaczymy za kilka dni co z tego powychodziło pozdrawiam

: 2009-06-09, 17:32
autor: kitaferia
Nie wiem czemu ściął się mix. Chcociaż nawet klarowny sok z jagody czy jeżyny ścina się po dadaniu alkoholu ze względu na dużą ilość pektyn. Ja używałem świeżo wyciśniętego soku z jagód czarnych, dodałem alkohol i dopiero przefiltrowałem i mieszałem z też wyklarowaną nalewką truskawkową.

: 2009-06-09, 21:26
autor: magas
Czekam i czekam na bardziej aromatyczne i słodsze truskawki , pogoda kiepska na targowisku same kwaśne a na działkach jescze malutkie zielone ale listkóweczke już zlałem i liście w cukrze leżą :mrgreen:

: 2009-06-09, 22:37
autor: zbynek
@ Tofi
Ja wiem że przegrzebiesz całe zasoby netu aby znaleźć materiały które może będą potwierdzać Twoją tezę, ale to że enzymy przechodzą do destylatu w trakcie procesu rektyfikacji czy podczas destylacji prostej?
W to raczej nie uwierzę, ale spróbuj mnie przekonać, może błądzę w niewiedzy.

: 2009-06-09, 22:39
autor: kitaferia
Ja też chętnie zostanę przekonany i uświadomiony :mrgreen:

: 2009-06-10, 21:40
autor: dafi
A mnie nuży smucenie tofiego któremu co jakiś czas udaje się napisać coś prawdziwego ale musi się wypowiedzieć w każdej kwestii . Panowie prośba jeśli nie jesteście czegoś pewni po co się wypowiadacie--- ale to bolączka wszystkich polskich forach.

: 2009-06-11, 09:45
autor: robol69
kuba pisze:jak zwykle mnie 200ml żonie 100ml

Witam

Oj hojny bracie jesteś , hojny . :mrgreen:

robol

: 2009-06-11, 22:09
autor: oktogenek
magas37 pisze:Czekam i czekam na bardziej aromatyczne i słodsze truskawki , pogoda kiepska na targowisku same kwaśne a na działkach jescze malutkie zielone ale listkóweczke już zlałem i liście w cukrze leżą :mrgreen:
No co ty moje truskawki są już słodziutkie i czerwone, zalałem już 3kg i za kilka dni zlewam, co ciekawego stwierdziłem u siebie to że nie warto trzymac zalanych spirytusem truskawek więcej jak 14dni, jeśli postoją zalane miesiąc lub więcej nalewka robi się mdła i lekko gorzkawa

: 2009-06-18, 11:19
autor: Keram
kitaferia pisze:Nie mam niestey sokownika :( ale jednak jego użycie z tego co zrozumiałem "rozcieńcza" sok, bo ekstracji używana jest para wodna. No i temp. ekstarcji jeśli jest prowadzona przy uzyciu pary wodnej "zabija" wiele cennych substancji smakowych i zapachowych.
Może się mylę bo nie miałem do czynienia z sokiem otrzymywanym przy zastosowaniu sokownika.
Od pewnego czasu poszukiwałem wyciskarki do soków (nazywanej maszynką tutti-frutti w poradnikach winiarskich). W przeciwieństwie do sokownika wyciskarka nie podgrzewa soku ani nie wymaga dodawania cukru. Jest też znacznie skuteczniejsza od sokowirówki. Ostatnio pojawiła się w sprzedaży wyciskarka czeskiej formy Porkert.

Wyciskarka

Trochę drogawo wziawszy pod uwagę, że śrutownik tej samej firmy o podobnej cenie w CZK można w Polsce kupić za 165 PLN.

: 2009-06-18, 14:21
autor: Spirit
Zrobiłem litr nalewki na truskawkach ale zajeżdża jakąś zgnilizną i wszystko do przerobu. :?

Ciekaw jestem czy jeżeli przerobie na potsie to zgniły aromat przejdzie do destylatu.Macie jakieś praktyki w tym temacie?
Mam już trochę nieudanych nalewek.Wszystkie czekają na przerób.

: 2009-06-18, 18:52
autor: magas
Kloego @Spiryt jak przedestylujesz daj znać o wynikach , ja mam ,,jabłko adama'' taki likier jabłkowy niby udany ale mi nie smakuje , też bym go zagęścił i może dodał do wypalanki z jabłek , mam też łzy coś tam kogoś na jasnym piwie ale tu to ja gdzieś du.y dałem bo jest kicha prawdziwa , jeśli jednak chodzi o truskawki to na alkhol muszą być smaczniejsze niż do śmietany albo wcale , ja cały czas czekam bo mimo że truskawka wrocławska się już kończy to tu gdzie mieszkam jescze się nie zaczeła :D

[ Dodano: 2009-06-18, 19:06 ]
A może jak w tych przepisach z książki ,,Gorzałka" wszyscy kupiliśmy tą książke a nikt nic nie pisze o tych likworach ja zrobiłem kiedyś z tej książki , nie nie zrobiłem próbowalem zrobić doskonała miłość ale w trakcie impry znajomi wychlali ten macerat przed destylacją ja łykłem pół kieliszka i był to tak esencjonalny że język kołkiem stawał a im smakowało :nie_wiem to może aromat truskawek w postaci lekkiego posmaku przejdzie do destylatu , lubie czasem pomarzyć :D